داشتن انتظارات غیرواقعی و نادرست از همسر چنان چه به موقع شناسایی نشود در شور بختی و شکست ازدواج نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
صبح مشهد– نمیتوان هیچ همسری را پیدا کرد که از طرف مقابلش خواستهای نداشته باشد. حتی زوجهایی که در فضای رمانتیک میگویند: «عزیزم، من از تو هیچ توقعی ندارم»، باز هم در پیچ و خمهای زندگی انتظاراتی دارند که میخواهند به آن توجه شود. البته این انتظارات دوسویه است چون در زندگیمشترک برای هر دو نفر، حق و حقوقی مشخص شده است که در قالب همان انتظارها باید برآورده شود. حداقل انتظاری که در رابطه زن و شوهری، دو طرف خواهان آن هستند، احساس خوشبختی، عشق، آرامش و امنیت است. در این بین، اگر زوج مرز بین توقعات به جا و نابه جا را ندانند به طور قطع با مشکلات زیادی در زندگیمشترک مواجه خواهند شد. در ادامه، نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.
نکتهای که زوج ها نباید از آن غافل شوند
مسئله مهمی که بسیاری از زوج ها بی توجه از کنارش عبور میکنند، این است که معمولا زن و شوهرها با دو شیوه تربیتی و در شرایط متفاوت بزرگ شدهاند. شبیه نبودن شرایط اقتصادی، تعداد فرزندان، سلامت رابطه پدر و مادر، مسائل فرهنگی، تحصیلی و … باعث میشود تا آنها انتظارات متفاوتی از همسرشان داشته باشند. این خواستهها گاه معقول و به جاست و میتواند این رابطه را به سوی خوشبختی سوق دهد یا گاه غیرمنطقی و نابه جاست و میتواند رابطه را به کشمکش و بحران برساند. واضح است که انتظارات غیر واقعی و نادرست چنان چه شناسایی نشود در ناکامی ازدواج نقش مهمی ایفا خواهد کرد. در ادامه به تعدادی از این انتظارات نامعقول که متاسفانه در باورهای زوج ها خیلی هم قوی است، میپردازیم.
بار توقعات از همسرتان را سبک کنید
یکی از مهمترین تکالیف هر زن و شوهر در سالهای اول ازدواج این است که توقعات خود از همسر را به طور واقع بینانهای مدیریت و نقطه تعادل این توقعات را پیدا کند. برای رسیدن به این نقطه تعادل باید گفت که آرزوها و رویاهای تان را فرموش کنید و به دنیای واقعی برگردید! سپس توقعات خود را اولویتبندی و بر اساس واقعیت طبقهبندی کنید. بررسی کنید که کدام یک از نیازهای شما فقط به واسطه همسرتان تامین میشود؟ به عنوان مثال، شاید شما نیاز داشته باشید که اتفاقات محل کارتان و درگیری با همکار را برای یک نفر تعریف کنید تا آرام بگیرید. ممکن است با توجه به شناختی که از همسرتان دارید، متوجه شوید که او حوصله و طاقت شنیدن این حرفها را ندارد. در چنین مواقعی صحبت کردن با دوستی که از گفتوگو با شما در این حوزه لذت میبرد، گزینه بهتری است. نکته مهم این است که با سبک کردن بار توقعات از دوش همسرتان میتوانید زندگیمشترک موفقتری داشته باشید.
۱۲ توقع نابه جا از همسر
۱- با ازدواج، اخلاق و رفتار طرف مقابل تغییر میکند. ۲- طرف مقابل همه نیازهای همسر را باید برآورده کند. ۳- بحث و دعوا نباید در زندگی مشترک وجود داشته باشد. ۴- طرف مقابل تمام توان خود را صرف پیشرفت در ازدواج میکند. ۵- همسر حق ندارد حریم خصوصی داشته باشد. ۶- همسر باید قید خانوادهاش را بعد از متاهل شدن بزند. ۷- همسر باید رابطهاش را با همه دوستانش بعد از ازدواج قطع کند. ۸- همه جا باید با هم باشید. ۹- باید همه رازهای همسرتان را بدانید. ۱۰- در همه حال همسرتان باید شما را درک کند. ۱۱- عشق و علاقه در زندگی مشترک، باید همیشه روند صعودی داشته باشد. ۱۲- همسرتان باید مثل شما با خودتان رفتار کند.
توقعات همسرتان را جویا شوید
شناخت شریک زندگی به گذر زمان نیاز دارد. حتی زمانی که همسرتان شما را به درستی شناخته باشد به زمان بیشتر و کسب مهارتهای جدید برای برطرف کردن همه توقعهایتان نیاز خواهد داشت. یکی از مهارتهای اساسی برای یک زندگیمشترک رضایتبخش این است که افراد بتوانند خود را به جای همسرشان بگذارند و به زندگی از دریچه دید او نگاه کنند. به این ترتیب رابطه زن و شوهری شما شکل صحیحتری به خود میگیرد و هر دو طرف رابطه از آن سود میبرند. بنابراین یکی از راههای مدیریت توقعات این است که سر از لاک انتظارات خود بیرون آورید و تلاش کنید نیازها و انتظارات همسرتان را بهتر شناسایی کنید. با این کار به هم نزدیک خواهید شد و درک بهتری از همسر خود پیدا خواهید کرد.
برای توانمندی خود ارزش قائل شوید
به این موضوع باور داشته باشید که هیچ فردی جز خودتان نمیتواند به درستی دریابد که شما چه نیازهایی دارید و چگونه میتوان به این نیازها پاسخ داد. بنابراین به جای اینکه یک گوشه بنشینید و منتظر باشید دیگران به ویژه همسرتان کاری بکند تا شاد شوید، برای تواناییها و قابلیتهای خودتان ارزش قائل شوید. البته و حتما در این باره با همسرتان هم صحبت کنید.
برخورد زوج ها با توقعات نابه جا
ملاک سنجش به جا بودن انتظارها و توقعات از همسر، علاوه بر دین و قانون، عرف، عقل، اخلاق و وجدان انسانی هم هست و هر انتظاری که در این قالبها نمیگنجد به توقع غیرانسانی معروف میشود. شخص مقابل حق دارد که آن را برآورده نکند ولی نباید با مخالفت و لجبازی به آن دامن بزند بلکه با کمک یک شخص مورد اعتماد دوطرف یا متخصص، باید درباره آن انتظار صحبت کنند و بالاخره طرفی که انتظار نادرست دارد باید مجاب شود که این خواسته نابه جاست و جایگاهی در زندگی ندارد و باید حذف شود. در خور ذکر است که چنین مسئلهای با برخوردهای خشن، وضعیت بدتری پیدا خواهد کرد و اصلاح نخواهد شد.