آزمایش های دوره ای به بانوان کمک می کند از دردسرهای زیاد و هزینه بیماری ها پیشگیری کنند
مترجم : فاطمه قاسمی
صبح مشهد– بانوانی که به سلامتی خود اهمیت میدهند، علاوه بر تغذیه سالم و ورزش منظم، از برنامهریزی لازم برای چکاپ سالانه سلامت هم غافل نمیشوند. این آزمایشهای دورهای به شما کمک میکنند تا از هزینههای بالای درمان بیماریهایی که با همین چکاپهای منظم تا حدی قابل پیشگیری هستند، در امان بمانید. برای انجام و تجویز این آزمایشها، میتوانید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. در این مطلب به مهمترین این آزمایشها اشاره خواهیم کرد.
ماموگرافی و معاینه/ پیشگیری از سرطان سینه
از آنجا که سرطان سینه شایعترین بیماری در خانمهاست، تشخیص زودهنگام آن در همان ابتدای بیماری، احتمال انتقال آن به غدد لنفاوی، ششها، مغز و… را کمتر می کند و بهتر کنترل میشود. بهترین زمان برای معاینه توسط متخصص زنان ۲۰ تا ۴۰ سالگی است. پزشک با لمس انگشتان خود، تودهها یا هر برآمدگی غیرعادی را در این ناحیه تشخیص میدهد. در ۴۰ تا ۵۰ سالگی باید سالی یکبار ماموگرافی انجام شود. در ماموگرافی، سینه تحت فشار نسبی قرار می گیرد و با اشعه ایکس از آن عکس برداری میشود. این روش میتواند توده را قبل از اینکه متوجه آن شوید، تشخیص دهد.
پاپ اسمیر و تست HPV/ اطمینان از سلامت
با انجام تست منظم پاپ اسمیر پس از ازدواج و با شروع اولین رابطه زناشویی، سلولهای مشکوک دهانه رحم شناسایی و با رفع آنها از ابتلا به سرطان دهانه رحم پیشگیری میشود. این آزمایش بهتر است حداقل هر دو سال یکبار انجام شود. توصیه میشود از ۳۰ سالگی، هر پنج سال یکبار، تست تشخیصی ویروس HPV هم انجام شود. با این آزمایش، از سلولهای دهانه رحم برای تشخیص سلولهای سرطانی و سایر بیماریهای مقاربتی، نمونهبرداری و آزمایش میشود.
تست سنجش تراکم استخوان/ اطمینان از استحکام استخوانها
خانمها بعد از یائسگی با کاهش ترشح هورمونها و خطر پوکی استخوان روبه رو میشوند. با کم شدن تراکم استخوان، فرد با ضربهای ناچیز و زمینخوردگی، دچار شکستگی استخوان میشود. توصیه میشود خانمها از ۶۵ سالگی حداقل یکبار سنجش تراکم استخوان را انجام دهند. برای انجام این آزمایش، دستگاه اسکن همراه با دوز پایین اشعه ایکس از برخی استخوانها در بدن عکسبرداری می کند و قدرت استخوان و احتمال شکستگی آن را میسنجد.
کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی/ محافظت از سرطان روده
سرطان روده بزرگ یکی از شایعترین بیماریها در زنان است. اغلب این بیماری از پولیپ یا همان تودههای غیرطبیعی در لایه داخلی روده بزرگ ایجاد میشود. یکی از راههای متداول برای تشخیص پولیپ سرطانی، انجام کولونوسکوپی است. در این آزمایش بعد از مصرف داروهای خوابآور یا بی هوشی، لولهای انعطافپذیر و مجهز به دوربین از طریق مقعد به داخل روده بزرگ فرد برای خارج کردن پولیپ فرستاده میشود. در سیگموئیدوسکوپی فقط قسمت پایینی روده بزرگ بررسی میشود. خانمها باید از ۵۰ سالگی سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی را انجام دهند.
منابع:bartarinha،real simple