در آستانه رویداد بینالمللی ۲۰۱۷ نشست تخصصی مشهد و الزامات فرهنگی با انتقاد از نقش کمرنگ دانشگاهها در برنامهریزی برنامههای مشهد برگزار شد.
حسین فتاحی افزود: در اولین سفر رسمی رئیسجمهور وقت به مشهد، طرح تقسیم مشهد به بحث گذاشته شد و بالاخره خراسان رضوی تقسیم شد و مشهد حدود ۱۲ سال از این موضوع عقب افتاد.
وی با بیان اینکه پس از تقسیم خراسان بزرگ سه استاندارى تشکیل و دولت با سه استان درگیر شد، افزود: به رأی ساخت زیرساختهای مشهد تلاشهای بسیاری صورت گرفته و با وجودیکه بنده پزشکم ولی با کار فرهنگی آشنا هستم و با سفر به نیویورک و مراجعه به کتابخانه و مرکز فرهنگی آن اطلاعات زیادی را بررسی کردم.
نماینده سابق مردم مشهد در مجلس شوراى اسلامی با انتقاد از شرایط فرهنگی مشهد گفت: شهرهای مهم دنیا همه دارای نمود فرهنگی است، اما ما در مشهد فقط شیشلیک فروشی و فستفود داریم و در مشهد هویت فرهنگی وجود ندارد.
فتاحی با اشاره به خاطرات خود از کشورهاى مختلف افزود: در همه جاى دنیا نمادهای فرهنگی را نگه میدارند، اما ما در مشهد تمام مراکز تاریخی را تخریب و به جاى آن برجسازی کردهایم.
وی با تأکید بر اینکه میخواهیم شهر فرهنگی درست کنیم، درحالیکه دانشگاهها بهعنوان نماد فرهنگی جایگاهى ندارند و در کشور آخر کار هستند، تصریح کرد: مشهد باید برجسته شود، و مردم اول باید به مشهد بروند و بعد به سایر شهرها بیایند.
نماینده سابق مردم مشهد در مجلس شوراى اسلامی پیشنهاد ساخت کریدور فرهنگی از خیابان خواجه ربیع تا کوهسنگی را داد و خاطرنشان کرد: باید شرایطی فراهم شود تا زائران به رأی شناخت مشهد در این کریدور قرار گیرند.
فتاحی تأکید کرد: دنیا به دانشگاه یک کشور نگاه میکند و اگر میخواهیم مشهد پایتخت فرهنگی شود باید دانشگاهها به میدان بیایند.
در ادامه این نشست رئیس اداره اسناد و محفوظات آستان قدس رضوی گفت: از سال ٩٠ مشهد بهعنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفیشده است و هرسال سه شهر بهعنوان پایتخت فرهنگی انتخابشده که مشهد از سوی آیسسکو در بین کشورهاى غیر عربزبان بهعنوان پایتخت غیر عربزبان معرفیشده است.
ابوالفضل حسنآبادی افزود: ما هیچ برنامه مشخص بینالمللی به رأی شهر مشهد نداریم، ما به رأی کشورهاى نزدیک خودمان هم هیچ برنامهای نداریم، ما وجه بینالمللی مشهد را تعریف نکردهایم.
وی خاطرنشان کرد: ما در مشهد ۲۰۱۷ خراسان را هم حتی ندیدهایم، حتی شهرهای اطراف مشهد را هم ندیدهایم، یکبخشی از مشهد در درون خراسان رضوی است و خودش یک هویت بزرگ در دنیاست.
رئیس اداره اسناد و محفوظات آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه با بلندپروازی و آرمانگرایی بودجه مشهد ۲۰۱۷ بسیار خوش بینانه ولی قابل انجام نیست، گفت: شاید در پنجساله آینده هم برنامههای اجرائی تمام نشود.
حسنآبادی با انتقاد از نقش کمرنگ دانشگاهها در برنامههای مشهد ۲۰۱۷، گفت: خیلی از سازمانها در این برنامه بااینکه فرهنگی هم نیستند، اما پررنگ حضور دارند اما دانشگاهها کمرنگ هستند.
وی چاپ کتاب سند درباره مشهد و چاپ اسناد معماری حرم را از برنامههای کتابخانه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این سال برشمرد و افزود: ما بیشترین سند طب سنتی را در مشهد داریم و یک کتاب طب سنتی و نسخ پزشکی طب سنتی را نیز منتشر و همچنین، دو کتاب در مورد مشهد و همسایگان آن را منتشر میکنیم.
رئیس اداره اسناد و محفوظات آستان قدس رضوی تصریح کرد: تاریخ شفاهی مشهد بسیار غنی است و در مورد سنگهای قیمتی و جاده ابریشم هم کتاب منتشر میکنیم.