تصور کنید در طول زندگی و در تمام طول روز، فردی در کنار شما باشد و باید و نباید و بکننکنهای عجیب و غریب را به شما بگوید. دائما از شما ایراد میگیرد، در هر کار و مسئلهای نظر خودش را اعمال میکند و حتی اجازه انجام کارهای شخصیتان را آنطور که خودتان دوست دارید، از شما سلب میکند.
آیا با این شرایط میتوانید زندگی کنید؟ یا به سمت رشد بروید؟
تعریف کنترل گری چیست؟
فرزانه پیرو احمدی لنگرودی- کارشناس ارشد مشاوره خانواده
صبح مشهد- پیش از هر چیز باید به تعریف کنترل گری بپردازیم و این موضوع را در نظر قرار دهیم که آیا هر فردی که به ما تذکر میدهد و رفتار خاصی دارد، شخص کنترل گری است؟
بهترین تعریف از کنترل گری را میتوان به این صورت بیان کرد: کنترل گری به این معنی است که فردی تمایل بیش از اندازه به نفوذ در دیگران و اعمال قدرت بر آنها داشته باشد. به طوری که همه کارها، رفتارها و اعمال فرد مقابل، دقیقا براساس خواست و علاقه فرد کنترل گر انجام شود.
این فرد میتواند در هر جایگاهی اعم از همسر، پدر یا مادر، دوست، پارتنر، مدیر یا رییس و … قرار بگیرد.
اگر احساس می کنید که همسرتان در هیچ شرایطی به شما گوش نمی کند و حرف خودش را قبول دارد. یا اگر فکر می کنید او همیشه نسبت به شما تسلط دارد و همیشه به راحتی می تواند نظر خود را به کرسی بنشاند، شما یک همسر کنترل گر دارید. زن و شوهر باید بتوانند با مشورت و هم اندیشی تصمیمات مشترکی را بگیرند که هر دو طرف از انجام آن راضی باشند. با این حال، برخی از افراد شخصیت کنترل گری دارند. یک همسر کنترل گر همیشه می خواهد شما را از هر جنبه ای کنترل کند.
ویژگی و نشانه های همسر کنترل گر:
احترام به خواسته های همسر و تلاش برای برآورده کردن نیازهایش از روی عشق و دوست داشتن با عمل و اطاعت از او فرق دارد.
۱:دور کردن شما از اجتماع و آشناهایتان
۲:او اغلب از شما انتقاد می کند
افراد کنترل گر در هر کاری که شما انجام می دهید، به دنبال پیدا کردن یک ایراد می گردند. او همیشه تمام حواس و تسلطش بر روی شماست و این طرز فکر را دارد که شما را راهنمایی می کند تا مطمئن شود اشتباه نمی کنید.
۳:همسر کنترل گر می خواهد همیشه از مکان شما مطلع باشد
۴:دائم شما را چک می کند:
همسر کنترل گر با چک کردن تلفن همراهتان، شبکه های اجتماعی که فعالیت دارید و یا گشتن جیب لباس هایتان به دنبال فهمیدن این است که وقتی او حضور نداشته شما چه کرده اید.
۵:فکر می کند همیشه حق با اوست:
او در بحث و جدل ماهر است و می داند که چگونه در هر بحث یا مناظره ای که با او شروع می کنید، برنده شود. کوتاه آمدن در مقابل همسر کنترل گر تنها راه نجات از بحث هاست که به شدت نیز آزاردهنده است.
کنترلگری در مردان
ممکن است بیشتر به صورت تسلط و سلطهجویی بروز پیدا کند.
مردان کنترلگر معمولاً سعی دارند که تمام تصمیمات را خودشان بگیرند و به نظر همسر یا فرزندان خود اهمیت نمیدهند.
آنها ممکن است از خشونت کلامی یا جسمی برای کنترل دیگران استفاده کنند.
کنترلگری در زنان
ممکن است بیشتر به صورت غیرمستقیم و ظریف بروز پیدا کند.
زنان کنترلگر معمولاً سعی دارند که با استفاده از احساسات و عاطفه دیگران را کنترل کنند.
زندگی مشترک، سفری پرفرازونشیب است که نیازمند همدلی، اعتماد و احترام متقابل بین زوجین است. و اما
راهکار های برخورد با همسر کنترل گر:
زندگی با یک همسر کنترلگر میتواند بسیار چالشبرانگیز و طاقتفرسا باشد. این افراد دائماً سعی میکنند بر تمام جوانب زندگی شما نظارت و تسلط داشته باشند و این امر میتواند استقلال، اعتماد به نفس و عزت نفس شما را به شدت تحتتأثیر قرار دهد. در ادامه به چند روش برای برخورد با همسر کنترلگر اشاره میکنم:
۱:ابتدا رفتار همسرتان را بشناسید و درک کنید
الگوهای رفتاری او توجه کنید و ببینید در چه زمینههایی سعی میکند شما را کنترل کند؟
۲:حدود و مرزهای مشخص تعیین کنید
۳:با همسرتان صحبت کنید
در یک گفتگوی آرام و منطقی به او توضیح دهید که شما به استقلال و آزادی نیاز دارید و خواهان یک رابطه عادلانه و احترامآمیز هستید.
۴:به همسرتان کمک کنید تا ریشه رفتارهایش را بفهمد
۵:برای خودتان وقت بگذارید
درگیر شدن در فعالیتهایی که به آنها علاقه دارید، به شما کمک میکند تا از استرس و اضطراب ناشی از رفتارهای همسرتان دور شوید.
۶:مهارتهای ارتباطی خود را ارتقا دهید
۷:اعتماد به نفس خود را تقویت کنید
۸:از خودتان مراقبت کنید
به سلامت جسمی و روانی خود توجه داشته باشید. به طور منظم ورزش کنید، تغذیه سالم داشته باشید، به اندازه کافی بخوابید و برای خودتان وقت بگذارید تا از استرس و اضطراب دور شوید…