یادداشت روز

بیانیه خانه مطبوعات و رسانه های خراسان رضوی درباره بازداشت ۳ خبرنگار و عکاس در تجمع روستای ویرانی و فیانی شاندیز

کد خبر : 53158

مصونیت خبرنگاران در پیگیری مطالبات مردم و پرسشگری از مسئولان به عنوان نمایندگان افکار عمومی یک اصل پذیرفته شده داخلی و بین‌المللی است.

صبح مشهد- فعالیت خبری، بدیهی ترین وظیفه یک‌ خبرنگار و عکاس خبری است که در فرهنگ اسلامی و در مردم سالاری دینی لازم است تا خبرنگاران بنا بر رسالت آیینگی رسانه‌ها، پرسشگر مسائل اساسی جامعه به عنوان تریبون مردم باشند‌؛ این درحالیست که متأسفانه گاهی برخی نگرش‌های نادرست، به بهانه مصلحت و یا بیم فرصت‌طلبی دشمنان، مانع بیان صادقانه واقعه شده که در نتیجه حقیقت به مسلخ رفته و زمان طلایی روایت نخست و‌ موثر از یک رویداد به تریبون‌داران معاند داده می‌شود.

بازگشت به آرمان‌های جمهوری اسلامی با شعار استقلال‌ و آزادی می‌طلبد تا حریت و حرمت مطبوعات مستقل را به عنوان یکی از بنیادی‌ترین اهداف و ارزش‌های اولیه مردم سالاری دینی قدر دانست؛ کما اینکه در مانیفست انقلاب، حضرت امام خمینی (ره ) آزادی مطبوعات در جمهوری اسلامی را تضمین فرمودند که ”همۀ مطبوعات آزادند مگر اینکه مقالات مضر به حال کشور باشد.” و چه زیبا اینکه امام امت در دیدار با مدیران رسانه ملی خواستار دیده شدن مردم و اقشار محروم جامعه مانند کشاورزان و کارگرانی با دستان پینه‌بسته به جای نمایش تصویر خودشان شدند.

و اما رویداد اخیر در روز آدینه اخیر در مشهد الرضا و در خطه امامی که عالم آل رسول است، نشان داد که عرصه فرهنگ همچنان مظلوم است و خبرنگاران به عنوان تریبون‌سازان بی‌تریبون همچنان مورد بی‌مهری واقع می‌شوند.

و اما آیا اینکه خبرنگاری به دنبال پیگیری مسایل و مشکلات جامعه و مردم و نیز پیگیری وضعیت خدمت‌رسانی مطلوب به مردم باشد، باید مورد مؤاخذه قرار گیرد و قبل از انتشار خبر یا گزارش خود بازداشت شود؟!

مگر نه این است که قانون اساسی به عنوان میثاق ملی بر آزادی مطبوعات و رسانه ها تأکید و تصریح دارد و در اصل ۲۴ قانون اساسی، آزادی مطبوعات عنوان شده که «نشریات و مطبوعات در صورتی که مخل به قواعد اسلامی و نظام نباشند، آزادند.» همچنین در اصل ۱۷۵ قانون اساسی نیز آمده است: «تأمین آزادی انتشار و بیان، بر طربق موازین اسلامی در رسانه‌های گروهی (رادیو و تلویزیون) ضرورت دارد.»

در قانون مطبوعات، رسانه‌های کشور به عنوان یکی از مؤثرترین عوامل رشد فرهنگ عمومی کشور تلقی می‌شوند و براساس ماده ۲ قانون مطبوعات روشن‌ ساختن‌ افکار ‌ و بالا بردن‌ سطح‌ معلومات‌ و دانش‌ عمومی، توسط رسانه‌ها مورد تأکید قرار گرفته و در ماده ۴ به صراحت بیان شده که” هیچ‌ مقام‌ دولتی‌ و غیر دولتی‌ حق‌ ندارد برای‌ چاپ‌ مطلب‌ یا مقاله‌ای‌ در صدد اعمال‌ فشار بر مطبوعات‌ برآید و یا به‌ سانسور و کنترل‌ نشریات‌ مبادرت‌ کند.”

تردیدی نیست که تحدید و ممانعت دستگاه های مختلف و شخصیت‌های متنفذ در امور مطبوعات و ایجاد خلل در انجام وظایف خبرنگاران مستقل به قطع ارتباط میان جامعه و سه قوه، افول عقلانیت و واژگونی واقعیت می‌انجامد درحالیکه عنایت به رسانه‌ها و رسانه‌نگاران ساعی موجب اعتلای اعتماد عمومی و افزایش مشارکت مردم و ارتقای سطح سرمایه اجتماعی کشور می‌شود.

خانه مطبوعات و رسانه های خراسان رضوی به عنوان تنها نهاد صنفی رسمی رسانه ای زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در دوران جهاد تبیین و جنگ نرم بیگانگان، خواستار پیگیری مجدانه موضوع و آزادی خبرنگار رسانه‌ رسمی و خوشنام خطه خورشید شده و شایسته است تا اصل این مواجهه نامتناسب و دور از شأن نیز که در جریان تجمع اعتراضی روستائیان و ساکنان روستای ویرانی و فیانی شاندیز اتفاق افتاده است مورد واکاوی و بررسی قرار گیرد.

از سوی دیگر انتظار این است که مسئولان مرتبط با سعه صدر بیشتری با خبرنگاران تعامل داشته و حامی آنان در دوران جنگ روایت‌ها باشند.

آنچه مسلم است قانون بهترین فصل الخطاب است و منویات ولایت در راستای توجه به مردم به عنوان ولی نعمت مسئولان در دوران جهاد تبیین می‌تواند مبنای هم‌دلی هرچه بیشتر و انجام هر اقدامی برای تعالی نظام اسلامی از مسیر قانون باشد.

امید که با تشکیل نشست‌های کارشناسانه و بررسی علل و عوامل، مانع برخوردهای ناصواب و سلیقه‌ای و گسست میان رسانه‌ها و مدیران خدوم باشیم که تعالی با تعامل و همگرایی بیشتر میسر می‌شود.

خانه مطبوعات و رسانه های خراسان رضوی / ۱۴۰۲٫۰۳٫۲۷

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سه + هفت =

دکمه بازگشت به بالا
بستن