با فرارسیدن شب یلدا معمولا تقاضای مردم برای خرید کالاهایی مثل میوه، خشکبار و حتی پوشاک افزایش پیدا می کند و این مناسبت معمولا باعث تزریق جنب و جوش بیشتری به بازارهای شهر می شود. اما سرما و بارش برف در چند روز گذشته در کنار تعطیلی هایی که پیش آمد اندکی ترمز بازار یلدایی در مشهد را کشید هرچند در فرصت باقی مانده تا فرا رسیدن این مناسبت در کنار گرم تر شدن هوا انتظار شکسته شدن یخ این بازار هم می رود، اما شاید افزایش قیمت های پیش آمده برای برخی از این کالاها تاثیر مثبت این مناسبت بر بازار را به حداقل برساند. برای بررسی وضعیت بازار شب یلدای مشهد سری به تعدادی از بازار های مشهد زدیم.
میوه های گران و گران تر!
صبح مشهد- سرمای هوا و برف های باقی مانده در کنار خیابان فضای بازار را به شدت زمستانی نشان می داد. فروشنده ها با داد زدن انار و پرتقال و هندوانه را به رهگذران تعارف می کردند تا گرما بخش حال و هوای زمستانی مغازه شان شود. به جز سرما و انار و هندوانه های روی هم چیده شده در مغازه ها هیچ چیز دیگری حس و حال یلدایی نمی داد و حتی خلوتی بازار کمی هم توی ذوق می زد. برای خرید میوه وارد یکی از همین مغازه ها شدم و از فروشنده خواستم تا دو کیلو انار برایم وزن کند. پلاستیک انارها را که روی ترازو گذاشت قیمت آن را کیلویی ۳۵ هزار تومان وارد کرد که همین باعث شد تا علت افزایش قیمت ۱۰ هزار تومانی آن در عرض چند روز را از او بپرسم و او این گونه پاسخ داد: آره گران شده این چند روز که هوا سرد بود راه ها بسته بود و بار کمتر آمده و قیمت ها کمی بالاتر رفته است. قیمت های میوه های دیگر را هم از سوال کردم که گفت: هندوانه کیلویی ۲۰ هزار تومان، پرتقال کیلویی ۲۵ هزار تومان و سیب قرمز هم کیلویی ۴۰ هزار تومان است.
ظهر روز گذشته که برای تهیه گزارش به یکی از بازار های دیگر رفتم از تفاوت قیمتهای این بازار با بازاری که شب گذشته اش رفته بودم شگفت زده شدم. همان انار با کیفیت مشابه را کیلویی ۴۵ هزار تومان قیمت زده بودند و وضعیت میوه های دیگر هم تقریبا همین طور بود. وارد یکی از همین مغازه ها شدم و از فروشنده درباره قیمت ها و وضعیت بازار پرسیدم که گفت: همان اناری که خودمان قبلا کیلویی ۵۰ هزار تومان می فروختیم الان شده کیلویی ۸۵ هزار تومان، پرتقال تامسون به همین شکل گران شده و از کیلویی ۴۰ هزار تومان به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسیده است، بقیه هم به همین نحو هستند و هرکدام ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان گران شده اند. از قیمت هندوانه های داخل مغازه اش پرسیدم که گفت: این ها را کیلویی ۱۸ هزار تومان می فروشم البته هندوانه ها را روز پنج شنبه و قبل از سرمای هوا خریده بودم و الان قیمتش باید بیشتر شده باشد.
صیفی جات و خشکبار هم همین طور
به مغازه دیگری رفتم که انواع و اقسام سبزی و صیفی جات داشت. از انواع کلم و کاهو گرفته تا فلفل و بسته های سبزی. از او هم قیمت ها را پرسیدم که گفت: به علت سرمای هوا در این چند روز هم بار کمتر بود و هم گران شده بود. سبزی سرسام آور گران شده و سبزی ای که بسته ای ۶ هزار تومان می خریدم را امروز ۱۲ هزار تومان برایم آورده اند. کلم سفید و قرمز که قبلا کیلویی ۱۵ تا ۲۰ هزارتومان بود الان داخل میدان بار قیمتش بالای کیلویی ۴۰ هزار تومان است. از او پرسیدم آیا در این چند روز در میدان بار کمبود وجود داشته؟ که می گوید: نه بار پیدا میشد اما یا یخ زده بود و کیفیت نداشت و یا چون این چند روز راه ها بسته بود و بار کمتر میآمد قیمت ها بالاتر رفته بود.
با نزدیک تر شدن به ظهر و گرم تر شدن هوا می شد افزایش حضور مردمی را که برای خرید یلدایی آمده بودند در بازار حس کرد. وارد مغازه ای شدم که خیار را کیلویی ۶۵ هزارتومان قیمت زده بود. متعجب از این قیمت بالا وارد مغازه شدم و از فروشنده علت این گرانی ها را جویا شدم که گفت: امروز خیار در میدان کیلویی ۵۵ هزارتومان بوده است گوجه و سیب زمینی هم همین طور، گوجه امروز در میدان کیلویی ۴۵ هزار تومان بود و سیب زمینی هم در این چند روز خیلی گران شد و تا ۴۰ هزار تومان هم رسید و الان کیلویی ۳۰ هزارتومان شده است.
به راهم ادامه دادم و تعدادی از خشکبار فروشی ها را هم برررسی کردم. آجیل های شب یلدا را در انواع مختلف آماده کرده اند. از فروشنده از قیمت ها و وضعیت فروش پرسیدم که گفت: آجیل ها انواع مختلفی دارند. از کیلویی ۴۰۰ هزار تومان شروع می شود تا کیلویی یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان. طبعا با توجه به مناسبت شب چله فروش آجیل بیشتر شده اما چون قیمت ها نسبت به پارسال افزایش داشته، هنوز بازار کمی سرد است.
پوشاک؛ کمی بهتر
وضعیت بازار یلدایی پوشاک کمی متفاوت بود؛ یکی از بازار های قدیمی و معروف شهر مشهد را بررسی کردیم. اینجا هم تنها شکل بروز یلدا غیر از سرمای هوا قرار دادن برخی ست های لباس با رنگ های سبز و قرمز در ویترین مغازه ها ها بود و تنها حدود ۱۰ درصد مغازه ها بودند که با توجه به نزدیکی روز مادر و البته شب یلدا فروش ویژه یا تخفیف در نظر گرفته بودند. وارد یکی از همین معدود مغازه هایی شدم که برچسب هایی با تم های یلدایی و روز مادر روی دکور مغازه اش چسبانده بود. از فروشنده تاثیر این مناسبت ها بر میزان فروش را جویا شدم که گفت: بازار در این چند روز اندکی نسبت به قبل بهتر شده و مردم به بهانه همین شب چله خرید میکنند. ما هم مجبوریم برای بازارگرمی تخفیف بگذاریم تا از این فرصت های تقویمی استفاده کنیم.
این جا هم بازار کم کم با حضور بیشتر مردم جان می گرفت و با شلوغ تر شدن خیابان یخ بازار کمی ترک برداشته بود. داشتم دکور مغازه ها را از نظر می گذراندم که نظرم به مغازه ای جلب شد که رقم های تخفیف اش را با تم و رنگ های یلدایی روی شیشه مغازه اش چسبانده بود و جزو معدود مغازه هایی بود که بر خلاف دیگران که عموما لباس هایی با تم های کریسمسی داشتند، لباس هایی با تم های یلدایی در مغازه اش موجود داشت.
وارد مغازه شدم و از فروشنده از وضعیت بازار سوال کردم که پاسخ داد: بازار ما خیلی تکانی نخورده است و این چند روز هم که برف و سرما بود بازار را خراب تر کرد. البته مشتری های این روز های ما معمولا زوج های جوان تازه ازدواج کرده هستند که به بهانه همین مناسبت لباس می خرند. از وضعیت بازار یلدایی سال قبل هم از او پرسیدم که گفت: سال قبل واقعا بازار بهتر شد و تغییر کرد. البته قیمت ها هم کمتر بود و مردم راحت تر می توانستند خرید کنند همین بافتی که رویش طرح انار دارد را الان مشتری می آید و به رغم قیمت مناسب ۳۰۰ هزار تومانی دست می گذارد اما نمی خرد. هرچند قدرت خرید مردم هم کاهش پیدا کرده است اما امیدوارم که در چند روز باقی مانده وضعیت بازار بهتر شود.
منبع: روزنامه خراسان