زندگی

چطور با استرس قوی‌تر شویم؟

کد خبر : 31424

گرانی و کرونا روزهای پراسترسی را رقم زده‌اند؛ اما پژوهشی ۸ ساله روی ۳۰ هزار آمریکایی ثابت می‌کند استرس می‌تواند برای جسم و روح مفید باشد اگر…

صبح مشهد– گرانی سرسام‌آور، نگرانی بابت آینده، شیوع کرونا و کاهش تفریحات و افزایش اضطراب بابت فعالیت‌های ساده‌ای مثل خرید و پیاده‌روی و … انصافا در روزگار پراسترسی زندگی می‌کنیم، بیش از هر زمان دیگری. استرس باعث تپش قلب ما می‌شود، نفس کشیدن را سریع می‌کند، گاهی با نشستن عرق روی پیشانی خودش را نشان می‌دهد و حتی می‌تواند غیر از روح و روان، به جسم ما هم صدمه جدی بزند. اما «کِلی مک گونیگال» با تخصص روان شناسی سلامت، بعد از پژوهش‌های زیادی که انجام داده است و برخی از آن‌ها را در قالب یک «تدتاک» ارائه کرده ثابت می‌کند استرس وقتی زیان‌آور است که شما به این زیان باور داشته باشید . در غیر این‌صورت یک ساز وکار دفاعی است که شما را از خطر دور می‌کند. در ادامه نکات بیشتری در همین باره مطرح خواهد شد.

استرس برای زندگی مفید است؟
«مک گونیگال» شما را با یک فرایند آشنا می‌کند که می‌توانید طی آن استرس‌تان را مدیریت و از آسیب‌های جسمی آن کم کنید. پژوهش‌های او نشان می‌دهد اگر استرس را تحمل کنیم اما باور نداشته باشیم که ضرر دارد آسیب استرس کم می‌شود. یعنی وقتی ذهنیت ما درباره استرس عوض شود پاسخ بدن هم به استرس تغییر می‌کند. فراموش نکنید این ادعا نتیجه یک پژوهش است و ربطی به جملات تاکیدی و روان شناسی بازاری ندارد. گونیگال معتقد است باید استرس را به‌عنوان عاملی برای مواجه شدن بهتر با شرایط بپذیریم تا به‌جای بی‌خیالی یا فرار از مشکلات، برخورد بهتری با اوضاع داشته باشیم. استرس در ما هورمون اکسیتوسین ایجاد می‌کند، هورمونی که عامل برخی رفتارهای اجتماعی ماست. یعنی با کمک استرس ما روابط اجتماعی بهتری خواهیم داشت و اگر در حین روزهای پر استرس به دیگران کمک کنیم خطرات جسمی مرتبط با استرس در ما کم می‌شود. در ادامه بخش‌هایی از تدتاک معروف مک گونیگال را با هم می‌خوانیم تا بدانیم چرا او استرس را برای زندگی بی‌خطر و حتی مفید می‌داند و از نگاه او چطور می‌توان استرس را مدیریت کرد؟

نتیجه جالب تحقیقی ۸ ساله
مک گونیگال می‌گوید: سال ها به مردم می‌گفتم، استرس شما را بیمار می‌کند، باعث افزایش خطر می‌شود، از یک سرماخوردگی معمولی گرفته تا بیماری‌های قلبی عروقی، در واقع، من استرس را به یک دشمن تبدیل کردم اما بعد نظرم راجع به آن تغییر کرد. تحقیقی من را به تجدیدنظر درباره برخورد با استرس واداشت. این تحقیق ۳۰ هزار بزرگ سال را در آمریکا برای هشت سال مورد بررسی قرار داد و با پرسیدن این‌که: «چقدر استرس در سال گذشته تجربه کردید؟» شروع شد. و بعد از افراد حاضر در تحقیق پرسیدند: «آیا باور دارید که استرس برای سلامتی شما زیان آور است»؟ و بعد از آمار مرگ و میر استفاده کردند. افرادی که استرس خیلی زیادی را در سال تجربه کرده بودند ۴۳ درصد افزایش خطر مرگ داشتند اما این فقط برای کسانی بود که باور داشتند استرس برای سلامتی زیان آور است.

نگاهی تازه به استرس
آیا تغییر عقیده درباره استرس شما را سالم تر می‌کند؟ این جاست که علم می‌گوید بله. چه می‌شود اگر از این علایم به عنوان نشانه‌هایی که بدن شما نیرو گرفته ‌تا شما را برای رویارویی با مشکلات زندگی آماده کند استفاده کنیم ؟ به‌طور مثال تپش قلب شما را آماده می‌کند برای اقدام بهتر، چون باعث می‌شود اکسیژن بیشتری به مغزتان برسد. در تحقیق مشخص شد شرکت‌کننده‌هایی که یاد گرفته بودند چطور به نشانه‌های استرس به عنوان عوامل مفید و کمک کننده برای کارشان نگاه کنند، استرس کمتری داشتند و اعتماد به نفس بیشتر….

هورمون شگفت‌انگیز استرس
اکسیتوسین هورمون استرس است که غده هیپوفیز شما به عنوان بخشی از علایم پاسخ به استرس آن را خارج می کند. وقتی اکسیتوسین در پاسخ به استرس ترشح می‌شود، به شما انگیزه می‌دهد تا جویای حمایت شوید. پاسخ طبیعی بدن شما به استرس شما را تحریک می‌کند تا احساستان را با یک نفر درمیان بگذارید، به‌جای این‌که نگرانی‌را در خودتان بریزید. وقتی زندگی دشوار است، پاسخ استرس شما می‌خواهد شما در میان افرادی باشید که شما را دوست دارند.
هورمونی که باعث تقویت قلب می‌شود

اکسیتوسین فقط مغز شما را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد. بلکه روی بدن شما هم تاثیر دارد و یکی از اصلی‌ترین نقش‌هایش این است که از سیستم قلب و عروق شما، در برابر آثار استرس محافظت می‌کند. این هورمون استرس، قلب شما را تقویت می‌کند و نکته جالب این است که تمام این مزیت‌های فیزیکی اکسیتوسین به واسطه روابط اجتماعی و حمایت دیگران است، به این ترتیب که وقتی شما تحت استرس به دیگران می‌پیوندید، چه برای جست‌وجوی حمایت و چه برای یاری رساندن به بقیه، هورمون بیشتری را آزاد می‌کنید، پاسخ بدن شما به استرس سالم تر می‌شود و درواقع سریع‌تر بهبود می یابد.

بترسیم یا شجاع باشیم؟
هر تجربه پر تنش در زندگی، مثل مشکلات مالی یا بحران‌های خانوادگی، خطر مردن را تا ۳۰ درصد افزایش می‌دهد اما این آمار برای همه صدق نمی‌کند. افرادی که مورد توجه دیگران هستند یا از اطرافیان‌شان حمایت می‌کنند بدنشان هیچ خطری مرتبط با استرس را نشان نمی‌دهد. این‌که چطور فکر می‌کنید و چطور عمل می‌کنید می‌تواند تجربه شما را در مواجه شدن با استرس دگرگون کند. وقتی شما انتخاب می‌کنید که پاسخ‌تان به استرس را مفید ببینید، یک مدل زیستی شجاعانه می‌سازید و وقتی انتخاب می‌کنید که هنگام استرس با دیگران ارتباط برقرار کنید، انعطاف پذیری به وجود می‌آورید. استرس، به ما دسترسی به قلب های‌مان را می‌دهد. قلب مهربانی که معنای زندگی را در ارتباط و همکاری با دیگران کشف می‌کند. وقتی شما انتخاب می‌کنید که استرس را این‌گونه ببینید، نه تنها در مدیریت استرس مهارت پیدا می‌کنید که شانس‌تان برای موفقیت در زندگی هم بیشتر می‌شود.
نویسنده : سیدسورنا ساداتی | روزنامه‌نگار موفقیت / روزنامه خراسان

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

7 + سیزده =

دکمه بازگشت به بالا
بستن