اصغر قاتل نخستین قاتل سریالی ۷۰ سال پیش است که در آن زمان مرتکب قتل های هولناکی شده بود که مردمان مشهد از سایه او هم وحشت داشتند.
به گزارش صبح مشهد، اصغر قاتل نخستین نامی است که مردم ایران را با پدیده قتل سریالی آشنا کرد. او از سال ۱۲۹۹ تا ۱۳۱۳ در تهران و عراق سر ۳۳ پسر بچه را بُرید و چنان وحشتی ایجاد کرد که تا سالها در جان مردم آن روزگار رخنه داشت.
پس از این اتفاق تنها به فاصله ۱۳ سال تاریخ دوباره تکرار شد؛ آن هم نه در شلوغیهای پایتخت که در کوچههای گره خورده به سکوت و آرامش مشهد؛ حسن اورنگی یک سرباز فراری تنهاست که چهره نسبتا مقبول، صدایی خوش و حافظه ادبی بسیار خوبی دارد. مأموران شهربانی در آن روزگار با جراید شهر از قاتلی گفتهاند که سوادی ندارد، اما خوش قریحه است، شعرهای زیادی از بر است و از قضا آواز خوشی هم دارد.
او به مدد این چند صفت توانست از سال ۱۳۲۶ تا ۱۳۳۰ به همدستی رفیق نخراشیده و نتراشیدهاش «عباسعلی ظریفیان» که روزنامهها او را مردی بلند قامت، سیاه چهره و سنگدل توصیف کردهاند، اعتماد ۱۴ زن تنها را که عمومشان دورهگردهای بیکس و کار بودند جلب کند، آنان را به جایی خلوت بکشاند و پس از تجاوز و سرقت اموالشان به قتل برساند.
البته شمار قتلهایی که در این دوره و با این شیوه رخ داده، به عدد ۱۷ میرسد که قاتل سه تا از از این تعداد، هرگز پیدا نمیشود. به استناد منابع برجای مانده، ۱۱ آذر ۶۸ سال پیش، سرِ نخستین قاتل سریالی مشهد پس از ۴ سال تعقیب و گریز بر بالای دار میرود و سایه ترسش از صورت شهر برداشته میشود. گزارش پیشرو شرحی است بر این ماجرا.
نیم قرن پیش از سعید حنایی
هنوز اسم «سعید حنایی» که حدود دو دهه پیش، پس از قتل ۱۷ زن با صفت «قاتل عنکبوتی» میان مردم مشهد، نام و آوازه پیدا کرد، در خاطر خیلیها باقیمانده است. پیش از این، مردمِ شهر خورشید با چنین تاریکیِ وحشتآوری در دل کوچه پسکوچههای شهر بیگانه بودند، اما به گواهی تاریخ این نخستین قتل زنجیرهای در مشهد نبوده است.
«خسرو معتضد» در مصاحبهای که در دهه ۸۰ درباره قتلهای سریالی تاریخ ایران انجام داده است، از «علی کاخی» نامی یاد میکند که از قضا مشهدی بوده است و گویا در دورانِ اشغالِ شهر به دست متفقین، با نیتِ خوش خدمتی به آنان، روسپیخانهای دایر میکند که مشتریانش همین سربازان خارجی هستند. او بعدها به خاطر دایر کردن این مکان و همچنین قتل چند زن خیابانی به اعدام محکوم میشود.