مسئول نما یندگی میراثفرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان جوین از مرمت بنای امام زاده قاسم (ع) این شهرستان خبر داد.
به گزارش صبح مشهد به نقل از روابطعمومی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی محسن سلاطینی امروز شنبه ۲۱ مرداد ماه ۱۴۰۲ با اعلام این خبر افزود: منابع مالی این عملیات مرمتی به مبلغ حدود ۲ میلیارد ریال با مشارکت خیران، میراث فرهنگی و اوقاف و امور خریه تامین شده است.
مسئول نما یندگی میراثفرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان جوین ادامه داد: مرمت و استحکام بخشی این اثر تاریخی در چهار ضلع و پشت بام انجام شده است.
سلاطینی گفت: بنای امام زاده مربوط به دورهٔ ایلخانی تا دورهٔ تیموری است و در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۵۲۵۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
او درباره این اثر تاریخ اظهار کرد: پلان اصلى بقعه از خارج به صورت هشت ضلعى است و هر یک از اضلاع آن حدود ۳ متر است، فضاى داخلى بقعه به قطر بیش از ۵ متر است که چهار صفّه در چهار جهت دارد.
سلاطینی افزود: در ارتفاع ۴ متری بنا با ایجاد گوشواره به هشت ضلعى تبدیل شده و سپس با طاقنما به دایره و در نتیجه گنبد بنا بر آن استوار شده است. این گنبد به شکل عرقچینى و به قطر ۵ و ارتفاع دو متر است و از داخل آجرى با روکش سیمان سفید و از خارج کاه و گل است، صورت قبرى در نزدیک دیوار شمالى قرار دارد که ابعاد آن ۲۰/۱×۵/۲ متر و ارتفاع ۶۰ سانتى متر است و با پارچه سبز پوشانده شده است.
مسئول نما یندگی میراثفرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان جوین تصریح کرد: ایوانى به ابعاد ۷×۶ متر در جنوب بقعه احداث شده و داراى طاق تویزه و ارتفاع بیش از ۶ متر است و در شرق آن، راه پلّهاى تعبیه شده که به طرف گنبد خانه راه دارد. این بنا شباهت زیادى به بقعه خواجه معینالدّین جوینى مدفون در روستای «انداده» دارد و به نظر مىرسد که متعلق به دوره ایلخانی و تیموری باشد که در دوره صفویه مرمت شده است.
شهرستان جوین دارای ۶۹ اثر تاریخی شناخته شده است که شهر تاریخی آق قلعه و آرامگاه های سعدالدین حمویه جوینی و خواجه نجم الدین کبری، مجموعه گردشگری منطقه بیدخور و سد یام، بخشی از آثار و جاذبه های تاریخی و طبیعی شاخص شهرستان جوین است.
نقاب، مرکز شهرستان جوین در ۳۲۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.