
آخرین و سیزدهمین ایستگاه خط دوم قطار شهری مشهد با نام « شهید فکوری» در سه طبقه بهره برداری شد و در اختیار شهروندان قرار گرفت.
به گزارش صبح مشهد به نقل از ایرنا، استاندار خراسان رضوی روز شنبه در آیینی که به همین مناسبت برگزار شد گفت: تلاش می شود سهم دولت در اجرای طرح های زیرساختی قطار شهری به صورت کامل اختصاص یابد.
غلامحسین مظفری افزود: امیدواریم به جایی برسیم که سهم حمل و نقل عمومی از سفرهای روزانه به ۷۵ درصد برسد.
وی اضافه کرد: توسعه دوچرخه سواری و فرهنگ سازی استفاده از حمل و نقل پاک در کنار اجرای خطوط مترویی ضروری است.
استاندار خراسان رضوی گفت: طرح های عمرانی خوبی در شهر مشهد در شرایط محدودیت های اقتصادی در حال اجراست و امیدواریم در آبادانی کشور جهش داشته باشیم.
مظفری تاکید کرد: مشهد به واسطه زائرپذیربودن و وجود مضجع رضوی و جمعیت زیاد حاشیه نشین دارای شرایط خاص و نیازمند توجه جدی است.
مشهد رکورددار در انتشار اوراق مشارکت
شهردار مشهد نیز در این آیین گفت: این ایستگاه با زیربنای ۹ هزار متر مربع امکان جابجایی شهروندان به شهرک سلامت را فراهم می کند.
محمدرضا قلندر شریف افزود: ایستگاه فکوری متصل کننده شهرک سلامت و مراکز درمانی به مرکز شهر است و منطقه رضاشهر و بلوار فکوری را به سیستم حمل و نقل ریلی درون شهری متصل می کند.
وی ادامه داد: تامین اعتبار از مشکلات اصلی اجرای طرح های مترویی است و برای اجرای هر کیلومتر خط قطارشهری، ۵۰ میلیون دلار هزینه می شود و همراهی بانک ها در این خصوص ضروری است.
شهردار مشهد گفت: مشهد در انتشار اوراق مشارکت رکورددار است و طی سال گذشته ۵۳ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت در مشهد عرضه شد و امسال نیز ۷۹ هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال اوراق مشارکت عرضه می شود.
قلندر شریف افزود: استاندار به صورت مستمر پیگیر مسایل و طرح های شهرداری است که شایسته قدردانی است همچنین قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) نیز پای کار شهرداری مشهد بوده و هست و اجرای خطوط مترویی بدون حضور این قرارگاه ممکن نیست.
مدیرعامل شرکت قطارشهری مشهد نیز در این آیین گفت: ایستگاه فکوری و تونل این ایستگاه در عمق ۲۷ متری زمین و با ۱۳ هزار میلیارد ریال اعتبار ساخته شد.
کیانوش کیامرز افزود: تجهیزات نگهداری و تعمیرات قطار نیز در ایستگاه طبرسی در خط دوم تا پایان این دوره مدیریت شهری تکمیل می شود همچنین در این دوره، حفاری خطوط سوم و چهارم مترو به صورت کامل به اتمام می رسد.
وی ابراز امیدواری کرد که در سال های آینده خط دوم مترو از فکوری به سمت هفت تیر گسترش یابد.
سهم ناچیز مشهد در حمل و نقل عمومی
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد نیز گفت: براساس مطالعات جامع حمل و نقل، روزانه در مشهد هفت میلیون سفر انجام می شود.
پوریا محمدیان افزود: ۱۵ درصد سفرها با اتوبوس، ۲۰ درصد از طریق تاکسی و پنج درصد سفرها با مترو و ۶۰ درصد سفرها نیز با خودرو شخصی انجام می شود و این درحالی است که ۷۵ درصد سفرها باید از طریق حمل و نقل عمومی انجام شود.
دوشنبه، بهره برداری از خط سوم با حضور رییس جمهور
عضو دیگر شورای اسلامی شهر مشهد نیز با بیان این که توسعه مترو در کلانشهرها ضروری است گفت: ایستگاه فکوری در بازه زمانی کمی احداث شد و روز دوشنبه همین هفته نیز با حضور رییس جمهوری بخش نخست خط سوم مترو افتتاح می شود.
حسن موحدیان افزود: ادامه خط سوم و خط چهارم نیز باید با حمایت دولت به زودی نهایی شود.
گفتنی است، ایستگاه فکوری خط دوم مترو در سه طبقه شامل طبقه بلیت فروشی، طبقه تاسیسات و طبقه سکو مسافر احداث شده است.
ایستگاه شهید فکوری با استفاده از ۱۴ دستگاه پله برقی مسافران را از سطح خیابان به سکوی ایستگاه میرساند و برای احداث ایستگاه سلامت ۴۰ هزار تن آرماتور و ۲۰ هزار متر مکعب بتن ریزی شده است.
مشهد پس از تهران دومین شهر کشور است که در سال ۱۳۸۹ به خط قطار شهری مجهز شد و هم اینک برای این کلانشهر چهار خط قطار تعریف شده که خطوط یک و ۲ در حال بهره برداری است و خطوط سوم و چهارم نیز در دست ساخت است.
خط یکم قطار شهری مشهد به طول ۱۹ کیلومتر از پایانه غدیر نخریسی تا وکیلآباد این شهر، اسفند ۱۳۸۹ به بهرهبرداری رسید و هماکنون روزانه به طور میانگین ۱۳۰ هزار نفر در این مسیر جا بهجا میشوند، مسیر توسعه چهار و نیم کیلومتری این خط نیز از ایستگاه غدیر تا فرودگاه مشهد در دهه فجر سال ۱۳۹۴ به بهره برداری رسید.
عملیات حفاری ۱۴ و نیم کیلومتری خط دوم قطار شهری مشهد نیز از منطقه رضاشهر به سوی منطقه طبرسی شمالی پانزدهم بهمن ۱۳۹۴ به پایان رسید و اسفند سال ۱۳۹۵ مرحله نخست این خط به طول هشت کیلومتر بهرهبرداری شد.
اواخر اسفند ۱۳۹۶ نیز با بهره برداری از ۲ کیلومتر دیگر از مسیر این خط، ایستگاههای سعدی و شریعتی به صورت آزمایشی به بهره برداری رسیدند و در سفر اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ رییس جمهوری وقت به مشهد، این خط با خط یکم در ایستگاه شریعتی پیوند خورد و ادامه این خط در ایستگاه میدان شهید کاوه نیز ۱۸ مرداد همان سال بهرهبرداری شد.
عملیات حفاری خط سوم قطار شهری مشهد نیز به طول ۳۰ کیلومتر که مسیر شهرک ابوذر تا قاسم آباد را پوشش میدهد، از نیمه دوم فروردین سال ۱۳۹۵ آغاز شده است و با بهره برداری از بخش اول این خط، خطوط مترو مشهد به حرم مطهر رضوی متصل می شود.
عملیات حفاری خط چهارم نیز به طول ۱۷ و نیم کیلومتر از انتهای خواجه ربیع تا شهرک شهید رجایی با ۱۵ ایستگاه از خرداد ۱۴۰۰ آغاز شد.
با توجه به اهمیت خط سوم قطارشهری مشهد به عنوان نخستین مسیر ریلی متصل به اماکن زیارتی، تمرکز و تاکید مدیریت شهری بر بهره برداری و مسافرگیری این خط است، گرچه چندین بار وعده مسافرگیری این خط تا کنون به تعویق افتاده اما آخرین قول و وعده بر مسافرگیری بخش اول خط سوم از میدان شهدا به سمت حرم مطهر رضوی و پایانه امام رضا (ع) در اردیبهشت ماه امسال و همزمان با دهه کرامت است.