![](https://sobhmashhad.ir/wp-content/uploads/2022/11/سیب-زمینی-780x405.jpg)
گلایه های مردم از قیمت بالای سیب زمینی در بازار همچنان ادامه دارد؛ اما آنطور که رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد اعلام کرده است به زودی محموله ۵۰۰ تنی سیب زمینی ارزان برای تنظیم فشار قیمت، وارد بازار استان می شود.
صبح مشهد- حدودا از ابتدای فصل زمستان، سیب زمینی که سهم قابل توجهی در سبد غذایی دهک های پایین جامعه دارد بیش از ۳ برابر افزایش قیمت داشته است و این مسئله بسیاری از مردم را در تهیه ارزاق موردنیاز روزانه شان دچار مشکل کرده است. پیش از این خراسان در گزارشی با عنوان «گلایه مردم از قیمت فضایی سیب زمینی!» به این موضوع پرداخته بود که در آن گزارش، مسئولان مربوطه علت این مشکل را تداوم صادرات و برودت هوا بیان کرده بودند. با توجه به گلایه های مردم در این زمینه و در شرایطی که این قیمت های بالا همچنان در بازار دیده می شود و البته زمزمه هایی برای کنترل و کاهش قیمت آن مطرح شده، دوباره وضعیت این کالا را بررسی کردیم.
بهرغم افزایش قیمت شدید سیب زمینی از اواخر پاییز اما عدم اقدام عاجل از سوی دولت در مدیریت قیمت سیب زمینی منجر به نارضایتی شدید مردم در یکماه گذشته شده بود، اما پس از حدود دو ماه بالاخره در روز یکشنبه هفته جاری مدیرعامل موسسه جهاد استقلال (زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی) از ورود اولین محموله سیب زمینی تنظیم بازاری به کشور خبر داد و قیمت عرضه آن را هم کیلویی ۲۹۵۰۰ تومان اعلام کرد. انتشار این خبر باعث شد تا موضوع را از رئیس اتحادیه بارفروشان شهر مشهد جویا شویم.
۵۰۰ تن سیب زمینی ارزان در راه مشهد
قنبری شکوه در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر این که با توجه به اعلام مسئولان جهاد کشاورزی مبنی بر ورود اولین محموله سیب زمینی به کشور، چقدر از این مقدار به مشهد خواهد آمد، می گوید: در این رابطه از جهاد کشاورزی با ما تماس گرفتند و گویا حدود ۵۰۰ تن سیب زمینی هم به مشهد اختصاص داده شده است و قرار شده تا از تهران با ما تماس بگیرند تا ببینیم این ۵۰۰ تن را به چه شکلی میخواهند وارد مشهد کنند. البته باید توجه داشت که نیاز روزانه بازار مشهد به سیب زمینی حدود ۳۰۰ تن است و این مقدار هم قرار نیست که بازار ما را تامین کند بلکه برای تنظیم بازار و اصلاح قیمت پایه عرضه خواهد شد و آن طور هم که اعلام شده است باید ۲۹۵۰۰ تومان عرضه شود. قنبری شکوه با اشاره به عدم کمبود سیب زمینی در بازار مشهد ادامه می دهد: در رابطه با سیب زمینی اگرچه گرانی داریم اما کمبود نداشته ایم و قیمت گذاری در مبادی توزیع بالا بوده است، به این صورت که گفتند سیب زمینی سمت جیرفت دچار یخ زدگی شده و مقداری برداشت محصول در آن مناطق کمتر شد و به همین علت هم قیمت پایه در شهرهای مبدأ مثل همدان و شهرکرد و… بالاتر رفت.
الان هم در شهر مشهد باید روزانه حدود ۳۰۰ تن توزیع سیب زمینی داشته باشیم که در این مدت هم بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ تن هر روزه در میدان بار داشته ایم و تناژ ما تکمیل بوده است و این افزایش قیمت ها متاثر از کمبود بار یا گرانفروشی نبوده است. الان هم در میادین از ۲۵ هزار تومان تا ۳۵ هزارتومان سیب زمینی داریم که این قیمت ها متعلق به حداقل ۸۰ درصد از بارهای داخل میدان است. از این قیمت ها بالاتر هم مربوط به حداکثر میزان ۲۰ درصد از بار بازار است که بار با کیفیت ممتاز است و قیمت بالاتری دارد.
خرده فروشان هم مجازند که حداکثر تا ۳۰ درصد روی قیمت خرید سود دریافت کنند که با این اوصاف سیب زمینی ۳۵ هزارتومانی در میدان باید به قیمت حداکثر ۴۵ هزار تومان و سیب زمینی ممتاز ۴۵ هزار تومانی هم باید حداکثر به قیمت ۵۳ هزارتومان در سطح شهر عرضه شود. وی در پاسخ به این سوال که این سیب زمینی های وارداتی تا چه زمانی وارد بازار می شود، می گوید: ببینید بارهای کشاورزی که به کشور وارد میشود به علت آفاتی که ممکن است داشته باشد، برای جلوگیری از انتقال این آفات باید مدت زمانی قرنطینه شود.
البته من از مدت دقیق قرنطینه این سیب زمینی های وارداتی خبر ندارم اما اگر این مدت خیلی طولانی شود با گرم تر شدن هوا برداشت سیب زمینی های جنوب کشور به عنوان مثال در شهرستان منوجان شروع میشود و قیمت سیب زمینی داخلی با افت زیادی روبهرو خواهد شد حالا این مدت زمان ۳۰ تا ۴۰ روز دیگر است و این مقداری که وارد شده را باید زودتر بیاورند چون اگر تا یکماه آینده عرضه نشود هم برای کشاورز و هم برای دولت موجب دردسر خواهد شد.
قیمت گذاری اینستاگرامی سیب زمینی!
رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد در پاسخ به این سوال که علل افزایش قیمت سیب زمینی در فصل زمستان چه بوده است، می گوید: سیب زمینی کاران یک انجمنی دارند، در آن انجمن افرادی عضو هستند و افرادی می آیند در شبکه های اینستاگرامی پیج هایی میزنند و میگویند که مثلا سیب زمینی جیرفت را یخ زد و از فردا سیب زمینی زیر ۲۵ هزارتومان به هیچ شهری ارسال نکنید. این به عنوان یک پیام خیلی ساده وقتی پخش میشود میگویند سیب زمینی جیرفت را سرما زده و فقط سیب زمینی های داخل انبار موجودی کشور است و این مسئله خیلی زیاد بازار را تحت تاثیر قرار میدهد. البته این سرمازدگی اتفاق افتاده منتها در کل منطقه جیرفت که نبوده بلکه بخشی را سرما زده بود و بیشتر هم همان بحث روانی مطرح شد؛ وگرنه الان من شنیده ام که کشت زیاد شده و از یک ماه آینده برداشت قابل توجهی در داخل صورت می گیرد و قیمت ها تعدیل میشود.
وی با معرفی صادرات به عنوان یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت ها می افزاید: صادرات قطعا بر افزایش قیمت ها تأثیر داشته است؛ اما نکته ای که وجود دارد این است که مبادی صادرات و واردات هر دو در اختیار دولت است و دولت باید در این زمینه برنامه ریزی داشته باشد که اگر مثلا قیمت از حد معمول بالاتر رفت، واردات را انجام دهند؛ اما تعجب ما هم همین است که دولت چرا نمی تواند در این قسمت برنامه ریزی کند؟ به عنوان مثال کلم قرمز به روسیه صادر میشد و تا کیلویی ۵۵ هزار تومان هم در مبادی بارگیری میکردند ولی بعضی از اقلام مثل کلم و برخی صیفی جات که صادر می شوند شاید خیلی نقش مهمی در زندگی عموم مردم نداشته باشد اما محصولی مثل سیبزمینی که واقعا در سفره مردم مهم است نباید در بازار به کیلویی ۵۰ هزار تومان برسد.
این را دولت باید کنترل کند و در بحث واردات باید همان اول فعال میشدند که فرصت را از دست دادند و الان هم دارند از دست میدهند و ما میترسیم که این سیب زمینی ها روزی وارد شود و کشاورزی را که موعد محصولش برای برداشت در یکی دو ماه آینده می رسد، بیچاره کند.
منبع: روزنامه خراسان