یک نسخه خطی بسیار قدیمی نهجالبلاغه اثر بیهمتای گرداوری شده از سخنان نورانی و پندهای بینظیر مولای متقیان، امام نخست شیعیان جهان، حضرت علی بن ابیطالب (ع) با عمری نزدیک به هشت قرن هماینک در کتابخانه آستان قدس رضوی در مشهد نگهداری میشود.
صبح مشهد– یکی از مسوولان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی روز دوشنبه در آستانه ۱۳ رجب سالگرد فرخنده ولادت امیر سخن حضرت امیرالمومنین علی (ع) گفت: این کتاب خطی حاوی متن کامل نهجالبلاغه، یکی از ممتازترین نسخههای دستنوشت بسیار قدیمی این کتاب ارزشمند در ایران است.
جواد فرهمندنژاد افزود: نسخه خطی نهجالبلاغه که هماینک در مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی در مشهد نگهداری میشود سال ۶۷۴ هجریقمری نوشته شده است.
وی ادامه داد: نسخه خطی ۸۰۰ ساله نهجالبلاغه فردا پنجم اسفند ماه طی مراسمی با حضور پژوهشگران متون اسلامی، دانشگاهیان و متخصصان علوم و معارف قرآنی در مشهد رونمایی خواهد شد.
دبیر برنامه سهشنبههای علمی فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: متخصصان تاریخ، نسخهشناسان و کارشناسان کتابهای خطی در این مراسم در مورد معرفی نسخه کهن نهجالبلاغه و پاسخ به شبهات وارده بر این کتاب شریف، سخنرانی میکنند.
سازمان کتابخانههای آستان قدس رضوی در مشهد شامل کتابخانه مرکزی و ۱۰ کتابخانه تخصصی مستقر در محدوده حرم مطهر حضرت علی بن موسیالرضا (ع) افزون بر ۳۰ میلیون جلد کتاب، سند و منبع مطالعاتی را برای پژوهشگران و علاقهمندان در آرشیو خود نگهداری میکند.
کتاب نهجالبلاغه به معنای “راه آشکار بلاغت” شامل خطبهها، نامهها و کلمات قصار حکیمانه مولای متقیان، امام نخست شیعیان جهان، حضرت علی بن ابیطالب (ع) است.
این کتاب بخاطر محتوای هدایتگر بشر، فصاحت و بلاغت بدیع ادبی و جملات شیرین، دقیق و حساب شدهاش پس از قرآن مجید بیشترین نسخههای خطی، شرح و تفسیر را در فرهنگ اسلامی به خود اختصاص داده و چون پس از قرآن و احادیث مهمترین منبع شناخت اسلام و ارزشهای دینی شناخته میشود حتی از آن با عنوان “اخ القرآن” یا برادر قرآن یاد شده است.
نهجالبلاغه شامل ۲۴۱ خطبه، ۱۲ وصیتنامه، سفارش و بخشنامه، دو فرمان، یک دعا، یک پیماننامه، ۶۳ نامه مکتوب و ۴۸۰ جمله مختصر از پندها، پرسشها و پاسخها و گفتارهای کوتاه حضرت امام علی امیرالمومنین است.
اهمیت این کتاب بینظیر برای علما و دانشمندان تا حدی است که تاکنون نه تنها ۳۰۰ نسخه دستنویس و خطی مربوط به قرون اولیه هجری از آن شناسایی شده، افزون بر ۳۰۰ شرح بر آن نگاشته شده، دهها مستند یعنی کتاب مکمل و دهها کتاب اسناد و مدارک به عنوان مستندات نهجالبلاغه منتشر شده بلکه ظرف قرون اخیر افزون بر ۱۰۰ ترجمه مستقل به زبانهای انگلیسی، فرانسه، ایتالیایی، ژاپنی، چینی، روسی، اسپانیایی و دهها زبان دیگر از آن صورت گرفته است.
جمعآوری کننده و کاتب نهجالبلاغه “محمدبن حسینبن موسی” معروف به “سید رضی” متولد ۳۵۹ و درگذشته سال ۴۰۶ قمری از علمای بزرگ شیعه است. سید رضی این اثر یگانه را در سال ۴۰۰ هجری قمری به پایان رساند.