یادداشت روز

مشاغل کوچک؛ فرصتی برای تبدیل مصرف‌کنندگان به تولیدکنندگان خرد

کد خبر : 3178
نویسنده : محسن مسعودیان راد مدیرکل کمیته امداد خراسان رضوی

یکی از محورهای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز است، تمرکز بر ایجاد مشاغل کوچک و خانگی می‌باشد. فرصت‌هایی که بسترساز توانمندسازی اقشار کم‌درآمد جامعه می‌شود.
مشاغل خانگی دارای مزایای بسیاری برای شاغلان آنهاست که از جمله می توان به همراستایی فرهنگی این ایده در جامعه ایران، ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، انتقال تجربه و آموزش غیررسمی بین اعضای خانواده و حذف بخشی از هزینه های سربار اشاره کرد.فناوری های نوین نیز به کمک کسب و کار در منزل شتافته و این امکان را برای بسیاری از افراد فراهم ساخته است تا تعداد زیادی در محیط خانه به کارهای مختلف بپردازند.به نظر می رسد تحقق بخشی از ایده اقتصاد مقاومتی که بر استفاده از ظرفیت ها و داشته های درونی و داخلی حوزه اقتصاد توجه دارد و مورد تاکید مسئولان ارشد نیز است، در گرو تقویت مشاغل خانگی است.کمک به کاهش نرخ بیکاری، افزایش تولید، نیاز به سرمایه های اندک و زود بازده بودن از مزایای مشاغل و کسب و کارهای خانگی است و همه موارد با وضعیت فعلی اقتصاد کشور ما همخوانی دارد. متقابلا با توسعه هر کدام از این مشاغل توسط صاحبان آن‌ها، بستر کارآفرینی نیز فراهم می‌شود، اما کمیته امداد امام خمینی(ره) با هدف خود اتکایی جمعیت تحت پوشش خود در مسیر ایجاد این مشاغل، گام‌های مثبتی برداشته است و با توجه به نتایج خوبی که به دست آمده، امید است حمایت‌های دولتی و مردمی بیشتری در این بخش جذب شود.
در این راستا، در سال گذشته و امسال، اقدامات قابل قبولی به انجام رسید و در مجموع   بالغ بر ۹هزار و ۲۰۰طرح ایجاد مشاغل خانگی در استان بررسی شد  و هزار و ۶۰۰مورد کاریابی از این محل انجام گرفت. ثمره این اقدامات، تبدیل مصرف‌کنندگان صرف به تولیدکنندگان خرد اما فعال است. برای نمونه دریکی از روستاهای بجستان که ۶۰۰خانوار دارد بالغ بر۳۰۰نفر در بخش قالی بافی فعال هستند، به طوری‌که این روستا به عنوان «دهکده فرش» نام گرفته است. این بستر بزرگ تولیدی، بعدها می‌تواند به برندی در این بخش تبدیل و محصولات تولیدی این روستاییان دارای ارزش افزوده شود.در کنار این مورد، ۶۹طرح دیگر دامداری، کشاورزی و جوشکاری و … در حال اجراست، بنابراین وقتی در یک روستای کوچک می‌توان تا این اندازه خودکفایی ایجاد کرد، در خطه خراسان با تنوع اقلیم، فرهنگ، هنر و توان مردمانش، بسترهای فراوانی وجود دارد که نیازمند حمایت ویژه هستند.در این میان تاکید داریم که رویکرد کمیته امداد رویکرد توانمند سازی است و ما به دنبال این هستیم که مددجویان را به سمت اشتغال، تولید و خودکفایی سوق دهیم و استعدادهایی که به دلیل فقر مالی و فرهنگی امکان رشد نیافته است، فرصت بروز مجدد پیدا کند. اما یکی دیگر از تاکیدات مهم در برنامه‌ریزی‌های کلان این نهاد حمایتی، ایجاد مشاغلی بوده است که به پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی کمک می‌کند. مشاغلی که درون‌زاست و در برابر نوسانات نظام پولی کشور یا تحریم‌ها دچار کمترین آسیب می‌شود و در نهایت در نگاه کلان‌تر، با توسعه آن‌ها، بستر خودکفایی کشور در بعضی بخش‌های تولیدی فراهم می‌آید.قشر کم‌برخوردار جامعه با وجود همه مشکلاتی که با آن دست به گریبان هستند، توان انجام کارهای بزرگ را دارند. تنها کمک و تقویت حس خودباوری می‌تواند به پیشرفت مطلوب آن ها کمک شایانی کند.در این زمینه ضرورت دارد تا ایجاد مشاغل نو و فراخدماتی و نوین را در دستور کار قرار دهیم تا پدیده مهاجرت معکوس به روستاها و شهرهای کوچک تقویت شود.ضمن اینکه تشکیل اتاق فکر اقتصادی با مشارکت آستان قدس رضوی و اجرای طرح‌های اشتغالزایی و توانمندسازی اقتصادی نیز در دستور کار است و امیدواریم این موارد به نتایج خوبی در بحث خودکفایی اقشار محروم منتج شود.
برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

8 + نه =

دکمه بازگشت به بالا
بستن