زمان زیادی تا شروع سالتحصیلی جدید که احتمالا تا مدتی به صورت حضوری نخواهد بود باقی نمانده است، والدین چطور دانشآموزشان را برای آموزش آنلاین آماده کنند؟
نویسنده : فرزانه عطاران | مشاور تحصیلی
صبح مشهد– هنوز معلوم نیست سال تحصیلی جدید با چه الگویی برگزار خواهد شد امابسیاری از کارشناسان تربیتی بر این باورند که کودک با رفتن به مدرسه، فرایند اجتماعیشدن را از طریق همسالان یاد میگیرد و حتی اگر دانشآموز بدون رفتن به مدرسه به طور کامل و بدون هر نقصی آموزش را فرابگیرد، فرایند اجتماعیشدن او به مشکل برمیخورد و در آینده با مشکلاتی روبهرو خواهیم شد. یکی از مشکلاتی که والدین در سال گذشته با آموزش آنلاین فرزندان خود داشتند، این بود که کودک سر کلاس حوصلهاش سر میفت یا اصلا به حرفهای معلم گوش نمیداد یا به راحتی حواسش پرت میشد. برخی از والدین هم میگفتند فرزندم از یک جایی به بعد دیگر به حرفهای معلم گوش نمیداد و حالتی خوابآلود میگرفت. حالا سوال اینجاست که والدین در این روزهای باقی مانده تا شروع سال تحصیلی باید چه کنند تا فرزندشان، سال تحصیلی موفقتری داشته باشد؟
والدین کلاس اولیها سردرگم نباشند
آموزش مجازی شاید بیش از همه برای کلاساولیها و آموزگارانشان سخت باشد زیرا باید آموزش برای افرادی صورت گیرد که کاملا با درس و کلاس بیگانهاند چه برسد به آموزش مجازی. در واقع میتوان گفت کرونا بیشترین تأثیر خود را بر بخش آموزش گذاشته است و در این میان کلاس اولیها بیشتر از همه در فضای مجازی و آموزش سردرگم میشوند. کلاس اولیها هنوز نمیدانند مدرسه چیست و باید آموزشی را در فضای مجازی تجربه کنند که هیچ گاه تجربه نکرده بودند. به طور کلی آمادهسازی فرزندان برای رفتن به مدرسه یکی از وظایف اصلی والدین بوده که اکنون با تغییر سیستم آموزشی، این وظیفه والدین به نحوی تغییر کرده و حتی بیشتر هم شده است. علاوه بر آن، والدین باید از کودکان بعد از آموزشهای آنلاین هم مراقبت کنند. در آموزشهای آنلاین، والدین اغلب نقش معلم را به عهده میگیرند و حتی مشارکت والدین نسبت به دیگران در پیشرفت تحصیلی کودکان بیشتر و موثرتر شده است. به چنین پدر و مادرهایی توصیه میشود به جای سردرگمی با فرزندشان درباره شرایط جدید آموزشی در این روزهای باقی مانده صحبت و در صورت امکان شرایطی را فراهم کنند تا با دانش آموزانی که سال پیش کلاس اول بودند، صحبت کنند و … تا کودک برای این مرحله از زندگیاش آماده شود.
۴+۱ توصیه به والدین برای مهیا کردن دانشآموزان
همچنین والدین میتوانند با رعایت برخی راهکارها در زمینه کمک به فرزندان قبل از شروع آموزشهای آنلاین، نقش موثری در پیشرفت تحصیلی فرزندانشان داشته باشند.
به زندگیشان نظم بدهید
دانشآموزانی که نظم و انضباط بیشتری دارند، موفقترند. در تابستان، معمولا بیشتر روز فرزندان به بازی و سرگرمی اختصاص داده میشود و نظم خاصی در زندگیشان نیست. والدین بهتر است برنامههای خود را با توجه به نیازهای فرزند در این فرصت باقی مانده تا شروع سال تحصیلی، زمانبندی کنند و زمانهای خاصی برای وعدههای غذایی، کار در خانه و سایر فعالیتهای کودک تنظیم شود. در ضمن با شروع سال تحصیلی هم دانشآموزان باید در حین کلاسهای درسی آنلاین خود نظم و انضباط را رعایت و در حین تدریس از خوردن میان وعده، آشامیدن و بازیگوشی خودداری کنند. دانشآموزان نباید در روند آموزش های آنلاین خود تنبلی کنند.
شرایط را برای تمرکز تحصیلی فراهم کنید
تمرکز برای بهرهبردن از کلاسهای آنلاین ضروری است. رایانه یا گوشی که برای درسهای آنلاین استفاده می شود، باید به اینترنت پر سرعت دسترسی داشته باشد و هرچه زودتر باید آن را برای فرزندتان فراهم کنید. همچنین اختصاص یک اتاق جداگانه برای دانشآموزان به منظور پیشگیری از ایجاد هر گونه حواس پرتی میتواند در افزایش تمرکز در زمان حضور در کلاسهای آنلاین موثر باشد. دانشآموزان باید برای تمرکز بر آموزشهای آنلاین خود آمادگی لازم را داشته باشند تا بتوانند به طور کامل به حرفهای معلم خود گوش بدهند و درسها را فرا بگیرند.
اتاق مطالعه را آماده کنید
محیط گوشدادن به حرفهای معلم در کلاسهای آنلاین باید مناسب باشد. اتاق مطالعه دانشآموزان باید مکانی آرام با نور کافی باشد. همچنین والدین باید وسایل مورد نیاز برای آموزش آنلاین کودکان را هرچه زودتر فراهم کنند. در دسترس نبودن امکانات مناسب میتواند بر تمرکز آنها تأثیر منفی بگذارد. وسایلی که کودکان برای کلاس آنلاین از آن ها استفاده می کنند باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد.
عوامل حواسپرتی را حذف کنید
عوامل حواسپرتی را هم باید از اتاق و محل مطالعهاش حذف کنید. داشتن اسباب بازیهای مورد علاقه در اطراف محیط یادگیری آنلاین میتواند تمرکز کودک را به هم بریزد. پس والدین باید تا جایی که امکان دارد حواسپرتیهای اطراف فرزند خود را شناسایی و حذف کنند تا محیطی آرام برای تدریس آنلاین فراهم شود.
در زمان شروع کلاسها به او انگیزه بدهید
حواستان باشد که با شروع سال تحصیلی جدید، برنامه کاری خود را با ساعتهای آموزش آنلاین کودکتان تنظیم کنید. اگر انجام دادن برخی کارها مانند نظافت منزل در آموزشهای آنلاین فرزندتان تداخل ایجاد می کند، بهتر است آن کار را به وقت دیگری موکول کنید. سیستم پاداش و تقویت مثبت دانشآموزان هم میتواند در افزایش انگیزه آن ها موثر باشد. بعد از این که بچهها یک کار یا یک کلاس درس آنلاین را تمام کردند، بهتر است بازخورد مثبتی از خود نشان دهید و آنها را تشویق کنید. تهیه یک فهرست و قرار دادن یک علامت تیک، ستاره یا برچسب در آن بعد از هر ساعت کلاس آنلاین میتواند باعث تشویق و انگیزه در کودکان شود. علاوه بر آن، اجازه دادن به فرزندان برای بازی ۱۵ دقیقهای با اسباببازی مورد علاقه یا ورزش بعد از تدریس آنلاین میتواند در انگیزه کودکان برای شرکت موثر در کلاسهای آنلاین و یادگیری بهتر تاثیر زیادی داشته باشد.