مسئله «گرانی»ها و کوچک و کوچک تر شدن سفره بخش وسیعی از جامعه، قطعا از آن دست مسائلی است که رسانه ها باید مدام آن را فریاد کنند و اجازه ندهند این موضوع نزد مسئولان به مسئله ای عادی و غیر اولویت دار تبدیل شود.
نویسنده : سیدصادق غفوریان
صبح مشهد- اگر چه باید اذعان کرد که در بسیاری از مواقع به ویژه در سال های اخیر، برخی مسئولان و رسانه های رسمی با عملکردشان گویی تلاش کرده اند مسئله گرانی ها را به نوعی «عادی سازی» و به مسئله ای طبیعی تبدیل کنند که بررسی تحقق یا عدم تحقق این تلاش، خود مجال دیگری میطلبد.اما چرا برخی از مسئولان در مواجهه با مشکلات معیشتی مردم که بخش عمده آن ناشی از گرانی های بی حساب و کتاب است، کک شان نمی گزد یا اگر می گزد، چرا اقدامات و تدابیر لازم را برای رفع این مشکلات اتخاذ نمیکنند؟واقعا مشکل کجاست؟! قطعا برای این پرسش، دلایل گسترده فنی و تخصصی وجود دارد که اگر قرار باشد یک مسئول به آن پاسخ دهد، خروارها دلیل و مدرک سر هم خواهد کرد اما ما از میان همه این خروارها، یک دلیل را انتخاب کردیم که فهمش نه غامض است و نه پیچیده.
جیب ما، جیب مسئولان
برای این که این یک دلیل را تبیین کنیم ابتدا یک سناریو و فرضیه را با هم مرور می کنیم.فرض کنید یک مسئول و یک کارگر برای خرید اقلام ضروری هفته ای دو بار به فروشگاه مراجعه میکنند. هر دو نفر هم پس از دیدن قیمت ها و گران بودن آن ها تعجب و خودخوری می کنند. اما یک تفاوتی میان این دو وجود دارد. آقای کارگر به دلیل محدود بودن قدرت خریدش، یکی درمیان ملزومات و نیازهایش را تهیه میکند اما آقای مسئول، طبیعتا قدرت خریدش محدود نیست و همه ملزوماتش را میتواند تهیه کند، البته از گرانی ها هم غصه می خورد! و از این که برخی طبقات اجتماعی سفره شان کوچک و کوچک تر شده است، ناگهان اشک در چشم اش جمع می شود و برای لحظه ای از خود بی خود میشود تا این که با تذکر صندوق دار فروشگاه به خود می آید، خریدهایش را حساب می کند، از فروشگاه خارج می شود و می رود که به جلسه بعدیاش برسد و چون تعداد این جلسات و گرفتاری های آقای مسئول فراوان است، خریدها را اهل منزل انجام می دهند و احتمالا آقای مسئول چون وقت حضور در بازار و میان مردم را ندارد، کلا فراموش می کند که مردم کوچه و بازار یا به قولی «مردم معمولی» در چه حالی هستند.در عین حال آن آقای کارگر، همزمان که آن آقای مسئول در جلسات و همایش ها سخت مشغول تلاش برای مدیریت بازار و قیمت هاست، هر بار که به بازار می رود، خریدهایش کمتر، غصه هایش بیشتر و احتمالا شرمندگی هایش نزد خانواده اش هم بیشتر می شود.
پس چرا درست نمی شود؟
اگر چه روایت این سناریو به طنزی تلخ هم مبتلا شد اما از یک واقعیت هم پرده بر می دارد؛ این که سال هاست، افسار بازار و قیمت اقلام ضروری مردم رها شده و سیاست های مقطعی و غیرمقطعی مسئولان هم آن طور که باید پاسخ گو نیست ولی آیا این احتمال وجود ندارد که مسئله «گرانی» و کوچک شدن سفره مردم برای برخی مسئولان به امری عادی تبدیل شده است؟ قطعا در این سال ها، حقوق، مزایا و حق الجلسات آقایان مسئول به اندازه و به موقع (نه با تاخیر و تعویق چند ماهه) پرداخت شده و می شود، بنابراین از آن جا که در این بازار و این وضعیت، راهکارهای فوری، قاطع و کارساز نمیبینیم باید به ما حق بدهید که تصور کنیم مسئله گرانی و این «بازارهای نامهربان با مردم» برای برخی مسئولان امری عادی انگاشته میشود. شاید اهتمام برخی از مسئولان بر پیگیری برخی طرح های دور از نان و سفره مردم، یا بعضا بیان برخی مطالب از تریبون ها مثل دغدغه آن نماینده درباره چند همسری و… نشان از همین باشد که مسائل مهم کشور، آن طور که باید دغدغه اصلی این بخش از مسئولان نیست. حالا به زبانی ساده و دوستانه از این مسئولان میخواهیم که برای غصه گرانی ها، تدبیری کنند به فوریت که جیب ما مردمان معمولی به فراخی جیب آنان نیست.