رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران گفت: ایران سهم ۹۰ تا ۹۵ درصد از تولید زعفران در دنیا را دارد و بزرگترین تولیدکننده آن به شمار میرود، اما سهم آن از تجارت و صادرات این محصول در دنیا فقط ۱۲ درصد است.
به گزارش صبح مشهد، محمدعلی رضایی روز شنبه در نخستین جشنواره روز ملی زعفران که در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، افزود: زعفران یک محصول راهبردی است و دولت تصمیمات کلی را در این زمینه میگیرد، لذا امکان بررسی مولکولی مسائل را ندارد.
وی با تاکید برلزوم ایجاد زنجیره ارزش برای زعفران بیان کرد: حلقه مفقوده در تجارت زعفران، وجود زنجیره ارزش برای این محصول است، در این راستا در خصوص پیاز زعفران و عمر بالای برخی از آنها که باعث کاهش میزان برداشت از سطح زیر کشت این محصول شده است، دچار مشکل هستیم.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ادامه داد: در صورتی که دولت از کشاورز حمایت کرده و پیازهای جوان برای کشت زعفران استفاده شود، میزان برداشت سه تا پنج کیلو از هر هکتار به ۲۰ کیلو در هر هکتار خواهد رسید و در این صورت سودآوری و ارزش افزوده زیادی ایجاد می کند.
وی گفت: امروز از یک زعفران در دنیا ۸۰ نوع محصول استخراج میشود، در کشوری مانند چین این محصول از حالت دارویی به استفاده در ادویه تغییر یافته است.
رضایی به موضوع تلاش شرکت های دانش بنیان برای کیفی سازی محصول زعفران اشاره کرد و افزود: این شرکت ها نسبت به استخراج و تعیین میزان کروسین موجود در زعفران اقدام کردهاند تا از این طریق بتوانند کیفیت بیشتری به زعفران بدهند و به توسعه فرآوری آن کمک کند.
رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران و گیاهان دارویی اظهار کرد: رفع تعهد ارزی از صادرکنندگان گیاهان دارویی و زعفران در حال پیگیری بوده و تاییدیه بیش از ۱۵۰ نماینده مجلس شورای اسلامی در این بخش گرفته شده است.
رضایی افزود: از سوی دیگر اختصاص نیم درصد از صادرات زعفران و یک درصد از صادرات گیاهان دارویی برای بهبود به بخش کشاورزی، تولید و صادرات کشور در دست پیگیری است که ۹۰ درصد از آن نهایی شده است.