اسلاید شودانش و فناوری

۵G فرشته یا هیولا؟

کد خبر : 44215

با فراگیر شدن ۵G شاهد چه تغییراتی در زندگی خواهیم بود و چه خطراتی ممکن است برای انسان و محیط زیست داشته باشد

صبح مشهد– شبکه ۵G در سراسر جهان در حال گسترش است و به اعتقاد بسیاری از محققان، سبک زندگی مردم را تغییر خواهد داد اما از طرفی هم برخی پژوهشگران، نگرانی‌های خود را درباره زیان‌های استفاده از این فناوری برای انسان و محیط‌زیست ابراز کرده‌اند که چالشی برای پیشرفت این فناوری جدید به حساب می آید. در این گزارش ضمن بررسی اینترنت نسل پنجم به برخی از ادعاهای مطرح شده درباره آسیب های ناشی از استفاده از این فناوری پرداخته ایم.

تاریخچه نسل های مختلف اینترنت
نسل اول شبکه تلفن همراه ، حدود سال ۱۹۸۲ آمد که از سیستم آنالوگ استفاده می کرد و به صورت قراردادی ۱G نامیده شد. این سیستم به طور کامل آنالوگ بود تا زمانی که اینترنت نسل دوم ۲G راه اندازی شد و در سال ۱۹۹۱ به دیجیتال جهش پیدا کرد. ۲Gهمچنین داده های تلفن همراه را در قالب فناوری های GPRS و EDGE اضافه کرد. تقریبا ۱۰ سال بعد شبکه ۳G راه اندازی شد که سرعت بیشتری از نسل دوم در اختیار کاربران قرار می داد. تقریبا ۱۰ سال بعد از آن شبکه های LTE فعلی ما راه اندازی شد. شبکه ای که ما به آن نسل چهارم یا ۴G می گوییم. اما در اواخر سال ۱۳۹۹ بود که تب فناوری ۵G در ایران بالا گرفت و شرکت‌های بزرگ مخابراتی ایرانی مانند ایرانسل و همراه اول اولین سایت‌های ۵G خود را در ایران تأسیس کردند. در ابتدا ایرانسل از این فناوری در پارک آب‌وآتش پرده‌برداری کرد و سپس همراه اول با حضور وزیر ارتباطات در باغ‌موزه کتاب اولین سایت فناوری ۵G خود را افتتاح کرد. با تست‌هایی که توسط عموم مردم انجام گرفت، سرعت هر دو سایت بسیار بالا بود که باعث شگفت‌زدگی دوستداران فناوری و اینترنت شد. اما شاید برای شما سؤال باشد که بالاخره چه زمانی فناوری پرسرعت ۵G به دستتان می‌رسد؟

چه زمانی ۵G در ایران فراگیر می شود؟
فناوری ۵ جی سرعت بسیار بالایی دارد و می‌تواند در کمترین زمان فایل‌های دانلودی را در اختیار شما قرار دهد، اما بحث اصلی این روزها سرعت ۵ جی نیست، سؤال اصلی این است که این فناوری کی در دسترس عموم قرار می‌گیرد و فراگیر می‌شود؟ همان‌طور که گفتیم، شرکت‌های بزرگ مخابرات ایران سایت‌های محدودی در تهران، مشهد و کیش راه‌اندازی کرده‌اند که عموم مردم می‌توانند با تهیه گوشی های ۵G از این ویژگی عالی استفاده کنند. به نظر می‌رسد طولی نمی‌کشد که شهرهای بیشتر و مناطق گسترده‌تری از ۵G برخوردار شوند. با این حال هم اکنون بیش از هزار و ۳۰۰ شهر در سراسر جهان از اینترنت ۵G استفاده می کنند و طبق آمار حدود ۳۰ درصد کشور‌های جهان به این فناوری مجهز هستند.

موانع گسترش اینترنت ۵G در کشورمان
از راه اندازی نخستین سایت ۵G در ایران بیش از یک سال می گذرد، اما هنوز گامی به سمت توسعه و گسترده شدن بیشتر آن برداشته نشده است. البته فراگیر شدن ۵G به طور کلی زمان بر است و پیش بینی شده این فناوری چند سال طول می کشد تا جهانی شود. با این حال برخی کارشناسان مدعی هستند که دست های پشت پرده ای برای گسترش پیدا نکردن ۵G وجود دارد. پوریا هادی پور رئیس شرکت ورایزن در گفت و گویی با باشگاه خبرنگاران در این باره مدعی شده: «به دلیل وجود انحصار و بسته بودن فضای واردات گوشی در کشور، صاحبان کسب و کار و فعالان در این صنعت، تمایل نداشتند که گوشی‌های ۵G زودتر از گوشی‌هایی که در انبار دارند وارد کشور بشود و مردم بتوانند از قابلیت‌های آن استفاده کنند. به هر حال هنوز در بازار و انبار‌های تاجران گوشی‌های هوشمند، موبایل‌های ۴G وجود دارد و آن‌ها باید درآمد و سود خودشان را از بازار ببرند تا بستر و پلتفرم جدید ۵G وارد کشور شود.»

این کارشناس راجع به دیگر موانعی که سد راه گسترده شدن نسل پنجم اینترنت در ایران شده است هم می‌گوید: «مانع بعدی هزینه‌هایی است که در پی ارائه خدمات ۵G به عنوان یک اینترنت پر سرعت به وجود می‌آید. قطعا بعد از گسترده شدن نسل پنجم ارتباطات، هزینه‌های بهره‌مند شدن از خدمات اینترنت، تغییرات جدی خواهد داشت و مردم باید از یک هزینه عمومی عادلانه در محیط اینترنت بهره‌مند شوند. این عدد در کشور ما رقمی منطقی نیست. برای مقایسه باید گفت که در کشور‌هایی مثل بلاروس و کشور‌های حاشیه دریای خزر با قیمت‌هایی مثل ۷ یا ۸ دلار به صورت نامحدود و پهنای باند عالی می‌توانید اینترنت پرسرعت دریافت کنید. شاید موضوع دیگری که بر کندی روند گسترش ۵G در جهان تاثیر گذاشته، مسائل امنیتی باشد. دنیا باید بتواند بدافزار‌ها و سخت افزار‌های خودش را در حوزه امنیت با این اینترنت تطبیق دهد و سپس به فکر راه اندازی گسترده این فناوری باشد.»

آیا ۵G برای انسان و محیط زیست مضر است؟

زمانی که اینترنت ۵G برای نخستین بار معرفی شد، مقالات زیادی درباره مضرات بالقوه این فناوری نوشته شد. با شیوع کرونا شایعاتی هم نظیر رابطه ۵G با شیوع جهانی کرونا در فضای مجازی پیچید. برخی از کارشناسان دلیل بخشی از جنجال های اولیه درباره ۵G را پیشتازی هوآوی می دانند و دستگیری دختر رئیس این غول فناوری در کانادا را در زمینه همین اتفاق بیان کرده اند با این حال نگرانی هایی در باره اختلالاتی که این فناوری برای انسان و محیط زیست هم ممکن است داشته باشد وجود دارد.

۱- سلامت انسان:
هم اکنون بیش از ۲۴۰ دانشمند پژوهش‌هایی درباره خطرات قرار گرفتن در معرض میدان الکترومغناطیسی انجام داده‌اند و با مشارکت یکدیگر بیش از دو هزار مقاله در زمینه تأثیرات میدان‌های الکترومغناطیسی منتشر کرده‌ند. تمام این دانشمندان به‌اتفاق از سازمان ملل درخواست کرده‌اند اقدامات لازم برای کاهش انتشار امواج ایجادکننده میدان الکترومغناطیسی از سوی تجهیزات ارتباط بی‌سیم و مقابله با قرار گرفتن مردم در معرض این امواج به‌سرعت انجام شود.

۲- محیط زیست
در مطالعه‌ای که با سرپرستی برنامه ملی سم‌شناسی آمریکا (NTP) انجام شده، شواهد واضحی درباره خطر ابتلا به سرطان و آسیب دیدن DNA خفاش‌ها و موش‌ها درصورت قرار گرفتن آن‌ها در معرض تابش فرکانس‌های رادیویی، ارائه شده است.

۳- پرواز هواپیماها
یکی دیگر از خطراتی که ممکن است فناوری نسل پنجم برای بشر داشته باشد به خطر افتادن امنیت پرواز هواپیماهاست. به تازگی شرکت هواپیمایی امارات پروازهای خود به ۹ شهر ایالات متحده را به دلیل نگرانی از مشکلات احتمالی اینترنت ۵G تعلیق کرده است. گفته می شود اینترنت پرسرعت ۵جی از باند فرکانسی که «سی» نامیده می‌شود، استفاده می‌کند که نزدیک فرکانس‌هایی است که هواپیماها برای اندازه‌گیری ارتفاع به‌کار می‌برند. اداره هوانوردی فدرال (اف‌اِی‌اِی) هشدار داده است که اختلال‌های بالقوه می‌تواند بر ابزارهای حساس داخل هواپیما از جمله دستگاه تعیین ارتفاع تاثیر بگذارد. ایرباس و بوئینگ نیز مخالفت خود را با آغاز استفاده از این فناوری در آمریکا اعلام کردند و راجع به تاثیر منفی عظیم این اقدام بر صنعت هوانوردی هشدار دادند.

منبع: روزنامه خراسان

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سه + 1 =

دکمه بازگشت به بالا
بستن