کاظم دبیری معاون طرح و برنامه ریزی اداره کل ارشاد استان
شهر فرهنگی و تاریخی مشهد بهواسطه وجود حرم مطهر حضرت رضا (ع) که عامل دلدادگی دوستداران اهل بیت پیامبر اکرم(ص) است و نیز درنتیجه محصول بی بدیل و مستمر ۱۲ قرن معماری ایرانی و اسلامی و اینکه زادگاه ، خاستگاه و مدفن بسیاری از بزرگان دین، علم و ادب همچون فخر زبان فارسی ،حکیم ابوالقاسم فردوسی است؛ امروز به عنوان نگین گردشگری ایران و جهان می درخشد.
افزون بر این وجود تنوع اقلیمی قومی و فرهنگی ،وجود آثار و مفاخر منطقه توس به عنوان مهمترین حوزه تاثیر گذار باستان شناسی در این منطقه و شناخته شدن به عنوان گذرگاه مسیرهای جهانی گردشگری با جاذبه های زیاد فرهنگی، بر اهمیت و جایگاه این شهر افزوده است .
بی تردید مشهد یکی از بزرگ ترین شهرهای جهان اسلام به شمار می آید که سالانه پذیرای بیش از ۲۰ میلیون نفر زائر و مسافر است. شهری که همیشه کانون رخدادهای تاریخی و انقلابی اثربخش بوده و همچنان پیشگام در توسعه فناوریهای ارتباطی است شهری که در آینده نزدیک قطب صنایع فرهنگی ،پایگاه مهم گردشگری اسلامی و مقصد جهانی گردشگری سلامت و نیز مرکز تولید علوم انسانی خواهد بود.
بنابراین شایسته است با هدف تقویت عناصر فرهنگی هویتبخش مستقل برای مشهد، رفع خلاء معنایی در هویت شهری و برجسته سازی هویت محلی و قومی این شهر و نیز برای شکل دهی به یک مولفه انسجام دهنده اجتماعی که بتواند گسستهای فرهنگی موجود را به نحو شایستهای کاهش دهد و برای حضور حداکثری زائران ملی و بین المللی از اقصی نقاط ایران و جهان، بستری مناسب را فراهم آورد و اقدامی موثر و فوری انجام داد. به منظور معطوف کردن توجه مدیران و مسئولان ملی برای تقویت اعتبارات و حجم خدمت رسانی به زائران و مجاوران حضرت رضا (ع)، نام گذاری روزی با نام «مشهد» در تقویم ضروری است.
از این رو از مدتها پیش با طرح موضوع انتخاب روز ملی مشهد از سوی کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر مشهد و تصویب کلیات آن در سال ۹۴ در شورای فرهنگ عمومی استان، مقرر شد، کمیته ای تخصصی برای تعیین مصادیق روز ملی مشهد اقدام کند.
هم اکنون نیز مصادیقی مثل روز میلاد با سعادت امام رضا (ع)،روز ورود این امام همام به مشهد ،روزهای ۹ و ۱۰ دی ماه ،روز فردوسی ،سالروز قیام گوهرشاد و… به عنوان مهمترین گزینه های احتمالی برای نامگذاری به عنوان روز مشهد تعیین شده و روی برخی شاخص های آن نیز در کمیتهای تخصصی توافق کلی انجام پذیرفته است .
بااین حال لازم است تا پس از بررسی بیشتر و پاسخ گویی به نظرات کارشناسان و نخبگان ،نمایندگان مردم مشهد در مجلس و اعضای شورای اسلامی شهر مشهد، در نهایت سه روز به عنوان گزینه نهایی به شورای فرهنگ عمومی اعلام شود تا در این شورا تصمیم نهایی برای انتخاب این روز گرفته شود. اخیرا شهرداری تهران پیگیر گنجاندن ۱۴ مهرماه(آغاز اولین دوره مجلس شورای اسلامی ملی) به عنوان روز تهران در تقویم عمومی کشور شده است، به نظر میرسد این امر تلنگری باشد تا موضوع در مشهد نیز با سرعت بیشتری جمعبندی شود.
بی تردید در این میان فرصت تاریخی مشهد ۲۰۱۷ که در آن شهرمان با نام پایتخت فرهنگ اسلامی بیش از گذشته به جهان بازشناسانده می شود، بهترین فرصت و بستر برای گنجاندن نام «مشهد» در تقویم باشد. نفحات چنین اقدامی تعمیق و بازآرایی سیمای ذهنی جهانیان به ارزش های بنیادی این کلان شهر مذهبی نظیر داشتنِ فرهنگی شریف، جایگاه علمی قابل توجه، هنر و ادبپروری، پایگاه قرآن کریم بودن، تاریخسازی و… خواهد بود.
باید باور کنیم برجستهسازی ظرفیتهای شهری، هویت بخشی و بازنمایی شاخصههای فرهنگی در سیمای شهری، به تجلی جایگاه شهری خواهد انجامید که جای نامش در تقویم خالی است.