اسلاید شوستون اصلیهویت مشهدپایتخت فرهنگ اسلامیپربازدیدترین ها

هویت تاریخی مشهد در حال فروریختن است

کد خبر : 2467

مشاور معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بزرگترین فاجعه اجتماعی چندین سال آینده ایران در مشهد رخ می‌دهد گفت: همچنین بیشترین حجم ناهنجاری‌ها در سال‌های آینده در مشهد و در اطراف حرم امام رضا (ع)، یکی از مقدس‌ترین مکان‌ها برای شیعیان اتفاق خواهد افتاد.

به گزارش پایگاه خبری صبح مشهد «جواد عرفانیان جم» در جلسه هم‌اندیشی وضعیت بافت پیرامون حرم مطهر رضوی و نیز آثار فرهنگی، مذهبی و هویتی که ۷ خرداد ماه در محل پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن برگزار شد، ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: حتی می‌توان گفت که بیش از ۷۰ درصد از ظرفیت بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی که به صورت هتل دیده می‌شود، در آینده بدون استفاده خواهد بود؛ چرا که ناامن است.

وی ادامه داد: شهرداری در گذشته و در طرح جامع و تفصیلی که برای اطراف حرم مطهر رضوی تنظیم کرده‌، از نظریات چند تاریخ‌دان،‌ جامعه‌شناس و روان‌شناس بهره برده و چگونه پیش‌بینی پیامدهای اجتماعی ۳۰ سالهی بافت آینده پیرامون حرم رضوی را در نظر گرفته‌ است؟

عرفانیان تصریح کرد: می‌توان در اینجا به تهاجم فرهنگی که مربوط به خارج از ایران نیست، اشاره کرد که توسط ایرانیان، مسلمانان ایرانی و در مشهد شکل گرفته‌ است.

مشاور معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه حضرت رضا(ع) زمانی که در مشهد حضور پیدا کردند به این شهر پناه آوردند و مردمان آن روزگار از آن حضرت محافظت کردند، خاطرنشان کرد: اما براساس کدام برنامه‌ریزی، کسانی که قرن‌ها پیش از ایشان مراقبت کردند و به نسل ما تحویل داده شدند، به تخریب خانه‌هایشان پرداختیم و به جای آن، برج‌ ساختیم؟

وی عنوان کرد: در این بین، شورای شهر و شهرداری بایستی تحلیل خود را نسبت به این موضوع اعلام کنند و در دنیا مدل اتفاقی که در یک شهر مذهبی رخ داده‌ است را نشان دهند.

عرفانیان با اشاره عواملی که باعث شد برج‌هایی بلندتر از گنبد حرم امام رضا(ع) ساخته شوند، تصریح کرد: در حال حاضر می‌توان گذشته خود را به وسیله چه عواملی نشان دهیم؟ زمانی که در رابطه با هویت صحبت به میان می‌آید، این هویت عینا همان چیزی است که در حال وقوع است، در حالیکه هویت بازتاب اجتماعی همان زمان را شامل می‌شود.

وی اضافه کرد: زمانی که در این بافت تاریخی حضور پیدا می‌کنیم، بایستی تشخیص داد که برای چه دوره زمانی بوده و در آن دوره، چه اتفاقات اجتماعی، سیاسی و جمعیتی رخ داده است، در حال حاضر تنها فقط هویت است که در حال فروختن آن نیز هستیم.

وی اظهار کرد: مجریان شهری بایستی به این سوال پاسخ دهند که مدل فرهنگی‌شان برای آینده مشهد چه بوده و قرار است مشهد در سال ۲۰۱۷ به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام چگونه به جهانیان معرفی شود.

عرفانیان با اعتقاد بر اینکه در حال حاضر تخریب بافت پیرامون حرم مطهر بایستی توقف و بازنگری لازم پیگیری شود عنوان کرد: به عنوان مثال،طبق تصمیم مدیران قبلی شهرداری، مهمترین لکه تاریخی مشهد که میدان شهدا بوده حذف و سالن شورای شهر جایگزین آن شد، ساختمان بتنی و بدقواره‌ای که در هر نقطه دیگر این شهر می‌توانست احداث شود.

مشاور معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: این موضوعات را باید مدیرانی که در این خصوص تصمیم‌گیرنده هستند، پاسخگو باشند؛ چرا که به عنوان مثال شهرداری متولی این شهر است.

شهرداری سابقا فعالیت یک مشاور املاک را برعهده داشته است!

وی با بیان اینکه شهرداری در گذشته فعالیت یک مشاور املاک در مقیاس شهری را انجام می‌داده گفت: این موضوعات به معماری و شهرسازی مربوط نبوده، بلکه به فرهنگ و مردم مربوط است، چرا که امام رضا(ع) تنها متعلق به عده‌ای خاص نبوده، بلکه برای همه مردم ایران است؛ بنابراین، چگونه این‌گونه تصمیمات گرفته شده و به تصویب می‌رسد.

عرفانیان توسعه را امری گام به گام دانست و با اعتقاد به اینکه این مدل شهری را به عنوان یک امر فنی و شهرسازی نمی‌توانیم به‌هیچ کجای دنیا صادر نماییم تصریح کرد: چرا که مشخص نیست از کجا الگو گرفتیم اما شاید ممکن است در کشورهای اطراف این نوع مدل شهری انجام گیرد؛ با توجه به این موضوع که حتی می‌توان شهر مشهد را یک شهر تجاری نیز دانست.

مشاور معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه بحث این نیست که بافت پیرامون حرم مطهر رضوی باید عینا همانند گذشته حفظ شود، عنوان کرد: اما یک بافت مانند بدن انسان زنده است که تمامی اجزای آن با یکدیگر مرتبط است، اگر قسمتی از بافت دچار آسیب شد، به جای از بین بردن باقی بافت باید قسمت آسیب دیده را ترمیم کرد و امید است مدیریت فعلی کاستی های گذشته را تا حد امکان جبران نماید.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سه + هشت =

دکمه بازگشت به بالا
بستن