تفاوت ملاک های واقعی با فانتزی برای انتخاب همسر چیست و چرا دختر و پسرهای دمبخت نباید قربانی ایدهآل گرایی شوند؟
نویسنده : محمد حسن روحانی | دانشآموخته حوزه علمیه قم و ارشد دانشگاه علامه طباطبایی
صبح مشهد– چند روز پیش در یک برنامه رادیویی، مهمان پسر سی و چند سالهای بودم که ۷۰ بار خواستگاری رفته و هنوز طعم زندگی متاهلی را نچشیده بود. به او گفتم تو قربانی ایدهآل گرایی خودت و فانتزی دختران شدی! ایدهآل گرایی یا فانتزیها همان تصاویر لذتبخش و شیرینی هستند که در دنیای خیال ما حاضر میشوند و در دنیای واقعی ما، خبری از آنها نیست. به ازدواجی که بر مبنای ایدهآلگرایی و فانتزیها باشد، ازدواج خیالی میگویند و به عبارت دیگر در این ازدواج، افراد همسر ایدهآل خود را در ذهن و رویا نقاشی میکنند. اول ذی الحجه یعنی دیروز به عنوان روز ازدواج نام گذاری شده و به همین بهانه، در ادامه یکی از اشتباهات رایج دختر و پسرهای دمبخت در مسیر تشکیل زندگی مشترک را مرور خواهیم کرد.
ریشههای درگیر شدن مجردها با فانتزیها
فانتزیها علل و ریشههایی دارند که در ادامه با چند مثال به برخی از آنها اشاره میکنیم:
پسری که از کودکی مادرش قربان صدقه کودکان موفرفری می شود، ممکن است به تدریج ازدواج با دختر موفرفری ایدهآلش شود.
دختری که داییاش بازاری بوده و با او ارتباط صمیمانه و نزدیک داشته، ممکن است زندگی با یک جوان بازاری به فانتزی او تبدیل شود.
علاوه بر خاطره کودکی، قصه، کتاب، رمان، فیلم و به طور کلی رسانه میتواند عامل ایدهآل گرایی و فانتزیسازی برای پسران و دختران باشد.
شوربختانه بلاگرها هم به عنوان یک اهرم بسیار مهم در راستای فانتزی سازی عمل میکنند. زوج بلاگری که همیشه در حال لبخند و شادی هستند و مخاطبان او در مخیلهشان هم نمیگنجد آن دو هم دچار افسردگی و غم باشند در حقیقت دارند در مسیر فانتزی سازی عمل میکنند. بلاگری که دایما در حال سفر به شهرهای داخل و خارج از کشور است و از صبحانه و غذای لاکچری سفره خود رونمایی میکند همین خط را دنبال میکند.
پیامدهای پردردسر فانتزی سازی
فانتزی سازی ها پیامدهایی دارند که به طور خلاصه عبارت است از: سخت شدن ازدواج مجردان و رضایت نداشتن متاهلان از زندگی مشترک. به عبارت دیگر، پسران خود واقعیِ دختران مجرد را با خود آرمانیِ مثلا زنان بلاگر مقایسه میکنند و تن به ازدواج نمیدهند یا مردان، خود واقعیِ زنان خویش را با خود آرمانیِ زنان بلاگر مقایسه میکنند و احساس رضایت نداشتن را تجربه میکنند. همچنین زنان خود واقعی مرد خویش را با خود ظاهری مردان سلبریتی مقایسه میکنند و از زندگی خود لذت نمیبرند.
تفاوت ملاک های ازدواجی با فانتزی های ازدواجی
حالا ممکن است این سوال مطرح شود که تفاوت ملاک های ازدواجی با فانتزی های ازدواجی چیست؟ ملاکها در ازدواج مولفههایی هستند که وجود آنها احساس خوشبختی بیشتری را برای زندگی مشترک در پی خواهد داشت. برای مثال وفاداری یک ملاک محسوب میشود، چون نبود آن به خیانت منجر میشود و متاسفانه امروزه یکی از عوامل پر تکرار در طلاق، خیانت زوج ها به یکدیگر است. یا خوش اخلاقی جزو ملاکها محاسبه میشود چون معاشرت با انسان بداخلاق سخت و طاقت فرساست و چه بسا اخلاق بد نشانهای باشد برای اختلالات، خلأها و افسردگیهای نهفته در وجود یک فرد. به همین دلیل است که وقتی شخصی خدمت امامرضا(ع) نامهای فرستاد که آیا به خواستگار دخترم که خوش اخلاق نیست پاسخ مثبت بدهم؟ حضرت در جواب او را از این ازدواج نهی کردند.
همچنین ایمان، بدون شک در زمره ملاک های ازدواجی به شمار میآید چون انسان بی ایمان ممکن است حاضر باشد تن به کسب درآمد از روشهای غیرقابل قبول و کثیف بدهد مثلا درآمدزایی از سایت های شرط بندی و فروش مواد مخدر که همگی نشان دهنده نداشتن ایمان به خدا و آخرت است. بر خلاف ملاکها، فانتزیها تاثیر شگرف و بسزایی در خوشبختی و سعادت یک خانواده ندارند. برای مثال فانتزی همسرِ با ظاهر مذهبی داشتن اشتباه است چون صرف ظاهر مذهبی نمیتواند دلیلی بر رفتار درست و در نتیجه چشیدن طعم آرامش در زندگی مشترک باشد.
منبع: زندگی سلام روزنامه خراسان