پسری ۱۵ ساله دارم که درخواستهای مالیاش از من، هر روز بیشتر و سنگینتر میشود. راستش من هم درآمد زیادی ندارم. به تازگی هم چیزی از من خواسته که مخالفت کردم، به همین دلیل و برای گرفتن پول توجیبی بیشتر، به من بیاحترامی میکند. چه کنم؟
نویسنده : دکتر هادی غلاممحمدی | مشاور خانواده و استاد دانشگاه
صبح مشهد– مخاطب گرامی، یکی از موضوعات مهم در سیستم خانواده، نحوه ارتباط اعضا با یکدیگر است. به عبارتی، درون سیستم خانواده خرده سیستمهایی وجود دارد که عبارت اند از: خرده سیستم والدینی، خرده سیستم برادر و خواهری، خرده سیستم زن و شوهری، خرده سیستم والد و فرزندی و… ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر از طریق این خرده سیستمها شکل میگیرد و مرزهای خاصی بین اعضای خانواده حکم فرما میشود. با این مقدمه، نکاتی در ادامه مطرح میشود که به شما کمک خواهد کرد.
از پسرتان بخواهید درباره رفتارهایش توضیح دهد
با جمعکردن اعضای خانواده و نظرخواهی از آنان درباره قوانین حاکم بر سیستم خانوادهتان صحبت و رفتار پسر خود را در کارگروه خانواده مطرح کنید و از دیگر اعضای خانواده بخواهید درباره رفتار او توضیحاتی ارائه دهند. از پسرتان هم درباره این رفتارش توضیح بخواهید. به عبارتی قرار است کارگروه خانواده در این باره تصمیمگیری کند و نوجوان شما متوجه رفتار اشتباه خودش بشود ولی نه با نظر یک شخص بلکه با نظر سیستم خانواده. حسن این کار در این است که نوجوان بهتر متوجه رفتار اشتباه خود میشود و به احتمال زیاد، دیگر این کار را تکرار نخواهد کرد.
دوره نوجوانی را بشناسید
حواستان به تحریکپذیری و میل به ابراز وجود فرزندتان باشد زیرا وی در دوره نوجوانی است و لازم است که برخوردتان به شکل کاملا نرم صورت گیرد. توضیحات شما در پیامکتان، نشان میدهد که با ویژگیهای دوران نوجوانی آشنا نیستید و این مسئله را باید با مطالعه بیشتر و کمک گرفتن از یک مشاور، حل کنید.
مدیریت پول توجیبی را به او آموزش دهید
در بسیاری مواقع اتفاق میافتد که ما به دلیل این که خودمان سختیهای بسیاری در زندگی کشیدهایم و به بسیاری از آرزوهایمان نرسیدهایم، بیش از حد به فرزندانمان کمک و محبت میکنیم و تلاش داریم تمام امکانات زندگی را برای آنها فراهم کنیم. با این کار به دنبال این هستیم تا تمام آرزوهای خود را از طریق فرزندانمان و در وجود آنان برآورده کنیم. این کار به ایجاد روحیه تنبلی، بیمسئولیتی و طلبکاری در فرزند منجر میشود زیرا همه چیز را در لحظه و فوری میخواهد. در این حالت فرزند با کوچکترین ناکامی تحریک می شود، واکنش نابه جا نشان میدهد و تحمل شکست را نخواهد داشت. پس بگذاریم در مواقعی، فرزندانمان ناکامی را تجربه کنند و برای تامین چیزهایی که لازم دارند خودشان هم تلاش کنند تا در آینده استقلال بیشتری را تجربه کنند. توصیه میکنم در یک فرصت مناسب با وی گفتوگو کنید و قرار بگذارید که قسمتی از هزینه مد نظر را خودش از پول توجیبی و… تامین کند.