
چند ماه است که قارچ در بازار مشهد با قیمت بیش از ۶۵ هزار تومان عرضه می شود
صبح مشهد- افزایش قیمت اقلام پروتئینی مانند گوشت باعث کاهش میزان سرانه مصرف آنها شده است، در چنین شرایطی قارچ به عنوان یک منبع پروتئینی با قیمت مناسب میتواند جایگزین خوبی برای بسیاری از خانوادههایی باشد که گوشت را از سبد خانوار خود حذف کردهاند. اما بعد از افزایش قیمت قارچ در تابستان که مسئولان جهاد کشاورزی و البته تولیدکنندگان علت عمدۀ آن را افزایش دمای هوا میدانستند، اکنون با وجود خنک شدن هوا، قیمت این محصول همچنان بالاست و کاهش دما تأثیر محسوسی روی قیمت آن نداشته است. به گفته مسئول قارچ جهاد کشاورزی استان، افزایش قیمت نهادهها باعث شده است بسیاری از تولید کنندگان خُرد دیگر علاقهای به تولید نداشته باشند.
گشتی در بازار قارچ نشان میدهد قیمت این محصول در عمدهفروشیها با توجه به میزان کیفیت آن بین ۴۵ تا ۶۰ هزار تومان است و وقتی به خردهفروشیها میرسد، برای خرید هر کیلو از آن باید بیش از ۷۰ هزار تومان و حتی بیشتر پرداخت کرد که البته قیمت قارچ بسته بندی شده حداقل ۱۵ درصد گران تر است.
افزایش قیمت قارچ به دلیل هزینه های تولید
در گفت و گو با مسئول قارچ جهاد کشاورزی استان از شرایط تولید قارچ در استان و علت کاهش نیافتن قیمت این محصول با ورود به شش ماه دوم سال سؤال کردم. وی در پاسخ گفت: اگر قیمت قارچ را با سال گذشته مقایسه کنیم، افزایش قیمت با تورم زیادی که تمام نهادهها (مواد اولیه) دارند، طبیعی است و افزایش حقوق کارگران و … نیز هزینه تولید را بالا میبرد. وی افزود: اما اگر نسبت به تابستان، مدنظرمان باشد ، کاهش قیمت ۱۰ هزار تومانی داشتهایم و نمیشود توقع داشت قیمت قارچ نصف شود چون به علت هزینههای تولید و هزینههایی که واسطه است، افزایش قیمت طبیعی است.
سودی که به جیب تولیدکننده نمیرود
آفاق اظهار کرد: در این میان تولیدکنندههای ما سود زیادی نمیکنند چون سیستم توزیع دارند و تا به دست مصرف کننده برسد چند درصد افزایش قیمت خواهد داشت. اکنون قیمت عمده فروشی کیلویی ۵۲ هزار تومان است اما در بازار ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان فروخته میشود.
کاهش قیمت ۵ تا ۱۰ هزار تومانی نسبت به تابستان
با اشاره به قیمت قارچ در تابستان به استناد گزارش میدانی خراسان رضوی در آن زمان، به وی یادآور شدم قیمت موجود در بازار نسبت به تابستان کاهشی نبوده و حتی افزایش هم داشته است. آفاق در پاسخ با رد این مطلب، تأکید کرد که قیمت قارچ نسبت به تابستان در تمام مراحل فروش بین ۵ تا ۱۰ هزار تومان کاهش داشته است.
ترجیح میدهند علوفه تولید کنند
از وی در باره از سرگیری تولید قارچ در واحدهای کوچک در استان به دلیل خنک شدن هوا پرسیدم که در جواب گفت: سالنهای کوچک در تابستان به دلیل افزایش دما تولید ندارند و طبیعی است اما الان که مواد اولیه افزایش قیمت داشته، واحدهای خرد ممکن است مشکل کنترل شرایط اقلیمی را نداشته باشند اما سرمایه اولیه خرید مواد لازم را برای تولید ندارند و در واقع باید هزینه زیادی را صرف کنند تا بتوانند بعد از دو ماه فروش داشته باشند، در نتیجه ممکن است از تولید صرف نظر کنند .
آفاق افزود: واحدهای خرد ما اغلب خانگی هستند و نقدینگی زیادی ندارند، واحدهای بزرگ به دلیل سرمایهای که هزینه کردهاند مجبورند مواد اولیه را از راههای مختلف از جمله خرید اقساطی آن تهیه کنند اما واحد خرد این کار را نمیکند و ما شاهدیم که بعضی واحدهای کوچک تصمیم گرفتهاند به جای قارچ، علوفه تولید کنند؛ یعنی احساس کردهاند که تولید قارچ برایشان سود ندارد.
در ادامه با مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی نیز صحبت کردم. ثمینی هم افزایش قیمت مواد اولیه را علت اصلی کاهش نیافتن قیمت قارچ دانست.