اجتماعی

موج رانشی مهاجرت

کد خبر : 56328

نتایج یک نظرسنجی جدید می گوید، ۶۰ درصد افراد از رشته تحصیلی خود رضایت ندارند و ۳۰ درصد نیز در مشاغل غیرمرتبط با تحصیلات خود کار می کنند. بخش غم‌انگیز این نظرسنجی تمایل ۶۷ درصدی این افراد به مهاجرت است. یک جامعه شناس مطرح شرایط گرایش به مهاجرت در کشور را ناشی از «عوامل رانشی» می داند

صبح مشهد- نتایج یک نظرسنجی جدید می گوید: ۶۰ درصد از فارغ التحصیلان از انتخاب رشته تحصیلی یا دانشگاه خود رضایت ندارند. ۳۰ درصد از فارغ التحصیلان در زمینه های غیرمرتبط با تحصیلات خود کار می کنند.۶۷ درصد از فارغ التحصیلان تمایل به مهاجرت دارند.مهم ترین دلیلی که این نتایج را رقم زده؛ مشکلات مرتبط با شغل و بازار کار عنوان شده است.

یک چالش بزرگ

انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل و مسائلی از این دست که نقش بسزایی در اساس و بنیان زندگی افراد ایفا می کند، به دلایل گوناگون از جمله ضعف در زیرساخت های اقتصادی در جامعه ما همواره با چالش های جدی مواجه است. با نگاهی به افراد و تجربه های دور و اطرافمان می توانیم نمایی کلی از این چالش را مشاهده کنیم. مثلا، برخی شرایط تحصیل در فضای مورد علاقه شان را پیدا نمی کنند، برخی شغل مرتبط با تحصیل شان را نمی یابند و برخی در کار و تحصیلات مرتبط اشتغال دارند، اما بازار مناسب و درآمد مناسبی که از پس زندگی برآیند، ندارند. البته در این میان هم افرادی هستند که رضایت تحصیلی و شغلی دارند و زندگی و معیشت بر وفق مرادشان رقم خورده است.

حال برای این که از وضعیت جامعه در قالب آمار و پیمایش، تصویر روشن تری به دست آوریم، بررسی های «جاب ویژن» که در آبان ۱۴۰۲ و به صورت آنلاین انجام شده، تا حدودی در این زمینه به ما کمک می کند. نظرات ۱۸۰۰ نفر از دانش آموختگان ۵۰ رشته و بیش از ۳۰ دانشگاه کشور با رده سنی ۲۲ سال به بالادر این نظرسنجی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

قبل از ورود به آمار، این را هم بگوییم که «جاب ویژن» از پرمراجعه ترین سایت های استخدام و کاریابی در کشور است که بسیاری از شرکت ها و سازمان ها، آگهی های استخدام خود را در این سامانه منتشر می کنند.

نظرسنجی جدید چه می گوید؟

-حدود ۶۰ درصد از دانش آموختگان از انتخاب های تحصیلی خود ناراضی اند. به طور مشخص مهم ترین دلیل رضایت نداشتن، دلایل مرتبط با بازار کار است.

-«نبود فرصت های شغلی مناسب با درآمد کافی» خیلی بیشتر از مثلا «عدم تناسب با علایق و روحیات» عامل نارضایتی افراد از انتخاب رشته است. همچنین « آسان نبودن ورود افراد به بازار کار» عامل مهم تری برای نارضایتی آن ها از انتخاب دانشگاه خود بوده تا سطح علمی استادان و کیفیت دروس و نبود امکانات رفاهی.

-۷۰درصد از فارغ التحصیلان که از انتخاب رشته خود ناراضی اند، اگر به عقب برگردند یکی از رشته هایی را که بازار کار پرتقاضا دارد، انتخاب می کنند.

-۳۰ درصد از نیروی بازار کار کشور، در زمینه ای غیر مرتبط با رشته تحصیلی خود فعالیت می کنند. اغلب شاغلان این بخش ها، به ناچار مهارت های خود را در خارج از سیستم های آموزش فرامی گیرند.

-به طور متوسط از هر ۱۰ نفر، ۷ نفر تمایل به مهاجرت دارند. نزدیک به نیمی از افرادی که تمایل به مهاجرت دارند، رضایت نداشتن از وضعیت شغل و بازار کار را از دلایل اصلی خود برای مهاجرت اعلام کرده اند.

-۶۲درصد از فارغ التحصیلان بیکار از انتخاب رشته خود ناراضی اند.

تمایل به مهاجرت زیر ذره بین

مهاجرت، از جمله موضوعاتی است که این افکارسنجی به آن توجه کرده است. همان طور که در ابتدای گزارش اشاره شد، ۶۷ درصد از دانش آموختگان دانشگاه ها تمایل به مهاجرت دارند.

پزشکی طرفدار بیشتری دارد

اما این نظرسنجی، کمی جزئی تر هم به دنیای فارغ التحصیلان ورود کرده و از آن ها پرسیده، اگر به عقب برگردند، چه رشته ای را برای تحصیل انتخاب می کنند:

۲۷ درصد پزشکی و داروسازی

۱۴ درصد کامپیوتر و فناوری اطلاعات

۱۰ درصد مدیریت

۶درصد هنر

۵درصد حقوق

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − یک =

دکمه بازگشت به بالا
بستن