اسلاید شوستون اصلیپربازدیدترین ها

مشکلات منطقه با دخالت نیروهای بیگانه قابل حل نیست

کد خبر : 4182

وزیر کشور در آئین اختتامیه و امضا تفاهم نخستین نشست استانداران مرزی جمهوری اسلامی ایران و افغانستان حضور یافت.
به گزارش صبح مشهد، دکتر عبد الرضا رحمانی فضلی در این مراسم اظهار داشت: با همت دو دولت جمهوری اسلامی ایران و افغانستان این نشست در کنار حریم رضوی برگزار شد که امیدواریم به پیشرفت و توسعه ی صلح و امنیت برای طرفین منجر شود.
وی افزود: ایده ی تشکیل این جلسه از طریق وزارت کشور و وزارت خارجه ایران مطرح شد و در جلساتی که با رئیس جمهور افغانستان در ایران و افغانستان داشتیم مقرر شد این جلسه برگزار شود.
وزیر کشور از این رویداد به عنوان یک واقعه ی تاریخی یاد کرد و گفت: قطعا برای نسل‌های بعد به عنوان بخشی از تاریخ دو کشور و به عنوان خیر بزرگ ثبت خواهد شد.
دکتر رحمانی فضلی ادامه داد: کسانی که موجبات این کار را فراهم کردند به نیکی در یاد و خاطره نسل‌های آینده باقی خواهند ماند.
وی با اشاره به وضعیت کنونی دنیای اسلام و منطقه ی خاورمیانه، تصریح کرد: دخالت نیروهای بیگانه و نبود خیرخواهی در نیت ‌های آنان، برای دولت‌های اسلامی مشکلات زیادی را به وجود آورده است.
وزیر کشور با بیان این که بحث امنیت از جمله چالشهایی است که باید بین دو کشور دوست و همسایه حل شود؛ افزود: سال هاست در افغانستان با شرایط بی ثبات و نا امن مواجهیم و مردم این کشور از این ناحیه آسیبهای بسیار دیده و هزینه ها داده اند، علت اصلی آن دخالت بیگانگان است.
رحمانی فضلی گفت : از شوروی تا نیروهای ناتو همه بذر انحراف و افتراق را در کشور افغانستان پراکندند.
وی در ادامه اظهار کرد: شرایطی که امروز دنیای اسلام به ویژه خاورمیانه با آن مواجه است در امتداد دخالت نیروهای بیگانه، عدم خیرخواهی آنان نسبت به ملل مسلمان، سوءاستفاده از امکانات و ظرفیتهای منطقه ای برای استحکام قدرت و تقویت جایگاه خود ایجاد شده است.
رحمانی فضلی افزود: آنان هزینه های بسیار زیادی برای مسلمانان و کل منطقه ایجاد و به خیال خود چهره اسلام را مخدوش کرده اند چنانکه اسلام هراسی را با طرح جنبه های افراطی، خشونت گرایی، قتل، غارت و چپاول به عنوان دینی خشن ارائه می دهند در حالی که اسلام دین برادری، رافت و صلح و امنیت است.
وی ادامه داد: آنان وضعیتی را ایجاد کردند که هزینه های زیادی برای ملتهای منطقه در پی داشته و به هیچوجه این مسائل و معضلات با دخالت نیروهای بیگانه در منطقه حل نمی شود.
وزیر کشور گفت: ایران و افغانستان به دلیل همجواری و اشتراکات مذهبی ،تاریخی و فرهنگی و نیز امنیتی نزدیکترین ملتها به هم هستند و باید جلودار حرکت صلح، امنیت، رفاه و پیشرفت برای ملتهای منطقه باشند.
وی افزود: دو کشور در عین مواجهه با چالشها، ظرفیتهای زیادی دارند لذا به عنوان حاکمان باید انتخابی داشته باشیم که آرامش، صلح و امنیت را برای مردم به ارمغان آورد.
رحمانی فضلی در کنار چالش امنیتی، قاچاق مواد مخدر را از معضلات دو کشور ذکر و بیان کرد: گردش مالی قاچاق مواد مخدر در دنیا ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار و سود اصلی آن متعلق به کشورهای اروپایی است.
وی ادامه داد: حداکثر استفاده اقتصاد افغانستان از محل مواد مخدر سه میلیارد دلارهم نمی شود اما هزینه آن برای ملتهای ایران و افغانستان است، تبعاتی چون هرج و مرج و قربانی شدن جوانان، طلاق، سرقت و اعدامهایی که به ناچار باید طبق قانون انجام شود.
وزیر کشور گفت: با همه ادعاهای اروپاییان و نشستهای بین المللی و منطقه ای آنان هیچ کمکی در این حوزه به ایران و افغانستان نکرده اند لذا امروز باید خود نسبت به حل این مشکل با تعریف امنیت مشترک، کشت جایگزین و راههای مشابه اقدام کنیم.
وی افزود: از زمانی که نیروهای ناتو در افغانستان مستقر شده تولید مواد مخدر افزایش یافته است، آماده ایم در تعامل و همکاری با افغانستان برای اثبات امکان حذف کشت خشخاش و جایگزینی کشتهای دیگر حتی توسعه ترانزیت و تجارت اقدام کنیم.
رحمانی فضلی ادامه داد: با وجود بازار بزرگ تولیدات کشاورزی و مسیر ترانزیت ایران می توان تضمین کرد از این طریق سودی خیلی بیشتر از سه میلیارد دلار حاصل از کشت خشخاش عاید افغانستان شود.
وی در ادامه قاچاق انسان را دیگر معضل مشترک ذکر و بیان کرد: می توانیم در تعامل با یکدیگر مسیر قانونی برای افرادی که به منظور معیشت و کار ناچار به رفت و آمد بین دو کشور هستند تعریف کنیم.
وزیر کشور تاکید کرد: انسانی نیست که هزار و ۵۰۰ تا دو هزار نفر در روز اسیر قاچاقچیان باشند لذا در اقدامی با همکاری طرف افغان طرحی تهیه شده و آمادگی داریم فضا و شرایط را برای سفر اتباع افغانستان به ایران بر اساس مجوزهای قانونی فراهم شود.

وی جریانهای تکفیری شامل فرقه های دست ساز و افراطی به دور از انسانیت و اخلاق را دیگر چالش ذکر و بیان کرد: این تفسیر از اسلام توسط آمریکا، اروپا و عوامل استعماری شکل گرفته و بسیار خطرناک است لذا باید جامعه اسلامی را از این تفکرات افراطی صیانت و حفاظت کنیم.
رحمانی فضلی وضعیت موجود کشورهای منطقه چون عراق، افغانستان، سوریه و یمن را که ناشی از تفسیر همین تفکر غیرانسانی و غیر اسلامی دانست.
وی افزود: نیروهای بیگانه در منطقه با استفاده از کوچکترین فرصت برای خرافی نشان دادن اسلام به منظور حضور در این بخش از جهان استفاده می کنند تا بازار بزرگ کالا، نفت، منابع، معادن و جریانهای بزرگ تجاری را در اختیار بگیرند.
وزیر کشور ادامه داد: نباید اجازه داد خارجیها در امور ما دخالت کنند و اصل احترام به حاکمیت و منشور ملی را همانگونه که برای خود مهم می دانند برای سایر کشورها نیز محترم بشمارند.
وی رژیم صهیونیستی را عامل پشت صحنه این وقایع اعلام و بیان کرد: صهیونیستها بسیاری از این مداخلات منطقه ای را هدایت می کنند.
رحمانی فضلی گفت: به منظور حل این چالشها کشورهای منطقه می توانند در تلفیق امکانات بومی و تعامل با یکدیگر اقدام موثر کنند و در این میان کشورهای ایران، افغانستان و پاکستان با توجه به داشته ها و ظرفیتها مکمل هم هستند.
وی افزود: حوزه اقتصاد و نیز امنیت می تواند محور وحدت باشد، امنیت در منطقه هم بدون هماهنگی کشورها محقق نمی شود.
وزیر کشور با اشاره به نشست مشترک استانداران مرزی ایران و افغانستان ادامه داد: این اقدام باید الگویی برای سایر استانها شود.
وی گفت: وزارتخانه های امور خارجه و کشور جمهوری اسلامی ایران تقویت مناسبات منطقه ای را در برنامه دارند و طی همین مدت ۱۵ اجلاس با ۱۵ کشور بزرگ منطقه ای داشته ایم لذا امید است همه کشورهای منطقه در تعامل مستمر و نزدیک نسبت به بهبود وضعیت عمل کنند.
رحمانی فضلی همچنین به ظرفیت بندر چابهار، ترانزیت کالا و شبکه راه آهن ریلی ایران اشاره و بیان کرد: اینها محورهای مهمی است که می توان در توسعه مناسبات و تعاملات بر آنها اتکا کرد.
وی تقویت بازارچه های مرزی در دو سوی مرز و پیگیری مصوبات نشست مشترک را از سوی استانداران و والیان از دیگر امور مهم دانست.
وزیر کشور گفت: در این میان دولتها باید بسترها و زمینه ها را فراهم و قوانین و شرایط را تسهیل کرده تا فضای برای ورود و فعالیت بخش خصوصی فراهم شود زیرا بدون بخش خصوصی دارای تجربه و اهل خطرپذیری توسعه مناسبات ممکن نیست.
وی توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی در کنار حوزه اقتصادی را از دیگر راهکارها عنوان و بیان کرد: هم اکنون حدود ۱۲ هزار دانشجوی افغان و ۴۰۰ هزار دانش آموز پناهنده آن کشور در مدارس ایران تحصیل می کنند.
رحمانی فضلی افزود: تقویت آموزشهای مهارتی در حوزه های فنی و حرفه ای از دیگر زمینه های هستند که در برنامه است و آمادگی داریم مراکز فنی و حرفه ای و شعبه های دانشگاهی را در سه ولایت مرزی جوار ایران راه اندازی کنیم.
وی همچنین به گروگانگیری اتباع و رانندگان ایرانی در افغانستان اشاره و بیان کرد: شتاب در آزادسازی این افراد و مبادله زندانیان بر اساس توافق نامه های موجود بین دو طرف نیز باید پیگیری شود.
گفتنی است؛ دومین روز از نخستین نشست استانداران مرزی ایران و افغانستان با حضور وزیر کشور و استانداران خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان از ایران و والیان ولایت فراه، نیمروز و هرات افغانستان و جمعی از مسوولان استانی دو کشور در مشهد برگزار شد.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

19 − ده =

دکمه بازگشت به بالا
بستن