نوزدهمین نمایشگاه کتاب ناشران جهان اسلام عصر پنج شنبه در محل دایمی نمایشگاه بین المللی مشهد به طور رسمی آغاز به کار کرد. استاندار خراسان رضوی و شهردار مشهد دو مسئولی بودند که قیچی کردن روبان نمایشگاه به آن ها واگذار شد تا شاید بیش از همیشه به یاد داشته باشند که مسئولیت خطیری در حوزه فرهنگ شهر به ویژه وظایفی برای ترویج فرهنگ کتاب و کتاب خوانی بر عهده دارند.
به گزارش صبح مشهد، مراسم افتتاحیه این نمایشگاه فرصتی بود تا در روزهای پایانی سال ۲۰۱۷، اهالی قلم، فرهیختگان، کتاب دوستان و همچنین مسئولان استانی و کشوری و مهمانان خارجی گرد هم آیند. در این مراسم یادمان و نشان پایتخت فرهنگی جهان اسلام به سفرای برخی کشورهای اسلامی از جمله تاجیکستان و الجزایر اهدا شد. همچنین کتاب های نمونه سال استان معرفی و از نویسندگان آن ها تقدیر شد. در این آیین، از کتاب «ابدیت در چرخشهای خیره کننده» با موضوع نظر هنرشناسان ایرانی و غیر ایرانی رونمایی شد و کتاب مذکور با امضای استاد فرشچیان به طاهره رمضان زاده، سرپرست خانه فرشتگان مشهد اهدا شد. تقدیر از «مصطفی رحماندوست» شاعر محبوب حوزه کودکان نیز بخش دیگری از این مراسم بود.همچنین نماینده آیسسکو در ایران، نشان ویژه آیسسکو را به پاس اقدامات انجام شده در «مشهد ٢٠١٧» به معاون استاندار و مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اعطا کرد.
اهل قلم مسیری برای ارتباط با دنیای جدید باز کنند
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان امور سینمایی در این مراسم گفت: دوره جدید دوره تحول فناوری و سایبر است که جایگزین دنیای قدیم می شود و این جایگزینی گریز ناپذیر است. «محمد مهدی حیدریان» افزود: فناوری ارتباطات و گسترش اطلاعات ممکن است توهم زیاد دانستن را ایجاد کند، از طرفی نیز می تواند فرصتی به وجود بیاورد که داده ها به آگاهی تبدیل شود. وی اظهار کرد: امیدوارم اهل قلم در دنیای جدید مسیری برای برقراری ارتباط با این دنیا باز کنند و دچار غفلت نشوند. وی در خصوص سینماگران بیان کرد: آن ها دچار نوعی دوگانگی در انعکاس درد های اجتماعی متناسب با شناخت واقعی از عمق مسائل جامعه هستند و بین این دوگانگی دست و پا می زنند که امیدوارم بتوانند نقش بهتری در زمینه درست بیان کردن مصائب جامعه ایفا کنند.
انتخاب مشهد، افتخار ایران در آیسسکو است
نماینده آیسسکو در ایران نیز در این مراسم اظهار کرد: طبق برنامه ریزی های دقیقی که توسط مسئولان استان در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت، ظرفیت های مشهد به بهترین شکل بروز یافت و توانست این شهر را به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفی کند که این باعث افتخار ایرانیان نزد آیسسکو است. «عباس صدری» اضافه کرد: هدف آیسسکو از انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام این بود که قابلیت های این شهر را به عنوان یکی از شهرهای مذهبی، به جهان معرفی کنیم و ظرفیت های آن را به جهان بشناسانیم.صدری خاطر نشان کرد: در مجموع گزارش بنده به عنوان نماینده سازمان آیسسکو به این سازمان درباره برنامه های اجرا شده در مشهد که مبتنی بر واقعیت بود، باعث شد ارزیابی این سازمان بیانگر موفقیت مشهد در سال ۲۰۱۷ به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام باشد. استاندار خراسان رضوی نیز در حاشیه این مراسم گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، گرایش به کتاب و کتاب خوانی بین مردم ایران افزایش یافته است. با ظهور و بروز شبکه های اجتماعی، حوزه کتاب و کتاب خوانی دچار فراز و فرودهایی شد اما هیچ گاه جایگاه آن در زندگی انسان ها به ویژه فرهیختگان، تغییر نکرد. «علیرضا رشیدیان» به جایگاه موثر مطالعه در رشد فرهنگی جامعه اشاره کرد و گفت: امیدواریم شاهد گسترش مراجعه همه آحاد ملت به کتاب و اقبال به سمت کتاب خوانی باشیم.استاندار خراسان رضوی گفت: به طور حتم مادامی که فرهنگ مطالعه را در جامعه گسترش دهیم، شاهد تربیت نسلی آزاد، مستقل و پیش رونده خواهیم بود.
لزوم ترویج دیدگاه نو در حوزه کتاب های دفاع مقدس
رئیس سازمان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس سپاه پاسداران نیز گفت: کتاب های دفاع مقدس تنها درباره جنگ نیست و آکنده از فرهنگ متعالی ایثار و دفاع مقدس است که می تواند مانند اکسیری حلال مشکلات نظام اسلامی در بخش های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی باشد. سردار حق طلب افزود: متولیان فرهنگی باید برای ترویج دیدگاه نو درباره کتاب های این حوزه و ترویج فرهنگ ایثارگری در نسل جوان برنامه ریزی کنند.
مشهد۲۰۱۷ و توسعه پایدار
رئیس موسسه فرهنگی اکو نیز در این مراسم اظهار کرد: همان طور که امام رضا (ع) پایه گذار تقریب مذاهب و گفتمان بین ادیان و مذاهب مختلف بودند، انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام نیز می تواند به تقریب مذاهب اسلامی کمک کند. مظاهری بیان کرد: انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام فرصتی است که مسئولان می توان ند از آن برای توسعه پایدار و انسجام فرهنگی استان بهره گیرند.
مشهد در رتبه دوم پس از تهران
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی هم در ابتدای این همایش گفت: ۱۳۵ رخداد از ۱۷۰ برنامه اعلام شده به آیسسکو در راستای مشهد ۲۰۱۷ تا کنون محقق شده است که یکی از آن ها برگزاری این نمایشگاه است.«سعید سرابی» با ذکر این که ۸۳۵ ناشر داخلی با ۱۵۰ هزار عنوان کتاب در بخش ملی این نمایشگاه شرکت دارند، تاکید کرد: ۱۳۵ ناشر خارجی از ۲۰ کشور با ۲۹ هزار عنوان کتاب در بخش بین المللی در ۲۱ هزار مترمربع فضای نمایشگاهی حضور یافته اند. همچنین در هشتمین نمایشگاه ملی دفاع مقدس ۷۰ ناشر داخلی شرکت کرده اند. وی با اشاره به این که مشهد پس از تهران با هیچ شهری از نظر تعداد برگزاری نمایشگاه قابل مقایسه نیست، ابراز کرد: این نوزدهمین سال برگزاری نمایشگاه بین المللی در این شهر است. همچنین بخش جانبی این نمایشگاه، پایتخت فرهنگی جهان اسلام است که به ارائه فعالیت هایی می پردازد که با این هدف در طول سال انجام شده است و ۴۰ بخش دارد.
معرفی کتاب سال
یکی دیگر از بخش های این مراسم انتخاب کتاب سال خراسان رضوی بود که در این خصوص در بخش هنر کتاب «شاهکارهای هنری در آستان قدس رضوی» اثر «صحراگرد»، در بخش دین کتاب «کلیدواژه آیات رجعت در قرآن کریم» اثر «سیدمحمدجعفر روضانی»، کتاب «شاهنامه و شعر زمان فردوسی» در بخش ادب، اثر «دایی شریف زاده» از تاجیکستان، کتاب مجموعه شش جلدی «شعر مثنوی و معنوی» در بخش ادبیات اثر «ناهید عبقری»، کتاب «روان شناسی روان شناختی» در بخش روان شناسی اثر «سیدمهران حسینی» و«تاریخ قریش» در بخش تاریخ اثر «حمیدرضا شیخی»، به عنوان کتاب های سال استان معرفی شدند. کتاب «کلام قدسی در هنر بشری» اثر «حمید رضا شیخی »، در بخش معماری «جلوه های خلاقانه قرآن کریم» نوشته «جواد قاسمی»، در بخش کودک و نوجوان «کتاب مشق شب» اثر محمدحسین صلواتیان، کتاب «حجاب و عفاف پایداری از عفت عمومی جزء جداناشدنی حکومت اسلامی» در بخش ویژه حجاب و عفاف اثر «سمانه پرویان»، کتاب «جنون مجنون» در بخش ویژه دفاع مقدس نوشته«حمید جهانگیر فیض آبادی» و کتاب «نشان از کوی بی نشان» در بخش دفاع مقدس اثر «حسن سعیدی» از دیگر آثار برگزیده استان معرفی شدند.
مدیران روی صندلی کتاب خوانی
به گزارش خراسان رضوی، این محفل به جز ارائه سخنرانی ها، شاهد برگزاری برنامه ای فرهنگی، برای برخی مدیران بود. در یکی از بخش های این مراسم، مجری از «محمدمهدی حیدریان»، معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی و «سید جواد حسینی» معاون استاندار خواست از کتابخانه ای که روی سن تعبیه شده بود، کتابی انتخاب کنند. حیدریان کتاب «خاطرات یک معلم» را برگزید و حسینی نیز کتاب «روان شناسی روان شناختی» را انتخاب کرد. پس از آن، هر دو مسئول قسمت هایی از کتاب را برای حضار خواندند. مجری برنامه همچنین در یک چالش از آن ها پرسید، اگر قرار باشد به سفری بروند که در آن جا به چیزی دسترسی نداشته باشند و تنها بتوانند یک کتاب همراه خود ببرند، آن کتاب چه خواهد بود؟ حسینی کتاب «جامعه شناسی تاریخ ادیان» را برگزید و دلیل آن را تاثیر عمیق آن در زندگی اش بیان کرد و حیدریان «غزلیات حافظ» را انتخاب کرد و با خواندن بیت «دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند / و اندر آن ظلمت شب آب حیاتم دادند» گفت: این بیت توصیف حال ما پس از شرکت در این مجلس فرهنگی است.
سردار «احمد حق طلب» رئیس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه پاسداران نیز دیگر مسئولی بود که کتاب «پژوهش زندگینامه شهدای انقلاب» را انتخاب کرد. «اشرف بروجردی» مشاور رئیس جمهور و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور و «محمد مهدی مظاهری» رئیس موسسه فرهنگی اکو، از دیگر مدیران این برنامه بودند که هر کدام به ترتیب کتاب «زندگی حضرت زهرا (س)» و «کتاب علم دینی» را برگزیدند و چند خطی برای حضار قرائت کردند. بروجردی در پاسخ به این سوال که آیا کتاب خواندن برای زنان دشوار است، گفت: هر کاری سخت است اما با تلاش آسان می شود».
منبع: خراسان