
اگر چه سوگواری برای یک فقدان،تجربه ای خوشایند نیست .ولی بخشی از زندگی است که برای هر کسی پیش می آید. تجربه سوگ بر احساسات ،جسم،افکار و رفتار ما تاثیر میگذارد.
فرزانه پیرو احمدی لنگرودی- کارشناس ارشد مشاوره خانواده
صبح مشهد- با توجه به نوع و ماهیت فقدان افراد احساسات متفاوتی را تجربه میکنند. فاجعه بندر عباس یک فاجعه تازه نبود .این حادثه مرگبار برای مردم کشور من یاد آور فاجعه های مشابه ای مانند هواپیمای اوکراینی و حادثه پلاسما و حادثه های مشابه کوچک و بزرگ دیگری است که احساسات آنها را بر می انگیزد .احساساتی مانند :غمگینی ،خشم ،اضطراب ،تنهایی،
احساس گناه ؛که فردی در این حادثه در حال زجه زدن بود که به فرزندان برادر و مادر خود قول برگرداندن برادر را داده بود .این فرد از اینکه نتوانسته بود جلو فقدان را بگیرد احساس گناه میکرد. ویا
شوک (ضربه):این حادثه چنان غیر منتظره و ناگهانی بود که شوک عظیمی چه به خانواده این افراد و چه به جامعه ایران وارد شد .که شوک ناباوری و بهت زدگی اولین مرحله سوگواری را تشکیل میدهد.
پس از تجربه سوگ افکار افراد دچار ناباوری میشود .پذیرفتن واقعیت این فقدان در وهله اول بسیار سخت است .خانواده های این عزیزان احساس سردرگمی و گیجی میکنند. این فاجعه عظیم رنجی است که شاید هیچ وقت نتوان آنگونه که باید و شاید برایش سوگواری نمود .چرا که با حادثه های پیش آمده گذشته سوگواری آن عزیزان را به پایان نرسانده بلکه فرد را دچار ترومایی کرده که به جای درمان ریشه دوانده باشد .
سئوالی که شاید خیلی از افراد برایشان پیش بیاید این است که آیا میتوان سوگواری کرد ؟
بله سوگواری چندین مرحله دارد
اولین مرحله شوک و ناباوری است .پذیرش این فقدان برایتان سخت میشود،بنابراین وسوسه میشوید که انکار کنید .نگرانی فوری شما این است که احساسات دردناک خود را فرو بنشانید .
مرحله دوم که برای همه ما پیش می آید این سئوال است که (چرا این اتفاق برای من افتاد؟)و ممکن است از اینکه نمیتوانید فرد از دست رفته را برگردانید خشمگین شوید .و موارد دیگر
اما در واقع باید واقعیت این فقدان را پذیرفت که نمیتوان وضعیت را به حالت قبل برگرداند .این فقدان واقعیتی تلخ برای بازماندگان است و تحمل آن به زمان نیاز دارد . شما میتوانید در انجام تکالیف سوگواری از این کار اجتناب کنید . اینکه با کمتر جلوه دادن و انکار اهمیت فقدان ،از تجربه سوگ فرار نکنید زنده ماندن در این جهان مستلزم پذیرفتن تجربه سوگواری است .
ما یاد گرفتیم مسائل دردناک را زود فراموش کنیم .و اگر درمان نشود تبدیل به تروما میشود. که این دردهای ندیده و نشنیده ناتمام از سطح جامعه فراموش نمیشوند و منتظر زمانی برای انفجار و سر باز شدن مجدد زخمها هستند .
برای مشاوره فردی با من همراه باشید
فرزانه پیرو احمدی مشاور خانواده و درمانگر اعتیاد
۰۹۱۵۹۶۱۱۲۷۲