اجتماعیاستانیزندگی

۱۳۹۷ سالی که طبق تقویم سریانی، به نام سگ نام گذاری شده است! گفتگوی جذاب و خواندنی صبح مشهد با خدیجه دانش، بانوی کارآفرین و مدیر مرکز نگهداری سگ های بی خانمان در مشهد مقدس

کد خبر : 15620

حتما تا حالا خیلی دیده و شنیده اید که نام سالها را به نام حیوانی نسبت می دهند و برای شخصیت متولدین هر سال ویژگی های منحصر به فردی را نیز ذکر می کنند. همچنین در طول قرن های متمادی، نام ماه های سال شمسی نیز بر اساس تقویم “سریانی” نام حیوانی بوده است.
اصولا نامیدن هر سال به نام یک حیوان بیشتر در اثر عوامل اعتقادی یا فرهنگی در تقویم بعضی از ملل مرسوم شده است. این عوامل از ریشه‌هایی سرچشمه می‌گیرد که با تقویم این ملت‌ها در ارتباط است.

سال ۱۳۹۷ هجری شمسی هم بر اساس تقویم سریانی، سال ” سگ ” نام گرفته که ویژگی همچون وفاداری و محبت از جمله شاخصه های این حیوان باهوش و قابل اعتماد است.

بر این اساس، تصمیم گرفتیم اولین مصاحبه تحریریه پایگاه خبری صبح مشهد در سال نو را با بانویی خیر و کارآفرین به نام خدیجه دانش انجام بدیم که تنها مرکز نگه داری سگ های بی خانمان در شرق کشور را مدیریت و اداره می کند.

سرکار خانم دانش با سلام و خدا قوت و تبریک به خاطر کار ارزشمندی که پذیرفتید، بفرمائید تاریخچه اجرای طرح نگهداری از سگ های بی خانمان یا اصطلاحا ولگرد، از چه زمانی آغاز شده است؟
به نام خدا و تشکر از وقتی که مبذول نمودید، همانطور که می دانید، یکی از القاب بزرگ امام رضا(ع) ضامن آهو است و این نشان دهنده توجه آن حضرت به محیط زیست است و ما باید تلاش کنیم تا شهر امام رضا(ع) به لحاظ زیست محیطی شهری ایمن و استاندارد باشد و به ویژه حیوانات در این شهر احساس امنیت کنند.
در همین راستا طرحی برای اصلاح دستور العمل ابلاغی وزارت کشور به شهرداری ها مبنی بر کنترل جمعیت سگهای ولگرد ارایه دادم.
بنده طی ۲۴ سال در مناطق شهرداری تهران و مشهد به عنوان کارشناس ارشد خدمات شهری و معاون فرهنگی اجتماعی فعالیت داشته و همزمان کارشناس خبره دادگستری در امور شهرداری هم هستم.
بدین لحاظ و با توجه به دغدغه شخصی به دنبال راهکاری قانونی برای جایگزینی با کشتار سگ ها بودم و در این راستا طرحی به شهرداری مشهدالرضا(ع) شهر امام مهربانی ها ارایه دادم و خوشبختانه در بهمن سال ۹۵ حکم لغو کشتار سگ ها را از شهرداری اخذ و شهر امام مهربانی ها خط شکن معدوم سازی سگ ها شد و سوله ای برای نگهداری از شهرداری تحویل گرفتیم.

این پردیس هم اکنون در کدام نقطه شهر مشهد واقع است و چه فعالیت هایی در آن صورت می گیرد؟
«موسسه حافظان یاران و اندیشمندان نوین» مشهور به «پردیس وفاداران» در فضای یک هکتاری و ابتدای روستای ده غیبی مشهد واقع شده است.
پیش از اجرای این طرح سگ ها پس از ورود به پردیس قرنطینه و در نوبت کشتار قرار می گرفتند که با اجرای این طرح کشتار سگ ها متوقف شد.
کار اکنون در دو مرحله انجام می شود: ۱٫ صید سگ های رها شده در سطح شهر به وسیله صیادان مناطق براساس گزارشات مردمی؛ به صیادان توصیه اکید کردیم که در هنگام صید از وارد آوردن صدمه به سگ ها خودداری شود، در غیر اینصورت به صیاد از سوی منطقه اخطار داده می شود.
۲٫ در بخش پذیرش برای سگها زیرنظر دامپزشک تشکیل پرونده می شود و براساس مشخصات، قرنطینه و جداسازی می شوند و در نوبت عقیم سازی قرار می گیرند.
۳٫ سگ هایی که دچار مصدومیت هستند نیز مورد درمان قرار می گیرند و پس از عقیم سازی، مانند دیگر سگ ها در نوبت واگذاری به متقاضیان قرار می گیرند.

تامین بودجه موردنیاز این اقدامات در چه قالبی صورت می گیرد؟
در معاونت خدمات شهری در بخش بهبود بهداشت و خدمات شهری، ردیفی تحت عنوان حیوانات مزاحم و ولگرد و موذی وجود دارد که این بودجه نیز بخش بندی شده و طی ۲۰ ساله گذشته برای معدوم سازی سگ ها هزینه می شد که پس از اجرای این طرح، ما از شهرداری مبلغی بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان به ازای هر سگ بابت واکسیناسیون، تغذیه و سایر دریافت کردیم.
همچنین در طی یکسال گذشته، اجرای این طرح هزینه بالایی داشته که ۳۰ میلیون تومان را حامیان پرداخت کردند، ۱۲۰ میلیون تومان شهرداری بابت صورت وضعیت و مابقی را شخصا پرداخت کرده ام.

روند نگهداری سگ ها در این پردیس چگونه است؟
سگها در نژادها و سنین مختلف به این مرکز ارجاع می شوند. به طور متوسط روزانه ۱۰ الی ۱۵ قلاده سگ بالغ یا توله به مجموعه وارد می شود و متوسط دوره نگهداری هر قلاده شش ماه با هزینه ای بالغ بر ۱۸۰ هزار تومان است.
سگ ها عمدتا از نژادهای پوز بلند شکاری خراسانی، پوز پهن سرابی، اشپیتز، تریر و بعضا گرانقیمت، به این مرکز آورده می شوند.
تنها کمتر از سه درصد از سگ ها به دلیل وضعیت بد جسمانی با طی تشریفات معدوم می شوند و الباقی برای واگذاری آماده می شوند.
سگها پس از طی دوران شیرخوارگی، عقیم سازی و واکسینه شدن، آماده واگذاری و رها سازی هستند. قیمت همه برای واگذاری حداکثر همان هزینه نگهداری و قیمت تمام شده است و سرپرست داشتن سگ برای ما در اولویت نخست قرار دارد.

هزینه های این مرکز عمدتا در چه بخش هایی است؟
بیشترین هزینه ما را ۱۰ نفر نیروی انسانی مجموعه تشکیل می دهد، یک دامپزشک، کمک دامپزشک، مهندس دامپرور و … و در مرحله دوم هزینه تامین دارو و سپس هزینه تامین غذا.
خوشبختانه در بحث تامین غذا همیارانی داریم و امیدواریم با افزایش این کمک ها به مرور در بحث تامین غذا نیاز به هزینه کرد نداشته باشیم.
در همین راستا روزهای تعطیل آماده پذیرایی از بازدیدکنندگان هستیم و از هر گونه کمک های مردمی حتی جزیی ترین اقلام در این راستا استقبال می کنیم.

آیا امکان هدایت موقوفات برای این مهم وجود دارد؟
بله. ما در دوره های مختلف تاریخی با مواردی از وقف در مشهد روبه رو بوده ایم که عواید آن براساس نیت واقف صرف تغذیه سگ های کاروان های زیارتی و در مورد دیگر دانه پاشی برای پرندگان در مسیر کاروان های زیارتی شده است.
در این راستا در ابتدای آغاز دوره تولیت «آیت الله رییسی» طی نامه ای خواستار هدایت موقوفات به این بخش شدیم که خوشبختانه هم اکنون در دست بررسی قرار دارد.
همچنین تلاش کردیم از ارگان های مختلف پسماند غذا را دریافت کنیم که امیدواریم این اقدام نیز اثربخش واقع شود.

استقبال از این طرح در دیگر شهرها چگونه بوده است؟
با توجه به شرایط فرهنگی ویژه مشهد، برای این فعالیت بدیع از سوی رسانه ها اطلاع رسانی جامعی انجام نشد، اما در فرصت های محدود معرفی فعالیت ما، مورد استقبال دیگر شهرداری ها قرار گرفت که خواستار اجرای این طرح در شهر خود بودند.

با توجه به سختی های اجرای این طرح، بر ادامه این مسیر مصر هستید؟
از ورود به این حوزه بسیار خرسندم، علیرغم اینکه از جیب شخصی هزینه فراوانی داشته ام ولی بسیار خوشحالم که این حرکت مثبت، برای نخستین بار از مشهد آغاز شد.
امیدوارم با همیاری رسانه ها، هدایت موقوفات و صاحبان صنایع غذایی و دارویی ازین حرکت معنوی، شاهد ارتقای آن باشیم. در ضمن شهروندان عزیز می توانند جمعه هر هفته از ساعت ۱۰ الی ۱۴ از مجموعه بازدید نمایند. همچنین صاحبان باغ ها، ویلاها و منازل می توانند از این سگ های بی آزار و عقیم شده استفاده و نگهداری نمایند.

و در پایان:

ضمن تشکر از همیاران و دوستان عزیز، به استحضار مردم می رسانم ما به شدت به کمک های مردمی در قالب دارو، غذا و سایر موارد نیازمندیم و امیدوارم با همراهی شهروندان و هم وطنان عزیزمان، این بار و رسالت سنگین را به مقصد برسانیم.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

  1. درووود بر شما…..به وجود شیر زنانی اینچنین آگاه و با ایمان و حافظ موجودات خلق شده توسط خداوند و فعال و دوستدار و حامی حیوانات افتخار میکنم…..و تشکر فراوان از همه عزیزانی که درین راستا فعالیت میکنند و حامی هستند…..موفق و مؤید و پیروز و پاینده باشید….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

20 − 5 =

دکمه بازگشت به بالا
بستن