پایتخت فرهنگ اسلامی

نگاهی به نقش‌آفرینی این روزهای بسیج و مساجد در مقابله با کرونا

کد خبر : 35281

بیماری کووید ۱۹ طی یک سال گذشته باعث اتفاقات بسیاری شد که ایجاد فاصله‌گذاری فیزیکی و نزدیک شدن و اتحاد میان قلب ها و نیّات خیر مردم از جمله این رخدادهاست.

صبح مشهد– سید محمد محمدی

ایرنا نوشت: از همان ابتدای شناسایی ویروس کرونا در کشور ما، بسیاری از مشاغل دچار بحران شدند و این جدای از تلفات انسانی بود که هر روز با آمار روز افزون، ما را به وضعیت قرمز نزدیکتر می‌کرد.

در این میان بسیجیان جزء نخستین گروه‌هایی بودند که در میدان مبارزه با کرونا حضور پیدا کردند و با تهیه الکل و ساخت لباس و ماسک سعی کردند تا مایحتاج اولیه بهداشتی مورد نیاز کادر درمان و سپس جامعه را تامین کنند. همچنین گروه های بسیج محلات در اکیپ‌های مختلف به میان جامعه آمدند و با ضد عفونی کردن معابر و مکانهای پر تجمع، شهرداریها را این مسیر یاری کردند.

اما از نیمه شعبان که رهبر انقلاب طرح مواسات را برای جبران عقب ماندگی اقتصادی و معیشتی برخی خانوارها مطرح کردند این بسیج بود که در قالب جمع‌آوری و توزیع مایحتاج نیازمندان در آستانه ماه رمضان، سنگی بزرگ را از مسیر تامین معیشت مردم برداشت.

اما عدم ثبت دقیق کمک رسانی به افراد باعث شد که مایحتاج مورد نیاز مردم در برخی محلات حاشیه ای شهر مشهد از چند مسیر متفاوت تامین شود و حال آن که برخی نقاط هم از این کمکها محروم مانده بودند از این رو با پیشنهاد نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی، مرکز امور مساجد مسوولیت هدایت و کنترل نحوه دریافت کمکها را بر عهده گرفت تا این تجربه همدلی مردم با یکدیگر، دارای نظمی شود.
با ادامه پیدا کردن شرایط موجود و روند افزایشی تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا ابتکار عملی دیگری از سوی رهبر انقلاب در جلسه سوم آبان ماه ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح شد و آن آموزش همگانی درباره راه‌های شیوع و شیوه‌های پیشگیری به صورت محلّه‌محور و با استفاده از ظرفیت مساجد و بسیج با محوریت وزارت بهداشت و با همکاری وزارت ارشاد و صدا و سیما بود تا با استفاده از ظرفیت مردمی بتوان در این شرایط، اقدامی اساسی و اصولی صورت داد.

با توجه به وجود پنج هزار و ۸۹۲ مسجد در استان خراسان رضوی که هزار و ۱۴ مسجد آن در شهر مشهد فعال است، طرح شهید سلیمانی با موضوع “مسجد، سنگر سلامت” در مشهد کلید خورد تا با شناخت نقاط مثبت و منفی آن، بتوان در قالب طرحی کشوری از آن استفاده کرد.

بسیج این بار در سنگر مبارزه با کرونا
بسیجیان در سالهای پس از انقلاب اسلامی، همیشه در کنار نظام بودند و بسیاری از کارها که امکان به نتیجه رسیدن آنها سخت به نظر می‌رسید با حضور آنها جامه عمل به تن می کرد.

مرداد ماه امسال وزیر بهداشت در آیین رونمایی از پوستر بخش مدافعان سلامت جشنواره فیلم مقاومت در همین ارتباط گفت: در روزهای آخر دی ماه سال گذشته که خبر شیوع این ویروس در چین منتشر شد ما کار سنگرسازی را از همان زمان آغاز کردیم.

دکتر سعید نمکی افزود: یک بار دیگر وفاق ملی بعد از دوران دفاع مقدس تجربه شد و برای مبارزه با ویروس کرونا همه به میدان آمدند و با توجه به تحریمهای ظالمانه و تنگناهای شدید اقتصادی، در مقابل توفان این بیماری در نماندیم و دلیل آن تمرکز بر شیوه جهادی و بسیجی بود.

وی با اشاره به طرح ریشه کنی فلج اطفال با همیاری نیروهای بسیجی ادامه داد: آن روزها همه می گفتند که بسیجی ها از واکسیناسیون چه می دانند ولی با تکیه بر نیروهای بسیج، فلج اطفال در کشور ریشه کن شد.

وزیر بهداشت گفت: در موضوع کرونا هم سعی کردیم به جای اینکه ویروس به سراغ ما بیاید ما با بسیجی ها به سراغ ویروس برویم و توانستیم علاوه بر کاهش بار بیمارستانها، موارد ابتلا به کرونا را در نخستین مراحل، تشخیص دهیم و در کمتر از دو ماه، موارد مرگ را به یک چهارم و موارد ابتلا را به یک پنجم رساندیم که در جهان بی سابقه بود.

مسجد، سنگر سلامت
مسجد
بسیجیان در پایگاه‌ها و در بین اقشار مختلف مردم حضور دارند ولی نکته حائز اهمیت حضور این نیروها در مساجد است چون امکان بسیج کردن نیروها، همانند دوران دفاع مقدس در مساجد وجود دارد و در این زمینه سابقه تاریخی صدر اسلام هم وجود دارد.

از این رو با هدف شناسایی بیماران از طریق شبکه محله‌ای، معرفی به مراکز جامع سلامت منتخب، تسهیل هدایت بیمار به درمانگاه، نقاهتگاه و بیمارستان مطابق فرایند تعریف شده دانشگاه علوم پزشکی و همچنین پشتیبانی و حمایت از بیماران در دوره قرنطینه با رفع موانع معیشتی از جمله اهدای بسته‌های کمک معیشتی به خانواده بیماران، رفع موانع شغلی در زمینه اخذ و ارائه گواهی مرخصی استعلاجی معتبر و برطرف کردن مشکلات شخصی شامل خرید و انجام امور جاری زندگی فرد بیمار در صورت نیاز، با استفاده از ظرفیت بسیجیان و افراد معتمد هر محله طرح “مسجد، سنگر سلامت” آغاز به کار کرد.

رییس سازمان بسیج مستضعفین در مراسم آغاز به کار این طرح در مشهد در ارتباطی ویدئو کنفرانسی گفت: طرح “مسجد، سنگر سلامت” به منظور قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا با همکاری و توافق با وزارت بهداشت و درمان از کنار مضجع شریف و نورانی حضرت امام رضا (ع) آغاز شد و پس از مشهد در سراسر کشور به اجرا درمی‌آید.

سردار غلامرضا سلیمانی افزود: با توجه به توانایی‌هایی که در کشور وجود دارد و استفاده از شبکه بسیج اگر این طرح به دقت انجام شود امیدواریم در فاصله زمانی پیش بینی شده شیب نزولی ابتلا به این ویروس آغاز شود و در مدت چهار ماه در مرحله کنترل و مهار قرار گیرد و بعد از آن، اقدامات بعدی و با استمرار آن ویروس ریشه‌کن شود.

وی ادامه داد: در این طرح از ظرفیت قرارگاه‌های استانی و شهرستانی و محلات و نمایندگان ولی فقیه در خراسان رضوی، امامان جمعه و ائمه جماعت استفاده می‌شود.

نقش سپاه در اجرای طرح “مسجد، سنگر سلامت”
با توجه به این که شکل گیری و تهیه الزامات اجرایی و عملیاتی بسیج، زیر نظر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تعریف می‌شود فرماندهی عملیات اجرایی این طرح هم به گونه ای بر عهده سپاه است.

فرمانده سپاه امام رضا (ع) خراسان رضوی در مراسم آغاز به کار این طرح گفت: بعد از فرمان رهبر معظم انقلاب و تصمیم فرمانده کل سپاه پاسداران، سازمان بسیج و وزارت بهداشت با هم تفاهم کردند و در این زمینه با جدیت وارد عمل شدند.

سردار سرتیپ پاسدار یعقوبعلی نظری افزود: این اقدام از اسفند پارسال در دستور کار بسیج و سپاه بوده است اما با توجه به شرایط جدید تلاش جدی‌تر، گسترده تر و کیفی تری صورت گرفته است.
وی با بیان این که این طرح با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، مرکز رسیدگی به امور مساجد و بسیج و سپاه اجرا می‌شود ادامه داد: هدایت محوری و تخصصی این طرح با دانشگاه علوم پزشکی، هدایت معنوی آن با مساجد و مسولیت اجرایی آن با بسیج است.

فرمانده سپاه امام رضا(ع) خراسان رضوی گفت: ۲ هزار پایگاه سلامت مسجد محور در این استان فعالیت خود را آغاز کرده اند که مهمترین وظیفه در این زمینه بیماریابی و در کنار آن امداد رسانی، خدمات بهداشتی و معیشتی است.

نظری افزود: همچنین ۱۵۰ مرکز تخصصی و پشتیبانی این پایگاهها با حضور نمایندگان دانشگاه علوم پزشکی، مساجد و بسیج راه اندازی شده است و به طور میانگین هر مرکز ۱۳ پایگاه را پشتیبانی می‌کند که امیدواریم با اجرای این طرح در مدت کوتاهی روند نزولی این ویروس آغاز شود.

این بار هم پیشگیری بهتر از درمان است
از زمانی که ویروس کرونا پای به میدان گذاشت، همه به دنبال راه درمان و یا پیدا کردن واکسن آن بودند و اکنون که نزدیک به یک سال از میدان داری این ویروس می‌گذرد، هنوز بسیاری از طرحها نتوانسته اند در میدان عمل خودی نشان دهند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این خصوص معتقد است: تا کنون برای مقابله و درمان بیماری کووید-۱۹ دارو و یا واکسن خاصی در دنیا تولید نشده است و در شرایط فعلی ارزانترین و بهترین راه، پیشگیری است و اگر ۸۰ درصد مردم دستورالعمل‌های بهداشتی را رعایت کنند می‌توانیم زنجیره انتقال این بیماری را قطع کنیم.

دکتر محمدحسین بحرینی در مراسم آغاز طرح “مسجد، سنگر سلامت” گفت: در طول ۴۰ سال گذشته هر زمان با بحران رو به رو شده‌ایم بعد از خدا و ائمه (ع) امید ما به سپاه و بسیج بود و امروز هم به شرایطی رسیده ایم که سپاه و بسیج وارد عمل شدند.

وی ادامه داد: وضعیت موجود استان خراسان رضوی از نظر شیوع کرونا، رضایت بخش نیست و در همه پارامترهای بیماری کووید ۱۹ روند افزایشی وجود دارد و تعداد شهرهای دارای وضعیت سیاه از این نظر رو به افزایش است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این دانشگاه با تمام قوا در خدمت اجرای این طرح است و بسیار امیدواریم با اجرای آن در مدت دو هفته آینده شاهد کاهش تعداد بیماران در بخش‌های مختلف باشیم.

مسوول بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی نیز با تاکید بر این که این طرح به صورت محله محور و مبتنی بر ظرفیت مساجد اجرا می شود گفت: تا کنون هزار و ۸۰۰ مسجد خراسان رضوی زیر پوشش این برنامه قرار گرفته اند.

دکتر محسن ذاکریان افزود: این طرح از نیمه آبان در سطح استان خراسان رضوی با همکاری تمامی دانشگاهها و دانشکده‌های علوم پزشکی، مجموعه مساجد، امامان جماعت و امامان جمعه، بسیج محلات و بسیج جامعه پزشکی آغاز شده است و در این طرح تلاش می شود که بیماران در مراکز شهری شناسایی و نسبت به انجام فرایندهای تخصصی درمانی که از سوی دانشگاه علوم پزشکی تعریف شده است روند درمان پیگیری شود.

وی با تاکید بر این که مهمترین رکن اجرای این برنامه، تسهیل شرایط برای در خانه ماندن بیمار است ادامه داد: بر اساس بررسی های انجام شده هر فرد بیمار در هفته نخست می تواند عامل ابتلای روزانه هفت نفر دیگر شود بنابراین با ماندن در خانه گام مهمی در کنترل این بیماری برداشته می شود.

مسوول بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی گفت: با همکاری جوانان مسجدی تلاش می شود تا ضمن انجام امور شخصی بیماران همچون خرید مایحتاج مورد نیاز، مشکلات معیشتی بیماران نیز با کمک خیران و سازمانهای حمایتگر رفع شود.

ذاکریان، آموزش بیماران را از دیگر برنامه های این طرح عنوان کرد و گفت: ۱۵۰ پزشک معین نیز در مساجد استان خراسان رضوی مستقر می شوند تا پاسخگوی سوالات بیماران از طریق رابطان سلامت باشند.

وی ارائه خدمات پرستاری با همکاری مراکز مراقبت در منزل را از دیگر برنامه های این طرح عنوان کرد و افزود: در این طرح با رویکرد امر به معروف تلاش می شود شهروندان را نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی همچون اجتناب از تجمع های محلی، فاصله گذاری اجتماعی، رعایت بهداشت و خود مراقبتی ترغیب کرد.

آموزش ولایت مداری

بسیج، نیرویی مردمی است که گوش به فرمان رهبر معظم انقلاب دارد و نتیجه آن تا کنون حضور در تمام میادینی است که نیاز به نقش آفرینی مردم وجود دارد.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی در این خصوص معتقد است اجرای طرح ” بسیج، سنگر سلامت”، نوعی آموزش در حوزه ولایت مداری و ولایت گرایی است زیرا بسیج جامعه پزشکی در راستای رهنمود رهبر معظم انقلاب با محوریت دانشگاه در صدد تهیه این طرح و برنامه برآمد و طرح پایگاه محلی مهار ویروس در سنگر سلامت را طراحی کرد.

آیت الله سید احمد علم الهدی در آغاز این مراسم افزود: از این حرکت متوجه می‌شویم اگر مجموعه رهنمودهای حکیمانه رهبری که همراه با تبیین مولفه‌ها و راهکار و دستورالعمل خاص است، این گونه توسط مسوولان طراحی و اجرایی شود همه مشکلات حل شده و مصائب زندگی اصلاح می‌شود.

وی ادامه داد: مقابله با کرونا، تنها با مسوولان بهداشت و درمان موفق نمی‌شود و همه باید همکاری کنیم و رفع این بیماری مستلزم تلاش همه ماست.

همچنین خطیب جمعه مشهد در خطبه های مجازی نماز جمعه این شهر گفت: در جریان ابتلای به بیماری کرونا، اگر از فرصت بزرگ حضور مردم در مهار این بیماری استفاده نشود شرایط با سختی به پیش خواهد رفت و بر همین اساس در این طرح، شناسایی افراد بیمار و سیر مراحل درمان آنها با همیاری نیروهای بسیج انجام می‌شود.

علم الهدی افزود: اگر این کار انجام بگیرد، نه تنها بیماری کنترل می‌شود بلکه مساله درمان و علاج، آن قدر توسعه پیدا می‌کند که ما در مقام ابتلای به این بیماری به این آمار بالای فوتی نرسیم ولی متأسفانه از این فرصت تاکنون به خوبی استفاده نشده است.

وی اضافه کرد: این طرح را بسیج در مساجد استان خراسان رضوی آغاز کرد، که اجرای آن مورد تأیید تمام دستگاه‌های پزشکی و بهداشتی کشور است ولی متأسفانه اکنون مورد بی‌مهری دستگاه‌های حکومتی و صدا و سیما قرار گرفته است.

آن گونه که از این صحبت های مسوولان بر می‌آید، همه مسوولان کشوری به حضور نیروی بسیج در حل این بحران اعتقاد دارند ولی نکته حائز اهمیت این است که قرار بود این طرح در مشهد و استان خراسان به صورت نمونه اجرا و با پیدا کردن ایرادهای آن، قبل از اجرای سراسری در کل کشور به گونه ای عمل شود که با کمترین هزینه، بیشترین عایدی و فایده نصیب مردم و کشور شود ولی با گذشت بیش از ۱۰ روز از آغاز آن، هنوز بسیاری از نهادها پای کار نیامده‌اند.

اگر قرار است از نیروی بسیج به عنوان یک عملیات تبلیغی استفاده شود و نتیجه آن به جای بهبود شرایط فعلی، افزایش دردی بر دردها باشد، دیگر نمی توان بر این نیروی انسانی بزرگ در کشور اعتماد کرد و بر همین اساس، حضور تمام نهادهای درگیر در این موضوع لازم الاجراست.

منبع: ایرنا خراسان رضوی

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 − پنج =

دکمه بازگشت به بالا
بستن