پایتخت فرهنگ اسلامی

نسخ خطی کهن و اسناد عزاداری‌های دیرین، در موزه رضوی

کد خبر : 33485

به مناسبت دهه پایانی ماه صفر نمایشگاهی از قدیمی‌ترین نسخ خطی، اسناد و عکس‌های تاریخی با موضوع حضرت رسول اکرم(ص)، امام حسن مجتبی(ع) و امام رضا(ع) در موزۀ رضوی افتتاح شد.

به گزارش صبح مشهد به نقل از گنجینۀ رضوی، هم‌زمان با عزاداری‌های دهه آخر ماه صفر، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، بخشی از قدیمی‌ترین نسخ خطی خود که پیرامون پیامبر اسلام(ص)، امام حسن مجتبی(ع) و امام رضا(ع) تألیف شده است، به همراه قدیمی‌ترین اسناد مکتوب و عکس‌های عزاداری‌های این دهه در حرم مطهر را در قالب نمایشگاه در معرض دید عموم قرار داد.

کارشناس ارزیابی و ثبت نسخ خطی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها ‌و مرکز اسناد آستان قدس رضوی پیش از ظهر امروز، در مراسم افتتاحیۀ این نمایشگاه، به معرفی بخشی از این آثار پرداخت. وی از «مرآه الصفا» از شیخ علی‌بن حسین زواری اصفهانی به کتابت قرن دهم، به عنوان قدیمی‌ترین اثر در معرض نمایش این مجموعه نام برد.

سیدرضا صداقت‌حسینی به نسخه «اعلام الوری باعلام الهدی» (قرن ۱۱) اشاره کرد و گفت: این کتاب از آثار شیخ طبرسی و یکی از نفایس این مجموعه است که به شهادت امام حسن(ع) و امام حسین(ع) می‌پردازد.

وی در ادامه، از نسخه «الملهوف علی قتلی الطفوف = اللهوف (قرن ۱۱ ق) تألیف مرحوم رضی‌الدین ابوالقاسم علی بن موسی بن جعفر بن طاووس حلی، مربوط به شهادت امام سجاد (ع)، به عنوان دیگر اثر نفیس این مجموعه نام برد.

همچنین «بهجه المباهج فی تلخیص مباهج المهج» (قرن ۱۱)، «المزار»(قرن۱۲)، «تحفه‌الرضا» (قرن ۱۲)، «محرق القلوب» (قرن ۱۳)، «عین‌البکاء» (قرن ۱۲) و «طوفان البکاء»( قرن ۱۳) بخشی دیگر از نسخ خطی به نمایش درآمده است.

رئیس ادارۀ اسناد سازمان یادشده نیز در بخشی از این مراسم به معرفی اسناد در معرض نمایش پرداخت. دکترالهه محبوب اظهار داشت: در این نمایشگاه، عکس‌ها و اسنادی از دوره‌های مختلف تاریخی به نمایش گذاشته شده که متعلق به برگزاری مراسم عزاداری در اماکن متبرکه حرم در طول تاریخ است.

وی به برخی از این اسناد اشاره کرد و گفت: اسناد شمع‌گردانی(۱۳۳۴ قمری)، چگونگی برپایی مجلس تعزیه پیامبر اکرم(ص) و حضرت رضا (ع) (۱۳۳۰ قمری)، هزینه‌های صورت گرفته جهت برپایی مجلس تعزیه دهه آخر صفر (۱۳۱۰ قمری)، دعوتنامه جهت شرکت در مجلس تعزیه شهادت امام رضا علیه‌السلام (۱۳۲۴ قمری)، عکس‌هایی از مراسم عزاداری صحن عتیق( ۱۳۰۹ قمری) و هیئت سینه‌زنان حسینیه تهرانی‌ها(۱۳۰۲ قمری) برخی از اسنادی است که در این مجموعه در معرض نمایش قرار گرفته است.

همچنین مهدی قیصری‌نیک، معاون موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در گفتگو با خبرنگار ما، ضمن دعوت از علاقه‌مندان برای بازدید از این آثار نفیس اعلام کرد: این نمایشگاه تا پایان ماه صفر پابرجا است و علاقه‌مندان به آثار تاریخی، می‌توانند همه‌روزه به جز ایام تعطیل، از ساعت ۸ تا ۱۲ با مراجعه به موزۀ قرآن و نفایس، واقع در صحن کوثر حرم مطهر از این آثار بازدید کنند.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بیست − 7 =

دکمه بازگشت به بالا
بستن