اجتماعیزندگی

اگر سرگیجه دارید دور این غذاها را خط بکشید/ چرا افراد زمان استرس پرخوری می‌کنند؟

کد خبر : 23161

سرگیجه از حالت های غیرعادی فیزیک بدن است که هشداری برای بدن به شمار می رود.

به گزارش صبح مشهد ، سیستم دهلیزی در مغز به شما این اجازه را می دهد که بایستید، آزادانه حرکت کنید و تعادلتان را حفظ نمایید. سرگیجه یکی از توابع اختلال دهلیزی است علل دیگر ابتلا به این عارضه عبارتند از میگرن، صدمات به سر، شرایط درونی گوش و تشنج. علاوه بر درمان های پزشکی.
یک رژیم غذایی سالم ممکن است علائم سرگیجه را در شما بهبود بخشد.

توصیه ها بر این است که در هنگام سرگیجه از مصرف ۴ گروه عمده غذایی اجتناب کنید:

غذاهای شور: یک رژیم غذایی با سدیم بالا، با بهم زدن تعادل مایعات بدن، می تواند افزایش خطر ابتلا به سرگیجه را شعله ور کند. این در حالی است که یک چهارم قاشق چای خوری نمک، حاوی ۶۰۰ میلی گرم سدیم است؛ یعنی بیش از یک سوم میزان نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به سدیم. از آنجایی که تمامی غذاها به طور معمول حاوی سدیم هستند، نمک بیش از حد، غذاهای شور، سبزیجات کنسرو شده و منجمد و غذاهای پردازش شده، چیپس های سیب زمینی ،کراکر و چوب شور را از رژیم غذایی خود حذف کنید. جایگزین های مغذی برای این غذاها عبارتند از سبزیجات تازه، سوپ خانگی، پاپ کورن، چاشنی ها و گیاهان.

مواد غذایی شیرین: مواد غذایی شیرین شده با قندهای مصنوعی نیز همان خاصیت غذاهای شور را در برهم زدن تعادل مایعات بدن دارند. غذاهایی مانند میوه های تازه یا منجمد، غلات سبوس دار، چای گیاهی شیرین نشده را جایگزین شربت ذرت با فروکتوز بالا، آب نبات، مربا، ژله، نان شیرین، نوشابه ها، غلات شیرین و انواع کیک کنید تا تجربه سرگیجه در شما کاهش یابد.

گوشت های فراوری: اگر شما مستعد ابتلا به سرگیجه و میگرن توامان هستید، از غذاهایی مانند پپرونی، کالباس، سوسیس، جگر پخته، پنیر کهنه، موتزارلا، و … پرهیز کنید. این محصولات حاوی اسیدآمینه تیرامین هستند که خود یک ماشه برای بروز علائم میگرن است. در عوض می توانید از جایگزین هایی مانند ماهی و گوشت تازه، پنیر کوتاژ، پنیر ریکوتا و پنیر امریکایی استفاده کنید. از طرفی در صورت استفاده از فرآورده های لبنی و ایجاد دردهای میگرنی یا علائم گوارشی، انتخاب جایگزین های غیرلبنی از جمله توفو، شیربرنج و پنیر سویا می تواند مناسب باشد.

آجیل و دانه ها: انواع مغز آجیل و دانه ها از جمله بادام زمینی، کره بادام زمینی، گردو، دانه کدو تنبل، دانه کنجد و … اگرچه برای سلامت قلب مفیدند، ولی حاوی تیرامین هستند. شما می توانید برای حفظ سلامت قلب، از چربی های سالم کم تیرامین مانند روغن کانولا، روغن زیتون، ماهی قزل آلا، آووکادو، استفاده کنید. اگر مستعد ابتلا به میگرن نیستید، فراموش نکنید که باید آجیل شور، دانه ها و کره مغزها را برای بهبود تعادل مایعات در بدن، از رژیم غذایی خود حذف کنید.

ترفند‌های کاربردی برای اینکه زمان استرس پرخوری نکنیم
استرس، هورمون‌های آزاد شده ناشی از آن و تاثیر غذا‌های پرچرب و شیرین برای کاهش آن، افراد را در موقعیت‌های استرس‌زا به سمت پرخوری سوق می‌دهد.

متخصصان رابطه استرس را با افزایش وزن دریافته‌اند. استرس در کوتاه مدت می‌تواند اشتها را کور کند. سیستم عصبی برای ترشح هورمون اپی نفرین که با نام آدرنالین نیز شناخته می‌شود، به غدد فوق کلیوی سیگنال‌هایی ارسال می‌کند. اپی نفرین به تحریک پاسخ جنگ و گریز که یک وضعیت فیزیولوژیکی سریع در بدن بوده و غذا خوردن را به طور موقت متوقف می‌کند، کمک می‌کند.

اما در صورتی که استرس ادامه داشته باشد، این جریان نیز متفاوت می‌شود. غدد فوق کلیوی هورمون دیگری به نام کورتیزول را آزاد می‌کنند، کورتیزول نیز اشتها را افزایش داده و ممکن است هم‌چنین انگیزه فرد از جمله انگیزه غذا خوردن را افزایش دهد. پس از پایان یک موقعیت استرس‌زا، سطوح کورتیزول باید کاهش یابد، اما در صورتی که استرس از بین نرود یا واکنش فرد در موقعیت استرس‌زا هم‌چنان به شکل اولیه باقی بماند، ممکن است سطوح کورتیزول بالا بماند.

پرخوری به هنگام استرس، هورمون‌ها و گرسنگی

به نظر می‌رسد استرس بر ترجیحات فرد روی انتخاب غذا‌ها نیز تاثیر بگذارد. مطالعات بسیاری از جمله مطالعات صورت گرفته روی حیوانات نشان می‌دهند پریشانی جسمی یا عاطفی باعث افزایش مصرف مواد غذایی پرچرب یا شیرین یا هر دوی آن‌ها می‌شود. سطوح بالای کورتیزول، در کنار سطوح بالای انسولین می‌تواند علت این موضوع باشد. یک مطالعه دیگر نیز نشان می‌دهد “گرلین”، هورمون گرسنگی نیز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد.

غذا‌های چرب و شیرین به محض مصرف اثر بازخوردی دارند که پاسخ‌ها و احساسات مربوط به استرس را کاهش می‌دهد. به نظر می‌رسد این غذا‌ها واقعا استرس را خنثی کرده و این ممکن است به ولع ناشی از استرس افراد برای مصرف این نوع از غذا‌ها نیز کمک کند.

البته پرخوری تنها رفتار مرتبط با استرس نیست. افراد پراسترس کم‌خواب شده، کمتر ورزش کرده و تمایل بیشتری برای روی آوردن به نوشیدنی‌های الکلی دارند که تمامی این‌ها منجر به افزایش وزن می‌شود.

چرا افراد زمان استرس پرخوری می‌کنند؟

برخی تحقیقات حاکی از تفاوت‌های جنسیتی در رفتار مقابله با استرس است. به این صورت که زنان بیشتر به پرخوری و مردان بیشتر به استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنی‌های الکلی روی می‌آورند. یک مطالعه فنلاندی روی بیش از ۵۰۰۰ زن و مرد نیز نشان داد چاقی ناشی از استرس در زنان دیده شده و در مردان چنین نوع از چاقی دیده نمی‌شود.

متخصصان دانشگاه هاروارد گزارش داده‌اند که استرس ناشی از کار و انواع دیگر مشکلات با افزایش وزن ارتباط دارد، اما این موضوع تنها در افرادی صدق می‌کند که در ابتدای دوره مطالعه اضافه وزن داشتند. یک نظریه این است که افراد دارای اضافه وزن از سطوح انسولین بالایی برخوردار هستند و احتمال افزایش وزن ناشی از استرس در حضور انسولین بیشتر است.

میزان کورتیزول تولیدی در زمان استرس نیز می‌تواند در معادله افزایش استرس و وزن یکی از عوامل موثر باشد. در سال ۲۰۰۷ میلادی متخصصان انگلیسی آزمایشی مبتکرانه طراحی کردند که نشان داد افرادی که با میزان بالای کورتیزول در محیط آزمایشگاهی به استرس پاسخ می‌دهند به نسبت افرادی که کورتیزول کمتری در موقیعت‌های استرس‌زا تولید می‌کنند، در پاسخ به دردسر‌های روزمره در زندگی عادی خود بیشتر به پرخوری و خوردن میان‌وعده‌های غذایی روی می‌آورند.

چگونه بدون پرخوری از شر استرس خلاص شویم؟

هنگامی که استرس روی اشتها و وزن فرد تاثیر می‌گذارد، بهتر است فرد از شر غذا‌های پرچرب و شیرین در یخچال خانه‌ی خود رها شود و چنین غذا‌هایی را در یخچال خود نگهداری نکند.

در ادامه چند پیشنهاد دیگر برای مقابله با استرس به نقل از سایت آموزشی “هلث هاروارد” آورده شده است:

مدیتیشن و تمدد اعصاب: مطالعات بی‌شماری نشان می‌دهد که مدیتیشن استرس را کاهش می‌دهد، اگرچه بیشتر این مطالعات با تمرکز بر فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی صورت گرفته‌اند. مدیتیشن هم‌چنین ممکن است به افراد کمک کند تا در انتخاب مواد غذایی، بیشتر مراقب باشند. در واقع با انجام تمرین‌های تمدد اعصاب فرد ممکن است بتواند توجه بیشتری برای خودداری از مصرف غذا‌های چرب و شیرین از خود نشان دهد.

ورزش: در حالی که میزان کورتیزول بسته به شدت و مدت زمان ورزش متفاوت است، ورزش‌های عمومی می‌تواند برخی از اثرات منفی استرس را کاهش دهد. برخی فعالیت‌ها، مانند یوگا و تای‌چی علاوه بر اثرات مثبت ورزش کردن، اثرات مدیتیشن را نیز به همراه دارد.

منبع: رکنا

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوزده − 6 =

دکمه بازگشت به بالا
بستن