معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد گفت: شهرداری با مشارکت بخش خصوصی در حال ساخت بزرگترین نیروگاه بیوگاز کشور در مشهد است.
به گزارش صبح مشهد به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شهرداری مشهد، “علی نجفی” در نشست خبری با اصحاب رسانه تحت عنوان روایت شهر، اظهار کرد: از جمله محورهای فرآیندی که در این جلسه به آن میپردازیم میتوان به زیر ساختها و عمران شهری، ایمنی شهر، شهرهمگان، توسعه خدمات در محلههای کم برخوردار، نوآوری در خدمت، هوشمندسازی فرایندها، جشنوارههای مناسبتی، محیط زیست شهری، مشارکت شهروندی و مدیریت هزینه در فرایندها اشاره کرد.
افزایش فروشگاههای شهرما و توسعه بازارهای فروش میوه و ترهبار
وی افزود: از جمله پروژههای حوزه زیرساختی و عمران میتوان به توسعه مراکز فروش و عرضه اشاره کرد که در این راستا دو فروشگاه شهرما و چهار بازار میوه و ترهبار ساخته شده که افزایش ۳۳ درصدی داشته و با توجه به سیاستهای شورای اسلامی شهر مشهد، تمرکز آن بر حاشیه شهر بوده است.
افزایش ظرفیت حوضچههای انباشت شیرابه
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد تصریح کرد: در حوزه توسعه زیرساختهای دفن مهندسی و بهداشتی پسماند، توسعه ظرفیت سلولهای دفن پسماند بیمارستانی از ۱۷۸ هزار به ۳۱۳ هزار مترمکعب رسیده است همچنین ظرفیت انباشت حوضچههای انباشت و مدیریت شیرابه از ۱۳۰ هزار به ۱۷۳ هزار و ۸۰۰ مترمکعب توسعه پیدا یافته و لندفیل مهندسی بهداشتی پسماند به مساحت ۱۰۰ هزار مترمربع در دستور کار است.
رشد ۸۰۰ درصدی بازیافت آسفالت
نجفی بیان کرد: در زمینه توسعه ساماندهی و بازیافت خاک و ضایعات ساختمانی، افزایش بازیافت پسماند تراشه ها و کلوخههای آسفالت ناشی از پروژه های عمرانی معابر از ۹۷۱ تن در سال به هشت هزار تن در سال افزایش یافته که دارای رشد ۸۰۰ درصدی است؛ همچنین تولید مکملهای خاکی طی سال گذشته هفت درصد افزایش داشته که به نوعی شهرداری مشهد را در تامین نیاز خاکی بینیاز کرده است.
احداث پارک ۴۱ هکتاری جهانشهر
وی خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات شاخص در این دوره مدیریت شهری احداث پارک جهان شهر با فضای سبز ۴۱ هکتاری است که اعتبار این بخش ۱۳۰ میلیارد ریال است.
ایجاد ۷ بازارتخصصی و موضوعی
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد در خصوص توسعه بازهای موقت اضافه کرد: در حال حاضر هفت بازار تخصصی و موضوعی ایجاد شده که رشد ۲۷ درصدی داشته و رتبه شهرداری مشهد در سامانه رصد تکاور را از ۱۶ به یک کاهش داده که جایگاهی خوبی در کشور است؛ همزمان با احداث بوستان جهان شهر یکی از محورهای جانبی آن بولوار ارشاد الرضا است که یک و چهار دهم هکتار بوستان خطی ظرف ۲۰ روز با اعتبار ۷۰ میلیارد ریال ایجاد شده است.
احداث ۴۳ سقاخانه جدید
نجفی تصریح کرد: احداث ۴۳ سقاخانه جدید، تعریض و اصلاح هندسی جاده منتهی به آرامستان بهشت رضوان به طول هشت کیلومتر، احداث سرویس بهداشتی دائمی از سه هزار و ۸۷۶ چشمه در سال ۱۴۰۰ به چهار هزار و ۱۵۷ چشمه در سال جاری و نوسازی ناوگان خدمات شهری در بخش خصوصی شامل ۳۱ دستگاه و هشت دستگاه در سازمان مدیریت پسماند از دیگر اقدامات انجام شده است.
خرید اولین نردبان مفصلی
نجفی گفت: در حوزه ایمنی شهری نیز اقداماتی نظیر احداث و بهرهبرداری از یک ایستگاه آتش نشانی در خیابان رسالت، استاندارد سازی بخشی از ایستگاههای موجود و آغاز احداث ایستگاه وکیلآباد، افزایش تعداد نردبانهای آماده به کار از چهار نردبان به ۹ نردبان، خرید اولین نردبان مفصلی، اورهال ۱۲ دستگاه خودرو اطفا حریق، کاربری سازی پنج دستگاه خودرو نجات و حریق، افزایش تعداد تجهیزات عملیاتی از ۳۰ هزار و ۷۰۰ به ۳۲ هزار و ۱۰۰ با اعتبار ۱۹۱ میلیارد ریال انجام شده است.
وی ادامه داد: نظارت بر رعایت استانداردهای ایمنی اماکن یکی از مواردی است که همواره دغدغه شهروندان بوده که در این راستا کاهش صف انتظار ارباب رجوع در خصوص فرآیندهای نظارت بر ساخت و سازها از ۵۰ روز به ۱۰ روز کاهش یافته و شناسایی ساختمان های ناایمن از ۵۵۰ ساختمان به هزار و ۳۳ ساختمان رسیده است.
توسعه فضاهای ویژه بانوان
نجفی بیان کرد: در راستای توسعه سایتهای بانوان برنامه ریزی برای توسعه پنج سایت به مساحت ۱۶ هکتار انجام شده است که سایت بوستان وکیل آباد در زمستان به بهرهبرداری خواهد رسید. در زمینه بازارهای حمایتی نیز بازار شهر ترمیمی برای افراد حبس کشیده و بازار سرمد ویژه زنان سرپرست خانوار ایجاد شده است که منجر به اشتغال زایی ۶ هزار و ۲۰۰ نفر در بازارها و ۲۳۴ نفر در جمع اوری پسماند خشک شده است.
وی در خصوص توسعه خدمات در محلههای کم برخوردار افزود: انجام پویش خدمت در حاشیه شهر در قالب طرح های محله بهاری و رضوی و راهاندازی بیش از ۲۱۰ غرفه ارزاق عمومی با تمرکز بر حاشیه شهر و مناطق پیرامونی حرم مطهر رضوی از جمله این اقدامات است.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد تصریح کرد: در حوزه نوآوری در خدمت اقداماتی نظیر راهاندازی مرکز مشاوره و امداد گل و گیاه، ترویج درختکاری با رویکرد کاشت درختان مثمر در شهرها طبق تاکیدات مقام معظم رهبری، طراحی لباس جدید برای پاکبانها، طراحی و ساخت مخازن ضد سرقت مخازن ۱۱۰۰ گالوانیزه، تجهیز پاکبانها به دوچرخه برقی برای نخستین بار در کشور، اجرای طرح هوشمندسازی بازدید از کانالهای سرپوشیده به وسیله دستگاه ویدئومتری، برگزاری جشنواره باغبان برتر برای اولین بار در کشور که قرار است در سال ۱۴۰۲ در سطح ملی برگزار شود، برنامه ریزی و اجرای برنامه رفاهی برای پاکبانها و خانواده آنان از جمله اقدامات انجام شده است.
نجفی عنوان کرد: ایجاد مرکز حمایت از پرندگان شهری برای نخستین بار در بوستان وکیل آباد، اطلاح الگو کشت متناسب با اقلیم و با هدف مصرف بهینه آب و بازنگری فرایندهای سازمان فردوس ها با رویکرد تکریم ارباب رجوع از طریق کاهش زمان پذیرش از ۴۹ دقیقه به ۴۰ دقیقه از دیگر اقدامات نوآورانه در خدمت است.
افزایش مشترکان جمع آوری پسماند
وی اضافه کرد: در زمینه هوشمندسازی فرایندها نیز اقداماتی نظیر توسعه جمعآوری هوشمند پسماند خشک انجام شده است که در این راستا مشترکین پنج برابر افزایش یافتند و از ۳۵ هزار به ۱۷۸ هزار نفر رسیده اند همچنین افزایش ۱۲۵ درصدی در میزان جمعآوری پسماند خشک را اشهد بودیم که از ۱۲ تن در روز به ۳۵ تن در روز رسیده است.
هوشمندسازی نظارت بر فضای سبز
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد در خصوص هوشمند سازی نظارت بر فضای سبز و توزیع آب گفت: الکترونیکی شده فرایند تامین و توزیع گونههای گیاهی، هوشمند سازی سنجش تراکم کاشت، سامانه نظارت تامین و توزیع منابع آبی تحت وب و نصب کنتورهای هوشمند از جمله این اقدامات است همچنین امکان درج مشخصات قبور آرامستان بهشت رضا در نرم افزار نشان فراهم شده است.
صرفه جویی ۶۶۰۰ هزار لیتر مکعب آب
نجفی با اشاره به افزایش پنج برابری جشنوارهها نسبت به سال گذشته در خصوص اقدامات انجام شده در محیط زیست شهری اظهار کرد: در زمینه جداسازی آب شرب از آب خام، شبکه توزیع از ۱۳۹ هزار و ۲۰۰ متر به ۱۵۹ هزار و ۲۰۰ متر، آبیاری مکانیکی از هفت هزار متر به ۶۷ هزار متر و خطوط انتقال اصلی از ۹۳ هزار و ۲۰۰ متر به ۹۹ هزار متر رسیده است. علاوه بر این در مدیریت منابع آبی کاهش میزان آب مصرفی از ۴۴ صدم متر مکعب در متر مربع در سال به ۴۲ صدم متر مکعب در متر مربع در سال است که سبب صرفه جویی معادل ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار لیتر شده است.
اعتبارات دولتی به صورت کامل برای احداث سپتاژ پرداخت نشده است
وی با اشاره به به اینکه خودکفایی در تامین آب از ۵۵ و یک دهم درصد به ۵۵ و ۹ دهم درصد افزایش یافته به طوریکه در ۹ ماهه آبی در هر ماه ۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر وابستگی به منابع خارج از شهرداری کاهش یافته است، افزود: احداث سپتاژ در دستور کار است هرچند پذیرش این قضیه محل سوال است زیرا وظیفه شهرداری نیست اما مدیریت شهری به آن ورود پیدا کرده و دولت قرار بود ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای این امر اختصاص دهد که تاکنون ۳۰ میلیارد تومان تخصیص یافته است.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد اظهار کرد: از دیگر اقدامات انجام شده در حوزه محیط زیست شهری میتوان به پلاک کوبی هوشمند درختان کهنسال، کاشت و توزیع گیاه جارو مورد نیاز در بستر کشف رود، پیاده سازی دستورالعملهای HSD در پیمانهای خدمات شهری، تجهیز و راهاندازی ایستگاه سیار سنجش آلایندههای محیط زیست، تدوین نخستین سند توسعه محیط زیست کلان شهر مشهد، توسعه ۲۰ درصدی نمایشگرهای توسعه زیست محیطی و ایجاد ایستگاه های متمرکز سنجش آلاینده های هوا و صوت از پنج به ۱۵ ایستگاه اشاره کرد.
احداث ۸ پل عابرپیاده به صورت مشارکتی
نجفی بیان کرد: در حوزه مشارکت شهروندی نیز اقداماتی نظیر ایجاد هشت پل عابر پیاده به صورت مشارکتی و با آورده مالی ۳۰ میلیارد ریال برای مدیریت شهری، انعقاد دو قرارداد مشارکتی پارک طبیعت و خانواده و پارک ژوراسیک با اعتبار ۴۷ میلیارد ریال، پیگیری انعقاد قرارداد سرمایه گذاری در بوتیک هتل در باغ مشهد، پارک مینیاتوری، زیست پارک، پارک غدیر و کوهشار به ارزش پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال، تشکیل ۱۳ اکیپ مصالحه گر برای نخستین بار، ایجاد بلوک اختصاصی برای متوفیان اهدای عضو انجام شده است و قرار است در آینده پروژه خدمات خودرویی آسکوپارس در منطقه ۱۰ و پروژه بازار پرندگان زینتی اجرا شود.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در محور فرایندی هزینه در فرایندها اضافه کرد: برگزاری نمایشگاه بین المللی گل و گیاه مشهد در فضای دو هزار متر مربعی و اعتبار ۲۰ میلیارد ریال و ۱۰۰ میلیارد ریال صرفه جویی در مقایسه با نرخ های بروز شده سال ۹۸، صرفه جویی معادل ۵۰۰ میلیارد ریال در اعتبار ۱۴۰۱ تنظیف شهری و تولیدی گل و گیاه با استفاده از ظرفیت داخلی شهرداری معادل یک میلیون بوته گل تا پایان سال ۱۴۰۱ از جمله این اقدامات است.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد در خصوص پروژههای شاخص خاطرنشان کرد: بزرگترین نیروگاه بیوگاز کشور تا یک ماه آینده در محل دفن شماره دو سازمان مدیریت پسماند با مشارکت ۱۰۰ درصدی بخش خصوصی کلنگزنی میشود که دو تا سه مگابایت قابلیت افزایش دارد.
ساخت نخستین انبار مرکزی ساماندهی ضایعات مکانیزه در مشهد
وی ادامه داد: ساخت زباله سوز، ساخت کارخانه بازیافت ضایعات ساختمانی، ساخت نخستین انبار مرکزی ساماندهی ضایعات مکانیزه در مشهد، احداث ایستگاه آتش نشانی در ستاد فرماندهی مرکزی، ایستگاه اتش نشانی وکیل اباد، توسعه بوستان جهان شهر، احداث رینگ پیرامونی سایت مرکزی بوستان بهار از طریق اعتبارات دولتی، احداث پارک خطی حاشیه کال اسماعیل اباد،احداث پارک محلی بوستان گل افشان منطقه پنج، احداث تصفیه خانه سپتاژ در کرانه شمالی مشهد، خرید ماشین آلات خدمات شهری، احداث پارک بانوان وکیل آباد، تکمیل جداسازی آب شرب از آب خام در سطح شهر، خرید ناوگان و تجهیزات آتش نشانی شهری، احداث بوستان بانوان کوهسنگی، تکمیل سالن های معراج در بهشت رضا، احداث سایت بانوان در بوستان بسیج و طرق از جمله پروژههای خدمات شهری هستند.
نجفی در زمینه مشکلات با سازمان های دولتی گفت: عدم تامین گونههای گیاهی جهت توسعه فضای سبز وکمربند سبز توسط وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگلها و مراتع کشور، عدم تخصیص تسهیلات توسعه سیستم های آبیاری مکانیزه توسط وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه، عدم تامین مالی مورد نیاز جهت پروژه جداسازی آب خام از شرب و توسعه کمربند سبز توسط سازمان برنامه و بودجه، عدم تامین زمین مورد نیاز توسعه فضای سبز پارکی در حاشیه شهر مشهد و مناطق کم برخوردار توسط وزارت راه و شهرسازی از جمله این موارد است.
عدم تخصیص اعتبارات سهم دولت در حوزه بازآفرینی
وی ادامه داد: همچنین از دیگر مشکلات میتوان به عدم تخصیص اعتبارات سهم دولت در حوزه بازآفرینی و محلات هدف در بخش توسعه پارک ها طبق آیین نامه محلات هدف بازآفرینی، عدم تخصیص پساب و منابع آبی به تناسب فضای سبز با کیفیت مناسب و میزان مناسب توسط شرکت آب منطقه ای و عدم تخصیص فاضلاب به شهرداری علی رغم آمادگی شهرداری مشهد جهت احداث تصفیه خانه ها، عدم توجه نیروی انتظامی به تامین امنیت بوستانها طبق ماده ۴ قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، عدم تخصیص زمین مورد نیاز جهت احداث بارانداز و میدان بار مرکزی توسط وزارت جهاد و کشاورزی، عدم معافیت طرح های ساماندهی مشاغل مزاحم و آلاینده از پرداخت عوارض تغییر کاربری زمینهای زراعی و باغی توسط وزارت جهاد و کشاورزی اشاره کرد.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد با اشاره به عدم انجام تهدات شرکت برق در خصوص تامین رایگان برق روشنایی بوستان ها و معابر شهری در خصوص دیگر مشکلات اظهار کرد: عدم انجام تعهدات سازمان تامین اجتماعی در خصوص بیمه کردن کارگران موقت ایستکارها، عدم انجام تعهدات سازمان فنی و حرفه ای در خصوص آموزش به نیروهای ایستکارها و عدم انجام تعدات انجمن صنفی کارگری در خصوص راهبری پروژه ایستکارها پس از پایان یکسال تعهد شهرداری، عدم انجام تعهدات شرکت شهرک های صنعتی در خصوص تکمیل تصفیه خانه چرم شهر(فاز (۲)، عدم اجرای تصفیه خانه پرکند آباد، طبرسی، شمالی و التیمور توسط شرکت آب و فاضلاب، عدم پرداخت خدمات ارائه شده توسط سازمان آتش نشانی به محدوده حریم شهر مشهد توسط دولت، عدم تعهدات دولت درباره قانون هوای پاک در راستای تامین منابع مالی اجرای طرحهای کاهش آلودگی هوای کلانشهرها مطابق با قانون هوای پاک و ماده ۳ بند الف تبصره قانون بودجه ۱۴۰۱ ۱۷ عدم اجرایی شدن اخذ مالیات پسماند از صنایع مطابق با ماده ۴ قانون مدیریت پسماند و بند و او تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۱ و عدم تحقق انتشار اوراق مشارکت مالی اسلامی برای نیروگاههای زباله سوز و طرحهای مدیریت پسماند مطابق با بند دال تبصره ۵ قانون بودجه ۱۴۰۱ و تامین منابع مالی برای سختی کار آتش نشانان توسط دولتاز دیگر مشکلات موجود است.
طراحی لباس پاکبانان با توجه به مسایل اجتماعی
وی درخصوص وضعیت پاکبانان، گفت: در طی سال دو دست لباس کار به پاکبان ها داده میشود که امسال طراحی لباسها شاخص بوده، این اقدام با توجه به مسایل اجتماعی و مشکلات پاکبانان با لباس قبلی انجام شده است.
تمامی پاکبانان بیمه تکمیلی دارند
نجفی با تاکید بر اینکه تمامی پاکبانان بیمه تکمیلی دارند، اظهار کرد: در منطقه ۵ پیمانکار مشکلاتی داشت که برخورد لازم صورت گرفت و بخشی از مشکلات حل شد؛ پرداخت حقوقها مطابق با قانون کار انجام می شود و در پرداخت حقوق پاکبانان جزو معدود شهرها هستیم که اجازه ندادیم پیمانکار حقوق را پرداخت کند و مستقیم حقوق به پاکبان پرداخت می شود.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد ادامه داد: در سامانه هوشمند مبنا روزانه حضور پاکبانان، شب کاری و… ثبت شده و لیست حقوق از این سامانه گرفته می شود
وی با بیان اینکه برای حداث پارک طرق هیچ مشکلی نداریم، افزود: استان قدس در نظر دارد این محدوده را به زائر شهر تبدیل کند اما نطر مردم و شهرداری تبدیل آن به فضای سبز اس.
واگذاری دو مرحله ای فروشگاه های شهرما
نجفی درخصوص وضعیت فروشگاههای شهر ما، اظهار کرد: برخی از فروشگاه های شهرما قیمتها را سفارشی کرده بودند که
با اقدام به موقع سازمان صمت این مشکل حل شد؛ ۲۰ تا فروشگاه شهرما وارد فرآیند واگذاری ۲ مرحله ای شدند و توان سنجی از آنها انجام شد؛
جشنواره خدمت برای ارزیابی خدمات در حال برگزاری است و ملاک تمدید قرارداد نیز همین جشنواره است.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد درخصوص دفنگاه زباله فعلی در جاده میامی، گفت: این مکان به مساحت ۵۰۰هکتار به تایید سازمان محیط زیست و دیگر ارگانهای مرتبط رسیده است و حداقل تا ۲۰ سال آینده با همین وضعیت فعلی؛ ظرفیت لازم برای دفن زباله را دارد.
مازوت سازی نیروگاه ها دلیل آلودگی هوا
وی با بیان اینکه مازوتسوزی نیروگاه ها از دلایل آلودگی هوا است، تصریح کرد: جهت ساماندهی کشف رود در حوزه تامین منابع مالی مشکل داریم، با وجود مصوبه، دولت اعتبار لازم را پرداخت نکرده است
نجفی به افزایش سرانه فضای سبز مشهد اشاره و خاطرنشان کرد: سرانه فضای سبز در ابتدای شورای ششم ۱۸.۱ بود که اکنون به ۱۸.۹ مترمربع رسیده است؛ بیشترین میزان کاشت گل در حاشیه شهر بوده و در طرحهای استقبال از بهار نیز تمرکز بر این محدوده است.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد ادامه داد: حاشیه شهر نیاز به کار زیرساختی دارد اما ساکنان آن نیز به نشاط نیاز دارند پس آسفالت تنها کافی نیست.
وی درخصوص عقیمسازی سگها در مشهد، گفت:مشهد و نیشابور در حوزه عقیم سازی سگها با فراهم کردن بستر و امکانات و واگذاری به گروه های حمایت از حیوانات الگوی کشوری شدهاند.
نجفی با تاکید بر کمبود آب جدی، گفت: کاشت گلهای فصلی به دلیل کمبود آب کاهش خواهد یافت و به سمت فضاآرایی خشک منظر و گونههای کم آببر خواهیم رفت.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد ضمن اشاره به احداث دو ایستگاه آتش نشانی در مناطق کمبرخوردار، تصرطح کرد: استاندارد ایمنی هر ۵۰ هزار نفر یک ایستگاه و هر هزار نفر یک آتش نشان است یعنی ۳۳۸۰ آتش نشان و ۶۶ ایستگاه که با این مقیاس فاصله داریم.
ساخت فرماندهی آتش نشانی با اعتبار ۲۶۰ میلیاردی
وی ادامه داد: برای ساخت ایستگاه آتش نشانی مشکل تامین زمین است، در محدوده پنجتن ساخت ایستگاه در مرحله تملک زمین است؛ همچنین مرکز فرماندهی و ستاد آتشنشانی در میدان ابوطالب با ۲۶۰ میلیارد و در ۱۲ هزار مترمربع احداث خواهد شد؛ برای ساخت یک ایستگاه متوسط ۳۰میلیارد تومان هزینه لازم است.
نجفی اضافه کرد: ۶۰ خانم داوطلب آتش نشان داریم که امکان استخدام آنان فراهم نیست.
وی افزود: ساخت هرار چشمه سرویس بهداشتی در نظر گرفته شده که ۶۷۰ چشمه توسط بخش خصوصی و ۳۳۰ مورد توسط شهرداری خواهد بود.
نجفی تصریح کرد: امنیت پارکها بر عهده شهرداری نیست و محصور کردن آنها هم ممنوع است تنها پارکهای خاص محصور میشوند.
جمع آوری دکه های مطبوعاتی با شکایت پلیس راهور
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد اظهار کرد: جمعآوری دکه های مطبوعاتی به دستور پلیس راهور و به سیب ایجاد ترافیک بود، به آنها پیشنهاد مکان جدید دادیم.