عضو شورای اسلامی شهر مشهد و دانشیار دانشکده جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد گفت: تحلیل وضعیت شهرها و روستاها، یکی از مهمترین کاربردهای GIS است که تاثیر مهمی در مدیریت جوامع دارد.به گزارش صبح مشهد ، براتعلی خاکپور امروز در نخستین بزرگداشت روز جهانی GIS در شرق کشور که به همت گروه مشاوران جوان شهرداری مشهد و انجمن علمی گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی برگزار شد؛ اظهار کرد: تحلیل وضعیت شهرها و روستاها، یکی از مهمترین کاربردهای GIS میباشد.
وی با اشاره به یکی از مهمترین کاربردهای این سامانه جغرافیایی عنوان کرد: این سامانه میتواند برای کاربری اراضی شهری و مکانیابی آنها مورد استفاده قرار بگیرد.
دکتر خاکپور تصریح کرد: همچنین در حوزه پدافند غیرعامل و امنیت شهرها و روستاها نیز با تشکیل لایههای اطلاعاتی، مدیریت شهری را تسهیل میکند.
در ادامه این مراسم، دکتر مسعود مینایی دبیر این همایش نیز بیان کرد: تنها دانشگاه فردوسی است که به عضویت پیمان تفاهمنامه بینالمللی آموزش رایگان علوم جغرافیایی گرویده و در این راستا، اقدامات مهمی را نیز انجام داده است.
عضو هیات علمی گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد، در زمینه مهمترین اهداف این پیمان بینالمللی تاکید کرد: نمایش نقشههای جغرافیایی برای شهروندان، نمایش نحوه استفاده از نقشهها و اطلسها، بیان ضرورت توسعه پایدار و توجه به زیرساختهای اطلاعاتی جغرافیایی از مهمترین اهداف پیمان بینالمللی مذکور هستند.
دکتر «علی اکبر عنابستانی»، دانشیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن تعریف GIS اظهار کرد: GISبه معنای سیستم اطلاعات جغرافیایی است که با اتکا به فناوری اطلاعات، دادههای فضایی و غیرفضایی ذخیره، تحلیل و نمایش داده میشوند. این سیستم در واقع بستری برای ذخیره، نگهداری، مدیریت و تحلیل اطلاعات جغرافیایی و مکانی به شمار میرود.
وی با اشاره به اهمیت این سیستم اطلاعاتی جغرافیایی گفت: این سیستم روابط مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مکان ها در آن شکل می گیرد و از وجه انسانی و اجتماعی تاثیرات متقابلی را در مکان و فضا به جای میگذارد.
عنابستانی پیرامون نمونههای کاربرد GIS اظهار کرد: شناسایی بافتهای فرسوده شهری و روستایی، مدلسازی و گسترش و توسعه فیزیکی شهرها و روستاها، مدیریت آلودگی هوای شهری، مدیریت حملونقل و ترافیک، مدیریت فضای سبز و مدیریت بحران و پدافندغیرعامل از مهمترین نمونههای کاربرد GIS هستند.
دانشیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی تاکید کرد: البته مهمترین منابع مورد استفاده در GIS را میتوان تصاویر ماهوارهای، عکسهای هوایی سیاه و سفید و رنگی، نقشههای موضوعی موجود، نتایج تفسیر عکسهای ماهوارهای، مطالعات میدانی و اطلاعات توصیفی مانند ویژگیهای اقتصادی و اجتماعی دانست.
وی با اشاره به زمینههای فعالیت و اشتغال در صنعت و تجارت GIS بیان کرد: صنعت نرمافزار، صنعت دادهها، صنعت الکترونیک و خدمات GIS، صنایع آموزش و پژوهش و صنایع انتشارات، از زمینههای فعالیت و اشتغال در صنعت و تجارت GISهستند.
در جریان این همایش، یکی از کتابهای شاخص در حوزه GIS نیز معرفی شد. این کتاب با عنوان «GIS در زمینه شهرسازی» به قلم مهندس مسعود عبادی نگاشته شده که با ۸۶ مثال به همراه راهنمای تصویری، به تشریح طرحهای جامع و تفضیلی پرداخته است.
گفتنی است: نخستین بزرگداشت روز جهانی GIS در شرق کشور به همت گروه مشاوران جوان شهرداری مشهد و انجمن علمی گروه جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد، انجمن علمی شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و انجمن جغرافیای مهربانیها برگزار شد.