رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان تربتجام از احیای طرحها و نقوش کهن پارچههای سنتی روستای بزد تربت جام خبر داد.
به گزارش صبح مشهد به نقل از میراثآریا، فرامرز صابرمقدم گفت: طرحها و نقوش کهن پارچههای سنتی روستای بزد تربت جام احیا شد، این طرح با هدف صیانت از هویت طرحهای قدیمی بر روی پارچه های روستای هدف گردشگری بزد انجام میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان تربتجام تصریح کرد: مهمترین هنر و صنایعدستی هنرمندان روستای بزد، هنرسنتی «فَرَت بافی» است که با وجود ۱۷۰۰ نفر بافنده پارچههای فَرَت تعداد زیادی کارگاه فعال در خانههای روستا که به طور مستمر تولیدات خود را عرضه میکنند، باید بِزد را «کانون فرت بافی استان خراسان رضوی» محسوب کرد.
صابرمقدم افزود: بافت فَرَت در این روستا از هنرهایی است که با میراث ناملموس ساکنان و آداب و رسوم آنها پیوندی ناگسستنی یافته و با تکریم فرهنگ پیشینیان، در بسیاری از مراسم نظیر تهصندوقی جهیزیه و قندشکنی، دستمال فرت و تولیدات آن به عنوان هدیه به نوعروسان و میهمانان پیشکش میشود.
او تاکید کرد: طبق پژوهشهای میدانی و خانه به خانه که با هدف شناسایی طرحها در این روستا صورت گرفت، بیش از ۶۰ نقش متفاوت با پس زمینه فرهنگی و آیکونولوژیک، در فاصله زمانی دوره قاجار تا سال ۱۳۱۵ خورشیدی بر روی پارچهها گردآوری شده که به عنوان نمونه یکی از این طرحها ٱرسهایی است که امروزه نیز در دامنه و ارتفاعات منطقه پلنگ آبه بزد وجود دارد.
صابرمقدم گفت: قرار است پرونده فرت بافی روستای بزد به انضمام معرفی نقشهای متنوع آن تهیه و به اداره کل استان ارسال شود و اقدام دیگر ترغیب بافندهها و تعاونیها به احیای طرحهایی است که کمتر بافته شده و یا به بوته فراموشی سپرده شده است.