اسلاید شوپایتخت فرهنگ اسلامی

مجموعه سکّه‌های تاریخی چین با بیش از ۲ هزار و ۲۰۰سال قدمت در موزه رضوی به نمایش در آمد

کد خبر : 47406

مجموعه‌ای از سکّه‌های تاریخی چین که دوره تاریخی ۲۵۰ سال پیش از میلاد تا اوایل قرن بیستم میلادی را در بردارد، اهدایی آقای عبدالحسین زعفرانی – کارشناس و مجموعه دار سکّه مقیم تهران- در موزه رضوی به نمایش درآمد.

به گزارش صبح مشهد به نقل از گنجینه رضوی، محمّد رضا شاهرودی‌زاده، کارشناس مسئول امور مستندنگاری اشیای موزه رضوی که به تفکیک، شناسایی و مستندنگاری این سکه‌ها اقدام کرده است، با اشاره به تنوع سکه‌های متعلق به دودمان‌های مختلف چین گفت: این سکّه‌های دایره‌ای شکل که در بخش مرکزی آنها حفره‌ای مربعی وجود دارد، از جنس آلیاژ برنز و آلیاژ برنج بوده و به صورت ریخته‌گری ضرب شده‌اند.

وی تصریح کرد: سکه‌های این مجموعه دودمان‌های گوناگون تاریخ چین را در بر می‌گیرند که از میان آنها می‌توان به دودمان‌های چین، تانگ، لیائو، کین، یوآن، مینگ و چینگ اشاره کرد.

شاهرودی‌زاده، قدیمی‌ترین سکّه‌های این مجموعه را ۲ سکه متعلق به ایالت چین(۲۵۰ پیش از میلاد تا ۲۲۰ پس از میلاد) و ۲ سکه موسوم به بان لیانگ متعلق به دوران امپراتوری چین‌شی هوانگ یا چین ارشی از دودمان چین (Qin)، نخستین دودمان امپراتوری در چین، (بین سال‌های ۲۲۱ تا ۲۰۶ پیش از میلاد) عنوان کرد.

وی به کتیبه‌های مندرج بر سکه‌ها اشاره کرد و گفت: روی سکه‌های این مجموعه نام امپراتورهای دودمان‌های مختلف تاریخ چین با رسم‌الخط‌های مختلف چینی، ختنی، مغولی و مانچو به چشم می‌خورد که از میان آنها می توان به امپراتور سوزونگ از دودمان «تانگ» (۶۱۸ تا ۹۰۷ م.)، امپراتور تایزو و شنگ زونگ از دودمان «لیائو» (۹۱۶ تا ۱۱۲۵ م.)، امپراتور ژنگ زونگ از دودمان «کین» (۱۱۱۵ تا ۱۲۳۴ م.) اشاره کرد.

این کارشناس، خاقان کولوگ‌خان از دودمان «یوآن» (۱۲۷۱ تا ۱۳۶۸ م.)، امپراتور جو یوان‌جانگ (هونگ‌وو)، جو یوتانگ (هونگ‌جی) و جو یوجیائو (تیان‌چی) از دودمان «مینگ» (۱۳۶۸ تا ۱۶۴۴م.) و امپراتور شون‌ژی، کانگ ‌ژی، یانگ ژنگ، چیان‌لونگ، جیاچینگ، تونگ ژی، گوانگ شو، شوان تانگ از آخرین دودمان امپراتوری چین یعنی «چینگ» (۱۶۳۶تا ۱۹۱۲م.) را از دیگر نام‌های امپراتوری‌های دودمان‌های مختلف عنوان کرد که بر این سکه‌ها حک شده است.

وی همچنین به نشانه های حک شده بر روی این سکه های چینی اشاره کرد که مشتمل بر چهار نشانه بوده و ترتیب خواندن آنها به ترتیب از بالا به پایین، راست و چپ است.

شاهرودی زاده این نشانه ها را شامل نام سلطنتی امپراتور و بهای اسمی سکه عنوان کرد و افزود: پشت سکه‌ها نیز یا بدون نشانه بوده و یا یک الی دو نشان دارد که تعیین کننده محل ضرب سکه است.

گفتنی است گنجینه تمبر، اسکناس و سکه آستان قدس رضوی واقع در طبقه منهای یک موزه مرکزی حرم مطهر رضوی، در ایام تابستان همه روزه حتی روزهای تعطیل از ساعت ۸ صبح الی ۲۲ پذیرای بازدید علاقه‌مندان است.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

13 − 11 =

دکمه بازگشت به بالا
بستن